Připravte se na zklamání. Co vám slíbil Sobotka, zřejmě nebude, hrozí Dolejš

19.06.2014 8:05

ROZHOVOR Občané, kteří očekávali po volbách výraznější změny, budou zklamaní. Navrhované navýšení důchodů seniorům z bídy nepomůže. I to si myslí poslanec Jiří Dolejš z KSČM. Jak vyplynulo z rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, sociální demokraté nemohou prý naplňovat předvolební sliby.

Připravte se na zklamání. Co vám slíbil Sobotka, zřejmě nebude, hrozí Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Jak hodnotíte fungování vlády za uplynulé měsíce?

Vláda je především poznamenaná tím, že spojuje strany, které mají jiný program. ČSSD se před volbami hodně vymezovala směrem k levicovému voliči a měla řadu slibů tohoto typu. Andrej Babiš se vymezoval spíše slogany, moc toho neslíbil, ale současné ANO míří spíše do pravé části politického spektra. Klíčové sliby sociální demokracie narážejí na to, že musí vládnout společně s hnutím ANO. Když k tomu připočteme ještě lidovecká specifika…Nabrali na palubu lidovce jako zásadní odpůrce změn vyrovnání církví se státem. To jsou základní limity, které vláda má.

Vítězná strana řadu svých volebních slibů z těchto důvodů nemůže naplňovat a je nucena do taktizování, které nepůsobí dobře. Pokud by selhalo i očekávání ekonomického rozvoje, nastanou problémy ve vztahu k voličům. Existuje také celá řada dílčích provozních problémů, které vláda buď odkládá nebo řeší metodou pokus omyl a pak rozhodování působí dojmem nízké koncepčnosti. Nevychází jí ani to, že díky své věcnosti bude hledat oporu v opozičních lavicích. Zatím vše prochází klasickým způsobem bez projednání s opozicí. Materiály se schvalují majoritní mašinérií. Dokonce bych řekl, že někdy problematice ani samotní poslanci nerozumí. 

Co Vám nejvíc vadí?

Drobnosti, které se vláda snaží řešit, nejsou konfliktní. Vadí mi spíš to, co neprosazuje. V poslední době mně vadilo hlavně lavírování v zahraniční politice a otázka české dluhové brzdy. To jsou hodně viditelné případy, kdy vláda buď neví, co chce, nebo se dostává do kolejí svých předchůdců. Nepřináší až tak velkou změnu. Občany, kteří očekávali po volbách nějaké významnější změny, nepotěší.

Změny se ale chystají například v oblasti sociální politiky státu. Jsou navrhovaná opatření dostatečná k tomu, aby zvýšila životní úroveň lidí, kteří jsou na hranici chudoby?

To, co má vláda ve svém programovém prohlášení v této oblasti, jsou přesně ty detaily, které lze uvítat, ale jsou to jen detaily. Pak je také otázkou jejich provedení. Když si vezmete penzijní systém, začíná se drolit shoda na tom, že ho budeme řešit lépe než Nečasova vláda. Kroky, jako je valorizace důchodů, jsou velmi dílčí a nepomohou řešit životní situaci zejména těch důchodců, kteří mají podprůměrný měsíční příjem. Obecně se o sociálních krocích dá říci, že je to drobečková politika. K větší podpoře sociálních cílů by mohlo dojít, jen pokud by nastal větší vzestup ekonomiky, případně tehdy, když by se vláda chovala odvážněji v hledání zdrojů.

Šéf občanských demokratů tvrdí, že služební zákon, který chce prosadit vláda, nezaručí, že státní správa bude poskytovat kvalitní službu občanům. Jak to vnímáte Vy?

Debata o služebním zákonu je poměrně stará. Začala ještě před našim vstupem do Evropské unie. To, že zákon byl u ledu více jak deset let, na tom se podíleli všichni. Je to poměrně velké sousto. Očekávání je příliš. Loajalita, kvalifikace státních úředníků, racionalizace státní správy. Je potřeba řešit motivační otázku a dnes nejsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit platit dobré a kvalitní úředníky způsobem, který by je skutečně motivoval. To, co se připravuje, je jen dílčím krokem. Stav státní správy služební zákon revolučně nevyřeší a budou muset následovat další opatření. Samozřejmě, že by se projednat měl, ale je tu celá řada „min“ nebo problematických míst, které hodnotu výsledku budou devalvovat. 

Pojďme ještě do zahraničí. Myslíte si, že prezident Porošenko je zárukou uklidnění vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou?

Kdyby to bylo tak jednoduché. Situace je složitá a bolestivá. Jsme v realitě občanské války. Je dobře, že proběhly volby a v čele státu je někdo, kdo má mandát, ale samotné volby měly celou řadu problémů zejména ve východní části Ukrajiny. Nestačí jen prezidentské volby, ale bylo by dobré, aby tam proběhly i volby parlamentní, které by obnovily legitimitu parlamentu. Hodně záleží i na mezinárodním vyjednávání. Ukrajinci by měli své problémy řešit především sami, ale je faktem, že se stali předmětem zájmu velmocí. Pokud se velmoci nebudou snažit nalézt dohodu a kompromis, tak budou problémy bohužel pokračovat. Začalo to propagandistickou válkou, pak situace přešla do války občanské a vznikají škody, které se budou těžce a dlouho zacelovat.

Jak vidíte pozici Evropské unie ve vztahu k tomuto problému?

Říká se, že Ukrajina je předmětem zájmu Ruska. Stejně tak Evropská unie by měla mít zájem na tom, aby v jejím okolí existovala stabilita, klid a sociální a ekonomický rozvoj. Na Ukrajině je situace přesně opačná. Evropská unie potvrzuje, že nemá pevnou, společnou a koncepční zahraniční politiku. Najít soulad v řešením bude velký problém. Reakce jednotlivých členských zemí jsou různé, navíc Evropská unie je ve velkém vleku USA a to z ní dělá závislého hráče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…