Profesor Knížák: Vydřidušský Babiš, ta nejhorší vláda, přikrytá svinstva a hrubián Zeman. Ale Putin ať přijede, vývoz demokracie do Ruska mě děsí

20.11.2014 8:49

25 LET OD LISTOPADU 1989. Známý český výtvarník a hudebník profesor Milan Knížák míní, že se protesty proti prezidentovi Miloši Zemanovi k oslavě 17. listopadu hodily. „Jsem docela spokojen, že zahraniční prezidenti viděli, že nejsme jen stádo ovcí, jak se často prezentujeme,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý generální ředitel Národní galerie v Praze. Na rozdíl od řady politiků by mu však nevadilo, kdyby ruský prezident Vladimir Putin přijel na pozvání prezidenta do České republiky.

Profesor Knížák: Vydřidušský Babiš, ta nejhorší vláda, přikrytá svinstva a hrubián Zeman. Ale Putin ať přijede, vývoz demokracie do Ruska mě děsí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

V těchto dnech uplynulo 25 let od sametové revoluce. Jak jste vnímal oslavy výročí, které se v Praze projevily především protestem proti prezidentovi Miloši Zemanovi?

Předesílám, že jsem při prezidentských volbách nevolil ani v prvním, ani v druhém kole, poněvadž jsem neměl kandidáta, kterého bych chtěl vidět v čele státu. Souboj Schwarzenberg-Zeman rozdělil národ téměř do bratrovražedného boje. Tentokrát mně však připadalo, že protesty proti Zemanovi nebyly jen z Karlova tábora, ale že se na něho naštvala spousta lidí pro jeho zbytečnou hrubost. Když vstoupil Zeman před mnoha lety do politiky, už tehdy jsem protestoval proti jeho plebejskosti. Dnes se ta plebejskost prohloubila až do hrubiánství. Myslím, že se protesty k oslavě 17. listopadu hodily.

Obsáhlý seriál ParlamentníListů.cz: 25 let od listopadu 1989 bilancují Petr Pithart, Bohumil Doležal, Cyril Höschl, Tomáš Ježek, František Bublan, Marek Benda, Milan Uhde, Václav Žák, Štěpán Kotrba, Miloslav Ransdorf, Miroslav Polreich, Jan Graubner, Alexandr Vondra, Ivan Langer, Vojtěch Filip, Přemysl Sobotka, Miroslava Němcová, Jaroslav Bašta, Miroslav Kalousek, Ivan David, Roman Joch, Klára Samková, Tomáš Sokol, Jan Schneider, Vladimír Hučín, Ivan Bartoš, Marta Kubišová, Jiří Paroubek, Milan Zelený, Tomáš Haas, Martin Bursík, Jaroslav Doubrava, Petr Hampl, Václav Malý, Jan Hnízdil, Jan Urban a řada dalších respondentů. Rozhovory s nimi čtěte ZDE.

Co je podle vás větší mezinárodní ostuda, chování české hlavy státu a její zahraničně politická orientace, nebo projevy nesouhlasu demonstrujících na oficiální oslavě před zraky několika prezidentů sousedních států, z nichž jeden dokonce dostal místo Miloše Zemana vajíčkem?

Na to jsem již odpověděl. Jsem docela spokojen, že zahraniční prezidenti viděli, že nejsme jen stádo ovcí, jak se často prezentujeme.

Jak jste tento významný den – 17. listopad, který se stal státním svátkem, oslavil? Je podle vás dnes důvod k oslavám?

Já jsem ho neslavil nijak. Nepovažuji ho za nic víc než jen za symbol. Souhlasím s tím, že studentská revolta byla jen jednou z akcí na již de facto ztroskotaném režimu. Myslím, že komunismus už neměl sílu vzdorovat, jinak by to dopadlo odlišně. Jsem pro oslavy, poněvadž si přitom můžeme připomenout, jak dementní byl komunistický totalitní režim.

