Primátorka Krnáčová nám vyprávěla o Hudečkovi: Ani mi nedokázal předat úřad. Jestli zjistím, že stál Prahu nějaké peníze...

28.12.2014 20:21

ROZHOVOR O nespolupráci s bývalou radou, nepředání agendy, tlaku ze strany někdejšího primátora Hudečka z TOP 09, Opencard, ale také o plánech v naší metropoli debatovaly ParlamentníListy.cz s primátorkou Adrianou Krnáčovou.

Primátorka Krnáčová nám vyprávěla o Hudečkovi: Ani mi nedokázal předat úřad. Jestli zjistím, že stál Prahu nějaké peníze...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Máte za sebou prvních pár týdnů v pražském primátorském křesle, co se vám za tu dobu podařilo, paní primátorko?

To nejpodstatnější je asi to, že se nám daří řešit problémy, které nám tady nechalo minulé vedení, tak abychom se vyhnuli soudům a arbitrážím a Pražany to nestálo žádné peníze navíc. Praha bude svítit. Velice brzy po Novém roce představíme, jak chceme naložit s Opencard, chystáme procesní a personální audit, odpad se bude svážet a mnohé jiné. Už na prvních radách jsme schválili desítky tisků, které doslova termínově hořely. Poradíme si i s rozpočtem, který nám zanechala minulá rada v nechvalném stavu. Naše koalice ukázala, že umí být jednotná a prohlasovala vše tak, jak bylo domluveno. A to vlastně také považuji za největší úspěch.

ParlamentníListy.cz získaly informace o tom, že vaši kolegyni ministryni Karle Šlechtové z MMR někdo kvůli zrušení Pražských stavebních předpisů vyhrožuje. Co si o tom myslíte?

Tuhle informaci napsala paní ministryně sama na svůj profil na Facebooku. Osobně jsem s ní nemluvila, jen jsem slyšela, že jí snad přišly nějaké textové zprávy s výhrůžkami. Neuvěřitelně mě to naštvalo, zároveň mě to mrzí. Už dávno předtím, než jsem se k Pražským stavebním předpisům dostala já a můj tým, varovalo Ministerstvo pro místní rozvoj bývalého primátora Hudečka, že ty předpisy nejsou v souladu se zákonem. Hudeček to ale ignoroval, lhal a tvrdil, že není potřebné předpisy notifikovat. 

Je přitom neuvěřitelné a nehorázné, že některá média křičí, že jdeme na ruku jakési billboardové lobby. To rezolutně odmítám. Přitom jsou ta stejná média hlásnou troubou pro lobbisty z řad vybraných architektů a developerů, kterým se v mnohém ty předpisy mohou ze zištných důvodů zamlouvat. Věřte, že ani já, ani radní Matěj Stropnický žádné lobby nepodlehneme.  Stejně jako ministryně Šlechtová, která by měla jakékoliv výhrůžky předat Policii ČR. 

Zrušení předpisů vysvětluje ministryně tím, že některá ustanovení byla protizákonná. Jak je podle vás možné, že bývalý primátor a rada Prahy takové předpisy schválí?

Jak jsem říkala, bývalý primátor absolutně nerespektoval připomínky MMR, nekomunikoval s úřadem, na zastupitelstvu odmítal diskutovat o předpisech a na sílu se snažil protlačit to, co si umanul. Jestli zjistím, že to Prahu bude stát nějaké peníze, budu chtít kompenzaci škody.

Proti předpisům radikálně vystupoval také Svaz provozovatelů venkovní reklamy. Některé volební billboardy TOP 09 dokonce sundali. Podporovala jste jejich aktivitu?

Já jsem nikoho nepodporovala. Boj TOP 09 byl jejich bojem. Předvolební období mělo bohužel za následek, že se schválily nekvalitně zpracované předpisy a Pražanům bylo také nesmyslně slibováno, že tunelový komplex Blanka bude otevřen již v prosinci. Jediné, co podporuji, je to, aby Praha měla takové stavební předpisy, které budou v souladu se zákonem, nebudou preferovat jedny na úkor druhých a Pražané z nich budou mít užitek.

