Přizdisráč, průser, držka... Migranty nechci, máme dost cikánů! Drsný poslanec promluvil o poměrech i o ANO

19.09.2017 9:27

ROZHOVOR Před pár lety zalitoval, že vstoupil do politických vod, ale opět se jimi bude brodit, i když kandidátku ANO vyměnil za SPO. Humbuk kolem sčítání Romů považuje za šaškárnu, která je k ničemu. Na migranty by byl přísnější, člověk prý nesmí být „přizdisráč“. I o tom mluví v rozhovoru po ParlamentníListy.cz poslanec Bronislav Schwarz (Severočeši.cz).

Přizdisráč, průser, držka... Migranty nechci, máme dost cikánů! Drsný poslanec promluvil o poměrech i o ANO
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz

Na kandidátce Strany práv občanů (SPO) v Ústeckém kraji se na druhém místě objevil padesátiletý poslanec Bronislav Schwarz (Severočeši.cz), který žije v Lomu u Mostu. Lidé si ho z médií pamatují například jako neprávem stíhaného v kauze, kdy jako policista provedl zátah na vařiče drog. Býval ředitelem strážníků v Mostě a nejen díky tomu se dnes považuje za dobře obeznámeného se životem Romů, o nichž mluví celé roky nadmíru otevřeně.

Pane poslanče, před čtyřmi lety jste během našeho rozhovoru zalitoval vstupu do politiky a zmínil jste, že aby v ní byli jen slušňáci, musela by se dělat zadarmo. Je před volbami a – vy do politiky jdete znovu!

Ano a vidíte, že už jenom sám, protože jsme se tak jako hnutí Severočeši dohodli. My jsme původně vůbec nechtěli kandidovat, ani já, ale dostali jsme nabídku od Strany práv občanů (SPO), od náměstka hejtmana Ústeckého kraje (Petr Šmíd, náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro oblast školství, jednička na ústecké kandidátce, pozn. red.), tak jsem řekl: „Dobře, já sám ještě půjdu.“ To je všechno. Nikam jsem se nehrnul, ale usoudil jsem, že náměstek hejtmana je slušný a koneckonců je to bývalá strana prezidenta Zemana.

Předseda ústeckého hnutí ANO Jan Richter to, že vás už nedali na svou kandidátku, zdůvodnil v televizních Seznam Zprávách mimo jiné tím, co se děje ze strany Severočechů a že by to spojení již pro ANO nyní nebylo vhodné...

Takhle to neřekl.

Přesnou citaci si mohou čtenáři poslechnout ZDE. On krátce zmínil, jak s nimi Severočeši ukončili koalici a že spojení se Severočechy už pro ně není v tuto chvíli „přijatelné“, to je to přesné slovo. Co tedy na jeho zdůvodnění říkáte?

Co na to říkám? Nic, má pravdu. To se všechno dělo v době, kdy Severočechy ovládal Zelenka (mostecký známý podnikatel-multimilionář, pozn. red.). Pan Richter si myslel, že Severočechy řídí Zelenka, ten v Mostě vyhodil „Aňáky“ (zástupce za hnutí ANO, pozn. red.), aniž by mi to řekl. Já jsem ve Sněmovně byl a jsem místopředseda poslaneckého klubu ANO a Zelenka si v Mostě na radnici prostě politicky dělal, co chtěl. Nevím proč, dodnes jsem se to nedozvěděl. Tak se nezlobte, že pak ANO nemá důvěru, když v druhém největším městě v Ústeckém kraji jsou na radnici a Zelenka si vzpomene, že je vyhodí. On to všechno v Mostě zavinil – veškerou tu minulou válku s Františkem Rybou a dalšími. Teď jsme jako Severočeši narovnaní, stabilní, žádné problémy nejsou a Zelenka u nás není. On má svoje lidi, na radnici v Mostě, a to je všechno. Severočeši, které znáte – senátora Jaroslava Doubravu, mě, starostu Dubí Petra Pípala – ti zůstali. A fungujeme. Ale bez Zelenky.

