Přitvrdit! Foldyna doplnil Zemanova slova o EU tak, že se Brusel bude divit. Konkrétní plán

11.12.2018 5:41

ROZHOVOR Poslanec Jaroslav Foldyna se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k výrokům prezidenta Miloše Zemana, které padly v rozhovoru pro ruskou televizní stanici NTV. „To by pro nás bylo velmi zajímavé, kdybychom se takto dokázali sjednotit a prosazovat naše zájmy,“ řekl Foldyna v reakci na myšlenku, že by V4 v rámci EU prosazovala i ekonomická témata. Dokonce by se nebál V4 rozšířit o další státy, které mají podobné zájmy, jmenoval například Rakousko, Slovinsko nebo Chorvatsko. Se Zemanem Foldyna nesouhlasí v pohledu na české tajné služby. Podle Foldyny jsou to profesionálové.

Přitvrdit! Foldyna doplnil Zemanova slova o EU tak, že se Brusel bude divit. Konkrétní plán
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna

Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor ruské televizi NTV. Je správné, že se prezident Zeman vyjadřuje mimo jiné i k české vnitropolitické situaci pro ruské publikum?

Nevím přesně, na co se ho ptali. Mně také každou chvíli volají nějaké noviny. Myslím si, že to je na panu prezidentovi, aby zvážil, co a komu říká, je to jeho odpovědnost. V tuto chvíli v tom nevidím žádný problém. Odezva na to vystoupení pak vždy jde za panem prezidentem.

Anketa

Je ostuda, že se Česko nepřipojilo k migračnímu paktu OSN?

2%
98%
hlasovalo: 16731 lidí

Miloš Zeman v rozhovoru uvedl, že jej velmi těší, že Itálie vystoupila proti sankcím uvaleným na Rusko. Jako příklad neefektivnosti sankcí uvedl Kubu, na kterou byly uvaleny půl století. „Sankce jsou vždy zbytečné. Ničemu nepomáhají, naopak poškozují obě strany, ne jen jednu. Z ekonomického i z politického hlediska,“ uvedl Zeman. Má v tomto pravdu?

Ještě k tomu klidně mohl přidat Francii, protože ta to udělala také. Francouzský parlament odhlasoval, že nesouhlasí se sankcemi, nicméně vláda si dělá svou politiku, takže se nic nestalo. Já názor pana prezidenta respektuji, není to nic, co by mě překvapovalo, a dokonce s ním souhlasím.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí

Prezident Zeman dále uvedl, že V4 by do budoucna mohla v rámci EU řešit i ekonomické záležitosti jako jeden silný celek. Je taková představa reálná?

Domnívám se, že ano. Samozřejmě bych se ještě snažil získat Rakousko, které mluví velmi podobným stylem, velmi realisticky, ve vztahu k Unii. Mělo by to být i Chorvatsko, také Slovinsko. Protože obrana, respektive prosazování regionálních zájmů, když teď pominu ty takzvaně národní, tedy ty vycházející z tradic těchto zemí, které jsou velmi podobné, může mít podobu velmi silného hlasu takovéhoto uskupení. Tedy V4 plus Rakousko, Slovinsko, Chorvatsko a v budoucnu Srbsko, které je v přípravné fázi vstupu do Evropské unie. To by pro nás bylo velmi zajímavé, kdybychom se takto dokázali sjednotit a prosazovat naše zájmy.

Jistěže máme některé vlastní regionální a národní zájmy, vycházející z historických tradic na tomto území.

„Já jsem od začátku podporoval režim Bašára Asada. A byl jsem za to velmi tvrdě kritizován. Říkal jsem si, kdo je proti Asadovi? Tzv. Islámský stát. Takže pokud nechceme podporovat tzv. Islámský stát, musíme podporovat Asada,“ řekl Miloš Zeman. Je to logický postup, nebo je Asadův režim zločinný a měl by být odstraněn?

Pan prezident má v tomto pravdu, o tom není pochyb. Nevím, kdo má to právo určovat, jaký režim, který byl zvolen ve volbách, je, či není demokratický. Je to účelová záležitost a doplácí na ni celá Evropa, protože ti migranti jsou důsledkem politiky vměšování. Samozřejmě když se podíváme do těch uniknuvších e-mailů paní Clintonové a jejích spolupracovníků, tak tam jasně vidíme, kdo podporoval to Muslimské bratrstvo a podporoval ta arabská jara, která rozvrátila ten kontinent.

Důsledkem je migrační krize a ohromné utrpení lidí žijících v těchto zemích. Ať mi někdo řekne, jestli bylo správné vybombardovat Irák a svrhnout Saddáma Husajna, když je teď celý arabský svět rozvrácen.

„Jsem označován nejen za ruského agenta, čínského agenta, ale i agenta Izraele. Ve skutečnosti jsem pouze agent český, agent své země,“ řekl Miloš Zeman. Hájí podle vás dobře zájmy České republiky, nebo kope za „jiný tým“?