Co je podle vás na Hudečkových stavebních předpisech nejhorší?

Nejvíc mi vadí, že tehdejší vedení Prahy nerespektovalo připomínky MMR a nekomunikovalo dostatečně s úřadem, bagatelizovalo požadavky MPO, neinformovalo ani vlastní úřad o předpisech, nekomunikovalo dostatečně s pražskými městskými částmi a dalšími institucemi, které k tomu měly co říct, například Českou komorou architektů nebo Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků a dalších. Nelze přeci udělat tak zásadní předpis bez toho, aby se vyjádřily relevantní instituce, jenom proto, že se to nějaké zájmové skupině zdá jako dobrý nápad. A to se teď snažíme napravovat.

Na jednom příkladu vám uvedu, jak mohou být PSP vhodné pro developery. Podle stávající vyhlášky byla v obchodním centru Palladium na náměstí Republiky postavena garážová stání ve třech patrech pro celkem 900 parkovacích míst. Podle aktuální přílohy k PSP se Palladium nachází v bílé parkovací zóně 00, ve které nemusí být žádná návštěvnická parkovací místa. Jinými slovy, kdyby se toto obchodní centrum stavělo za platnosti PSP, bylo by bez parkoviště.

Jaký byl jinak podle vás primátor Hudeček? Dokážete si představit s ním tzv. vládnout Praze?

Nezlobte se, nechci tohoto mladého muže hodnotit. Nikdy jsem s ním nepracovala, nebylo by fér říkat, jaký je a jak by se mi s ní hypoteticky vládlo. Vím jen, že zcela nezvládl předvolební kampaň a poté, co skončili v opozici, mi ani řádně nepředal primátorský úřad. Vlastně nikdo z bývalých radních žádnou agendu nikomu nepředal. Navíc po něm a jeho radě stále musíme uklízet nepořádek, který tu zanechali.

V médiích se objevila informace o tom, že tunel Blanka zřejmě nebude otevřen ani na jaře. Proč se otevření neustále odkládá?

Důvod je jednoduchý. Minulá rada dodavatelům často vůbec neplatila, smluvní vztahy vůbec neřešila, ignorovala je, a my se teď s nimi musíme dohodnout, jak jednotlivé projekty doděláme nebo ukončíme. O tom, že se Blanka neotevře ani na jaře, se teď spekuluje jen v médiích, novináři rádi straší lidi. Za mě mohu říct, že březnový termín zatím stále platí.

Jak se vyvíjí kauza Opencard? Budete se snažit plastové karty ponechat?

Vím, že jsem původně slibovala, že novinky k Opencard představím před Vánoci, ale společnost EMS nám dvakrát posunula termín schůzky, neměli jsme bohužel potřebný čas se se vším seznámit. A já nechci nic vystřelovat od boku. Každopádně jsme se potkali a dohodli se, že nám EMS v lednu představí návrhy, co by šlo s Opencard dělat dál. Chceme společnost vyslechnout a probrat to se svými představami, jak si budou lidi žijící v Praze nakupovat jízdné. Teprve pak vyřkneme ortel o červené kartičce.

Rada se také shodla na tom, že zlevní jízdné pro celoroční kupóny. Už víte, jak budete kompenzovat ty, kteří si koupili kupóny v původní ceně?

Tento projekt chceme představit v průběhu roku 2015. Musíme ho dobře nastavit, aby Pražanům bylo jasné, jak bude jízdné organizované, musíme to také dobře nastavit a spočítat. Takže bych si to ráda nejdříve probrala interně a až poté náš záměr prezentovala veřejnosti.

Nedávno médii proběhla informace o tom, že by některé zastávky metra mohly sloužit jako noclehárny pro lidi bez domova? Je to pravda? Nemyslíte, že se to občanům Prahy nebude líbit?

Zachytila jsem to v médiích a ptala se svých kolegů, co je to za nápad. Vysvětlili mi, že to byla myšlenka jednoho z nich, neprodiskutovaná a zamýšlená jen do krajních situací. Osobně se mi to moc nelíbí a budu chtít mít pro lidi bez domova jiná a koncepčnější řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…