Váš kolega z poslaneckého klubu ANO Martin Komárek napsal o Sněmovně knihu Nebezpečné stádo. Také máte pocit, že jste byl čtyři roky součástí nebezpečného stáda?

Poslanec Komárek o té knize mluvil, ale já se k tomu nechci vyjadřovat, ani k jeho osobě a k některým kolegům poslancům. Na Sněmovnu mám stále stejný názor: Až tam budou chodit starostové, lidé z komunálu, zkušení... Až tam nebudou chodit lidé ovládaní svými zaměstnavateli a kamarády, tak to bude vypadat jinak. A klidně zadarmo, mně to nevadí.

Mediální vody minulý týden rozvířila opět informace o sčítání Romů. Vy jste vždycky mluvil o Romech, potažmo cikánech, velmi otevřeně...

Já si to můžu dovolit. Já je znám a pracuju s nimi.

Co si o tom humbuku kolem metodiky, která se pro sčítání Romů použila, myslíte?

O té informaci vím. Ale pro mě je to, promiňte – sčítat lidi podle obličeje? To je šaškárna. To neuznávám. Cikáni jsou stejní lidé jako my, bohužel je jich víc lumpů než v naší komunitě, ale to se snad jednou změní – já tomu furt věřím –, když jim podáte pomocnou ruku. Ale sčítat cikány „podle držky“ je blbost. K čemu to je?

Aby se vědělo, komu se vlastně pomáhá, kolik lidí z romské menšiny potřebuje pomoc neziskových organizací a podobně.

Tak to je kravina. Na tyhle věci nejsou neziskovky potřeba. Neziskovka by měla pomáhat všem, kteří to potřebují. Ne jenom cikánům nebo necikánům.

Máme tu i neziskovky pro pomoc uprchlíkům. Na migranty nahlížíte jak? Stejně přísně jako na Romy?

Pro mě jsou migranti vyřízená věc. Já jsem celou dobu říkal, že jde o uprchlíky ekonomické, s odpuštěním „vychcané“, kteří si prostě ve své zemi nic nevybudovali. Ani jejich rodiče či prarodiče. A teď chtějí čerpat výdobytky Německa, Česka, Maďarska, prostě zemí, kam migrují. Na to názor nezměním. Pak existuje samozřejmě pár migrantů, jejichž stát sužuje genocida. Těch je mi strašně líto, tomu rozumím. No a migranti v rámci Islámského státu, to je průser.

Všimněte si, co teď v Německu vyplavalo na povrch: Migranti požádají o azyl, ať už z Libye, Alžíru, Eritrey, odevšad ze severní Afriky, a pak si jedou do své země na dovolenou! Promiňte, ale co jim tedy v té zemi hrozí? Dostanou třeba německé sociální dávky a pak mažou zpátky. Jestli za chvíli vyrovnáme sociální systém s Německem, Francií, Anglií, tak budou i u nás. Takže můj názor: Ne, migranty nechci. Máme svých starostí dost a svých cikánů taky.

To zní drsně...

Studoval jsem filozofickou fakultu a myslím, že znám arabský systém Syřanů, Iráčanů, znám jejich mentalitu, způsob chování a tak dál. Já v tom všem vidím boj dvou světů – muslimského a křesťanského. Z teroristických útoků mám strach, také mám dítě. Neříkám, že všichni muslimové jsou militantní blázni, to nikoli, ale může to k tomu směřovat. A skutečnost, že migranti si z Německa, Belgie, Holandska pak jezdí zpět do Afriky na dovolenou, to dobře ukazuje, za jakým cílem sem migranti přišli. Ekonomickým nebo teroristickýmje to jedno či druhé.

Já bych azyl uděloval jen těm, kteří to prokazatelně potřebují. Ekonomický azyl bych neuznával. V tomhle jsem hrozně přísnej. Být v Německu, jsem pro to, aby se potrestali za jakýkoliv přestupek. Tady Němci jezdí závody a smějou se, jak máme špatné zákony. Je to i v tom, že policajti jsou slabí kluci. Musí se chtít. Musí být vůle. Když je člověk s odpuštěním „přizdisráč“, tak do toho nejde.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…