Procházková: Kalousek odejde z politiky a bude správcem obřího majetku

07.07.2013 7:35

ROZHOVOR V sobotu se na Staroměstském náměstí v Praze uskutečnila demonstrace proti navrácení majetků církvím, především té katolické. Shromáždění vedla známá bojovnice proti církevním restitucím, spisovatelka Lenka Procházková. Když restituce nezastavil parlament ani Ústavní soud ČR, mohl by tak podle spisovatelky učinit papež František. Ona i lidé, kteří mají stejný názor na majetky církví, spoléhají na Vatikán, případně evropské instituce, ale i na český lid.

Procházková: Kalousek odejde z politiky a bude správcem obřího majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatelka Lenka Procházková, jedna z iniciátorek petice proti zákonu o církevních restitucích

Paní Procházková, jaké jsou Vaše pocity ze sobotní akce?

Tak akce se povedla, ale problém je v tom, že média na informaci, že bude, snad vyhlásila embargo. Lidi se to dozvídali jen z Facebooku, a to mě mrzí.

Proč myslíte, že česká média „zazdila“ toto Vaše shromáždění?

Asi se věnují jiným věcem. Patrně toto téma je tak ožehavé, že se „bojí“ o něm dělat větší reportáže. Proč tam nebyla veřejnoprávní Česká televize, veřejnoprávní Český rozhlas a další média? Byla tam jen TV Barrandov a ještě nějací novináři. Vždyť, pokud média dala dva dny prostoru Velehradu, tak svátek Jana Husa není o nic menší významem, snad naopak. A toto je přesně odkaz Mistra Jana Husa. Jenže církev se odklonila od Krista, od jeho učení a jde těžce hlavně po majetku. Vážím si toho, že na shromáždění přišla asi stovka lidí, přijeli i z Moravy. Právě na svátek Jana Husa, člověka, který odsuzoval tu „nenažranost“ církve a za to skončil na hranici.

Vy jste napsali dopis papeži Františkovi, co si od toho slibujete?

Rádi bychom, aby se k němu dostaly pravdivé informace. Aby viděl a věděl, co se tady v Česku děje, jak to doopravdy je. Mám pocit, že tento papež je skutečně moderní a je to reformátor. Je to rozumný člověk. Podívejte se, jak zatočil s podivnými kšefty ve vatikánských bankách, jak si vše nechává prověřit. A církevní restituce v Česku jsou tím zásadním, co by měl vědět.

Ale co on s již přijatým zákonem u nás může udělat?

Mnoho! To si málokdo uvědomuje. Papež právě podle kanonického práva jako snad jediný může restituce „zastavit“ alespoň pro katolickou církev. On jako nejvyšší představitel katolické církve je ten, který rozhoduje o majetcích podle kanonického práva. Pokud by papež shledal naše stížnosti důvodnými, mohl by rozhodnout, komu kdo v ČR vlastně dluží…Byli bychom rádi, kdyby se to k němu opravdu dostalo!

Vy jste ale na pražské Arcibiskupství předali také jistý dokument?

Předali jsme tam dopis a petici, pod kterou se podepsaly dvě tisícovky lidí – věřících, že nesouhlasí s církevními restitucemi v tomto rozměru. Od paní, která tam drží nějakou službu, jsem dostala potvrzení a slib, že to zcela jistě panu arcibiskupovi Dukovi doručí. Uvedla, že bez pochyby to předá. I tak ale použijeme i jiné cesty, aby se to do těch správných rukou opravdu dostalo. Na příští týden také plánujeme tiskovou konferenci pro zahraniční novináře, aby se informace dostaly i k nim, a tím pádem do celého světa a především právě k papeži. Aby se to papež dozvěděl z médií, aby třeba řekl: „Duko, kde je ten dopis?“

A co oslovit některé politiky, poslance?

Upřímně, já jim příliš nevěřím! Proč třeba ČSSD pustila zákon do třetího čtení, když nemusela. Zkrátka, je to kšeft, který je pro všechny... A největší „smrtelnou ranou“ pro mě bylo to rozhodnutí Ústavního soudu. Pochopila jsem, že je to všeobecné spiknutí.

Jak myslíte, že to nakonec dopadne?

Některé diecéze samozřejmě už požádaly o vydání majetku, ale já si upřímně nedovedu představit, že se tohle, i když je to schválené u ÚS, bude nakonec realizovat. Každý rozumný člověk přece ví, že nelze vracet někomu více hektarů a majetku, než prokazatelně měl. Třeba opat Strahovský řekl, že chtějí 6 tisíc hektarů. Proboha, jakých šest tisíc hektarů, když první pozemková reforma nedovolila mít více celkové půdy než 250 hektarů a revize v roce 1957 to zmenšila na 50 hektarů. Tak tady je vidět, jak spravedlivé to je.

A už víte, kdo se o církevní majetek bude případně starat?

Tak jistě, vznikají realitky. Vždyť arcibiskupský ekonom Karel Šticha vlastní sám asi tři realitky. Nebojte se, oni to mají dobře promyšlené. Vždyť pro Miroslava Kalouska tohle bylo nejdůležitější! O to jim šlo…On z té politiky odejde a bude někde správcem nějakého obrovského majetku, to je jasné. Mnohé smlouvy jsou podepsané, nevypověditelné. Kalousek jim to chce dát navíc i v dluhopisech… Je to opravdu připravené… je o krok dopředu, tak jako pachatel je o krok dopředu před kriminalisty.

Je šance, aby to někdo, kromě papeže Františka zvrátil?

Evropská komise….Evropský soudní dvůr, otázka, zda by to ve Štrasburku přijali, jak rychle a kdo to bude řešit. Ale hlavně lidi, Češi by měli být aktivní. Ne jen nadávat, ale i něco dělat, jako děláme my.

Co dvě ikony této země T. G. Masaryk a Václav Havel, souhlasily by?

Masaryk by se asi divil. Dneska by nemohl věřit, že jsme tady udělali to, co jsme udělali.. A Havel? Ten by jim to dal. Vždyť proto jsme se spolu taky v 90. letech rozešli. Už tehdy chtěl, aby církev dostala chrám sv. Víta.

Co Vás na tom všem nejvíce trápí?

Nechápu, že někomu jde tak o zisk, aby zničil staletou kulturu a dílo někoho jiného, který do toho dal vše. Je to nepochopitelné. Pro mě je to dvacet let života boje…Je tady vidět, jak je církev mocná a jak moc jim o to jde…Strašlivě. Málokdo si to uvědomuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…