Myslím si, že prezident Zeman bezpochyby hájí zájmy svých voličů a tyto nálepky a přídomky, to je něco, jako když se v Putimi diskutovalo o tom, kdo je a kdo není ruský agent. Velmi podobná věc se odehrávala v Parlamentu, když se někteří poslanci snažili prohlasovat jistou speciální komisi.

Jsem přesvědčen, a tady se trochu s panem prezidentem rozcházím, že naše bezpečnostní služby pracují dobře. Jestli má pan prezident výhrady k jednotlivým zprávám, tak jsou nadřízené orgány těchto služeb a je potřeba s nimi jednat. To je, myslím si, podstatnější než veřejná diskuse o činnosti českých bezpečnostních služeb. Já jim důvěřuji, nemusíme zřizovat žádné speciální komise, opravdu nejsme v Putimi na strážnici.

Proč nesouhlasíte se zřízením sněmovní vyšetřovací komise pro ruský vliv? Jakub Janda vyzval, aby se vás občané chodili ptát na důvody vašeho odmítavého postoje. Až za vámi takový občan přijde, co mu řeknete?

Protože mám naprostou důvěru k profesionalitě českých tajných služeb. Je jich tu několik a nepotřebujeme nějakou vyšetřovací komisi, opravdu mi to připomíná diskusi na putimské policejní stanici ze Švejka.

„Já jsem už dávno řekl, že v tomto smyslu EU připomíná tzv. Brežněvovu doktrínu. Ta také zaváděla ‚omezenou suverenitu‘. Myslím, že minulé chyby by se neměly opakovat,“ uvedl v rozhovoru Miloš Zeman v reakci na výrok Angely Merkelové, že každá členská země EU by měla část své suverenity předat Unii. Je takové srovnání namístě?

Určitě je to pro mnoho propagátorů Evropské unie nepříjemné srovnání. Jestliže má EU existovat, tak určitá část suverenity, a to je otázka dohody jednotlivých členských států, co se rozumí tou „určitou částí“, se musí předávat. Toho jsme byli i svědky, ale je otázka, jestli se v tom má pokračovat. A druhá věc je, že když to té EU předáváme, tak musejí hrát větší roli lidé, kteří jsou v té Evropské unii zvoleni, nejen nevolení komisaři Evropské komise, kteří sem jezdí a říkají, co je a co není pravda, co je a co není dobré. Já jsem přesvědčený, že demokracie spočívá v tom, že lidé volí a pak je zastupují jimi zvolené orgány.

Anketa

Je Miloš Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 19417 lidí

Takže Evropská komise pro mě není tím, kdo by za mě měl rozhodovat, a dokud se to nevyřeší, budou z toho problémy. Jenže my jsme si odhlasovali tzv. Lisabonskou smlouvu, ke které byly často výhrady, a teď vidíme, že byly mnohdy oprávněné. Myslím si, že tady by mělo dojít k jakési reformě Evropské unie a měli bychom si říci, jak se ty věci uspořádají, co zůstane národním státům, co se bude muset spolurozhodovat s národními státy a co bude absolutně v kompetenci Unie. O tom musí proběhnout velmi silná a věcná diskuse, jinak bude Evropa uskupením, které má v sobě silné odstředivé tlaky tak, jak to vidíme v této chvíli.

Vy jste zmínil tu Lisabonskou smlouvu. Myslíte si, že je škoda, že tehdy Václav Klaus nevydržel v tom zdržování podpisu pod Lisabonskou smlouvou?

Domnívám se s odstupem času, že Václav Klaus měl v řadě věcí při Lisabonské smlouvě pravdu.

„Ať se dívám napravo, nalevo, dopředu či dozadu, silného lídra prostě nevidím,“ řekl Miloš Zeman s tím, že dnešní EU je prosta silných osobností a lídrů. Je to pravda?

Pan prezident to dokonce srovnal s Putinem, kdy Rusko má silného lídra. Když se podíváme na potácejícího se pana Junckera, nebo se podíváme na Donalda Tuska, který je Polák, ale Poláci ho nenavrhovali, a přesto byl zvolen, tak prezidentu Zemanovi samozřejmě musíme dát za pravdu.

Jako potenciální budoucí vůdce zmínil Viktora Orbána, nebo Sebastiana Kurze. Souhlasíte s těmito jmény, nebo vidíte ještě někoho jiného?

Dokázal bych si k tomu představit i lidi typu italského ministra vnitra Salviniho. To jsou lidé, kteří mají ve své zemi respekt a byli by schopni se navzájem dohodnout. Samozřejmě si to dovedu představit. Ten projekt spojené Evropy je správný, ale bohužel osobnosti, které jej v této chvíli reprezentují, nejsou ty správné.

Do problémů ten projekt dostalo to umělé sjednocování. Musí to být postaveno na občanech! Tady je to postaveno na evropských komisařích, kteří říkají, co je a co není pravda. Trochu to připomíná neomarxismus.

Podle Jakuba Jandy z think-tanku Evropské hodnoty je Miloš Zeman vlastizrádce. Je to tak?

Komentovat výroky nějakého Jakuba Jandy je úplně zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…