Na co nejvíc vzpomínáte v souvislosti s pádem totality? Jak jste žil před listopadem 1989 a po něm? A splnil listopad 1989 vaše očekávání?

Žil jsem úplně jinak. Byl jsem od roku 1966 nepřítelem státu a nemohl jsem se veřejně přihlásit k vlastní práci. Bolševici mě nepřipustili k ničemu, možná, že se mě i trochu báli. Nemyslím si, že se lidé s nabytou svobodou nějak zvlášť změnili. U mnoha z nich naopak vyplulo napovrch to, co v nich totalita dusila. Teď se smím svobodně postavit tam, kde stát chci, a to je obrovské privilegium. Opovrhuji všemi, kteří byť jen kouskem mysli volají po návratu totality.

Kdo podle vás nejvíc ovlivnil polistopadový vývoj?

Negativně ho ovlivnil Václav Havel svým Rudolfinským projevem. Pozitivně Václav Klaus svými neměnnými postoji.

Došlo podle vás za uplynulých 25 let k nějakým výrazným chybám? Mělo se něco udělat jinak nebo lépe?

Došlo k milionům chyb, ale to je při budování nového systému samozřejmé. Navíc svoboda je obtížná, plná rizik. Každý je dnes „po bitvě králem“. Chybí nám pokora a také jsme jako společnost trochu líní.

Do jaké míry se česká společnost již vypořádala se svou komunistickou minulostí?

Bohužel, nevypořádala. Porevoluční heslo „nejsme jako oni“ sice znělo vznešeně, ale skryla se za něj spousta svinstev, které měly být odhaleny. Nechtěl jsem komunisty zavírat, ale v žádném případě bych je nepřipustil do veřejných funkcí. To, že nám dnes vládne oligarcha, který z komunistické strany skočil rovnou do vydřidušského kapitalismu a ještě nám káže morálku, mně opravdu vadí.

Jak se v důsledku polistopadového vývoje proměnila česká společnost? A jaké změny v naší společnosti očekáváte v následujících letech?

Na tuto otázku bych musel odpovědět celou knihou, kterou bych nebyl schopen vypracovat sám, ale jen s kolektivem fundovaných odborníků.

Byl bych šťasten, kdyby se nám v budoucnu podařilo zbavit se slabochů a kariéristů, ale zatím to vypadá přesně naopak. Máme nejhorší vládu od roku 1990. A směšný boj proti korupci mi připadá jako výsměch, poněvadž pod pláštěm spravedlivého tažení se skryje všechno.

Někteří politici, ale i odborníci s poukazem na současnou politickou situaci hovoří o konci polistopadového režimu. Souhlasíte s tím?

Určitě skončilo nadšení a nepřišlo to, co přijít mělo, tedy určitá strukturovanost společnosti, která je potřebnější než zákony.

V současné době rozvířila veřejné mínění zpráva, že prezident Miloš Zeman pozval ve spolupráci s mezinárodní židovskou organizací prezidenty vítězných mocností, mezi nimi i Vladimira Putina, na oslavy 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi. Je vzhledem k současné politické situaci návštěva Putina v Česku vhodná?

Nevěřím, že pozvaní prezidenti přijedou, aby dodali lesku Zemanovým průšvihům, ale vůbec by mi nevadilo, kdyby přijel Putin. Vyvolávat novou studenou válku považuji za nesmysl. Měli bychom hledat pouta mezi lidmi, ne to, co je rozděluje. Situace v Rusku je komplikovaná. Je to velká země, v něčem velmi zaostalá, v něčem velmi bohatá a je třeba ji hodnotit vzhledem k jejímu historickému vývoji. Děsí mě vývoz demokracie, který tak vehementně propaguje Západ vedený Spojenými státy americkými. Podobá se to křížovým válkám a nemá to žádný úspěch. Viz arabské země, Čína a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…