Proboha, nepište už ty petice, fakt se to nedá číst, prosí hejtman Zimola. Pak zavzpomínal, s čím nakráčel před Číňany Topolánek a co tím napáchal

04.11.2014 18:32

ROZHOVOR Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) byl jedním z členů prezidentovy delegace v Číně. S odstupem nyní hodnotí dosažené úspěchy a reaguje na kritiku ohledně údajné absence připomenutí ochrany lidských práv. Zimola se rovněž vyjádřil na adresu kritiků Miloše Zemana kvůli jeho vystoupení v Hovorech z Lán. „Proboha, už nepište ty blbosti a petice, fakt se to už nedá číst,“ vzkazuje.

Proboha, nepište už ty petice, fakt se to nedá číst, prosí hejtman Zimola. Pak zavzpomínal, s čím nakráčel před Číňany Topolánek a co tím napáchal
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Pane hejtmane, byl jste součástí delegace prezidenta republiky při nedávné státní návštěvě Číny. S jakými dojmy se vracíte?

Hlavně jsem rád, že jsem za účasti prezidenta pod jeho pohledem mohl podepsat partnerskou smlouvu s městem Tchien-ťin. To je velmi důležitá zpráva a v podstatě to znamená, že Jihočeský kraj a jeho politické vedení je jakýmsi garantem v navazování nových obchodních vztahů a investičních příležitostí. Takže velmi dobrá zpráva a to je to nejdůležitější poselství té čínské cesty.

Už v Číně od některých českých novinářů zaznívaly výtky ohledně nezdůrazňování problematiky ochrany lidských práv. Jak jste na to reagoval? Co si o tom myslíte?

Především bych byl rád, kdyby všichni ti novináři, kteří se teď ohánějí nedodržováním lidských práv v Číně, možná více starali o ten náš český dvorek. Aby se starali o dodržování lidských práv v České republice. My jako Češi pořád máme tendenci poučovat ostatní, jak by to měli dělat lépe a přitom tak trochu nevidíme nepořádek ve vlastní zemi.

Všem, kteří se takto obecně vyjadřují o nedodržování lidských práv, doporučil, aby se podívali, jak jsou dodržována všechna obecná lidská práva v České republice. A ať mi nezačnou vyprávět, že tu máme svobodu a demokracii, když lidé nemají práci, jsou za ni špatně ohodnoceni, je tady kolem nás spousta podvodníků a šmejdů a absolutně nedbáme na práva třeba našich seniorů, kteří jsou obelháváni a podobně. Takže si pojďme nejdřív zamést na tom našem dvorku.

Byla slyšet i konkrétnější kritika z úst některých politiků, kteří obviňovali prezidenta z toho, že se zásadním způsobem odchýlil od té linie v zahraniční politice, kterou tady třeba i oni během uplynulých let razili. Tedy, že v jejich představě byla Česká republika jakýmsi majákem na poli ochrany lidských práv ve světě, byli jsme tak prý vnímání a teď to všechno skončilo, světu jsme k smíchu a prezident nám dělá ostudu…

Musím na to reagovat podobnými slovy, jako před chvílí. Je otázkou, zda jsme se nezesměšňovali za vlád jiných politiků a jestli jsme nebyli k smíchu všem těm, kteří s Čínou spolupracovali a díky spolupráci s Čínou zaměstnávali své lidi, byl tam příliv investic a my jsme sice byli tím majákem, ale současně jsme byli pro srandu celému světu.

Ta politika, kterou razí současný prezident, současná vláda i vedení krajů je politika správná. Jde o politiku, kdy nezavíráme oči před nedodržováním lidským práv, ale současně to pro nás není ta mantra, kvůli které bychom se s našimi partnery nebavili. Tak by to mělo být a ti, kteří takto nyní kritizují, to prostě nejsou zodpovědní politici, jinak by to chtěli dělat úplně stejně, jako současné vedení státu.

Mluvil jste o politicích, kteří teď kritizují… Koho přesně myslíte?

Ta jména typu Schwarzenberg, Kalousek a další jsou známá. Koneckonců tam patří i někteří představitelé ODS. Když jsem teď v Otázkách Václava Moravce viděl předsedu ODS Fialu, jak to bagatelizoval a říkal, že oni vždycky dělali to či ono. Vzpomínám si, jak jejich tehdejší předseda Topolánek přišel na jednání s Číňany s tibetským odznakem. Co z toho nakonec bylo a kolik investičních příležitostí se díky téhle jeho blbosti zhatilo…

V posledních dnech se na hlavu prezidenta Zemana snáší kritika i za další věci, nejen návštěvu Číny. Jeho odpůrci kritizují udělování státních vyznamenání 28. října, komu vyznamenání dal či nedal a v posledku se rozpoutalo téměř peklo nad několika sprostými slovy, které Miloš Zeman v jasném kontextu použil v nedělních Hovorech z Lán. Jak na to pohlížíte? Stojíte zcela na straně hlavy státu nebo máte sám s něčím problém?

Obecně já v žádném případě nemohu a nechci být obhájce všech slov a všech činů pana prezidenta. Z druhé strany mám takový pocit, že si jeho kritici našli záminku pro to, aby znovu vyrazili do boje. Aby, tak jak jsem si dneska přečetl v novinách, svolávali demonstrace a styděli se za svého prezidenta a aby znovu rozpoutali boj, o kterém jsem měl pocit, že skončil volbou pana prezidenta, kdy se národ rozdělil na skupiny pro Zemana a proti Zemanovi.

Teď všichni ti odpůrci Miloše Zemana hledají jakýkoli důvod, aby mohli jeho příznivcům ukázat, koho že si to na Hrad zvolili. Já v žádném případě nemohu souhlasit i s tím způsobem vyjadřování pana prezidenta, to podle mě opravdu šťastné nebylo. Usmívám se ale nad farizejstvím všech těch komentátorů a dalších, které řadím do proschwarzenberské kliky. Oni toho využívají a dělají z prezidenta České republiky vulgárního člověka, ačkoliv jejich oblíbenec ta slova používá úplně běžně a tam jim to nevadí.

Opět to je o tom, co jsem řekl na začátku: zameťte si milí kritici před vlastním prahem, podívejte se, jak vychvalujete jednoho a kritizujete za stejné skutky někoho jiného a proboha, už nepiště ty blbosti a petice, fakt se to už nedá číst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…