Profesor Pirk promluvil k volbám. Především o Miroslavě Němcové

25.10.2013 10:17

ROZHOVOR Známý kardiochirurg profesor Jan Pirk není do poslední chvíle rozhodnut, kterou z pravicových stran bude nakonec volit. Ale nabádá k ostražitosti před spasiteli, jako byly Věci veřejné. „Už jsme zažili takové spasitele, kteří přišli a slibovali, že všechno dají do pořádku. Ale byl to pro ně jen kšeft a nic do pořádku nedali,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz proslulý odborník.

Profesor Pirk promluvil k volbám. Především o Miroslavě Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiochirurg Jan Pirk

Jsou podle vás letošní volby v něčem odlišné?

Myslím, že jsou to volby, které se nijak neliší od těch předešlých. A bohužel - jestli se dá věřit předvolebním průzkumům veřejného mínění a do Parlamentu se dostane šest stran, tak příští čtyři roky budeme svědky jedině koaličních hádanic a žádného pořádného vládnutí. Já si skutečně myslím, že je nejvyšší čas změnit náš volební systém z poměrného na většinový, protože poměrný volební systém u nás podle mého názoru už nemá opodstatnění. Měl opodstatnění za první republiky, kdy tady žila velká německá menšina, velká maďarská menšina, velká židovská menšina, ale v současné době tady žádné takové menšiny nejsou. Prostě buď je levice, nebo pravice. A kdo volby vyhraje, měl by zemi čtyři roky vést a ne trávit volební období dohady s koaličními partnery a výmluvami, že nemůže realizovat svůj volební program, protože musí respektovat přání svých koaličních partnerů.

Pak by možná došlo konečně i ke zmenšení státní správy, všichni o tom stále mluví, ale pořád musí být dost ministerských křesel pro všechny členy koaliční vlády, takže ke snížení počtu státních úřadů nakonec nedojde.

A dost náměstků. Prostě je nejvyšší čas změnit ten volební systém.

Bojíte se něčeho po současných volbách? Mluvil jste o roztříštěnosti sněmovny, když se do dostane příliš mnoho stran, ale může nastat i to, že levice po volbách získá ústavní většinu, kterou v Senátu, i v Poslanecké sněmovně.

Nebojím. I když jsem pravicový volič, jsem demokrat. Jestliže se občané této země rozhodnou, že půjdou nějakým směrem, jako demokraticky smýšlející člověk to akceptuji a budu tady žít, nebo tady nebudu žít. Já jsem pravicový volič, já se za to nestydím, ale když rozhodnou občané této země jinak než já, a když se mi tady bude chtít žít, tak to holt budu muset přijmout.

Jste příznivcem klasického pravo-levého dělení v politice a jasného vymezení politických stran. Co tedy říkáte vzestupu méně čitelných hnutí, která se odmítají jednoznačně programově vymezit, dokonce to považují za zastaralé, jako ANO Andreje Babiše nebo Úsvit Tomia Okaumury?

Myslím, že jsme se velice dobře poučili z působení spasitelů, jako byly Věci veřejné, a že se ukázalo, že všechno je jenom kšeft, že tam nejde vůbec o politiku. Neříkám, že takový je pan Okamura nebo pan Babiš, ale už jsme zažili takové spasitele, kteří přišli a slibovali, že všechno dají do pořádku. Ale byl to pro ně jen kšeft a nic do pořádku nedali. Takže nabádal bych k ostražitosti.

Vy jste pravicový volič, ale donedávna jste říkal, že nejste rozhodnut, koho budete volit. Volby už začínají za pár hodin, už tedy máte jasno?

Nemám pořád ještě jasno. Jako Sibyla musím říci, že asi budu volit jednu z politických stran, která má ve svém jménu O. Tím každému zamotám hlavu (smích).

To tedy určitě. Protože těch stran je hodně: O má v názvu Okamura i ANO.

Ale i ODS a TOPka.

Lídryně ODS Miroslava Němcová i pražský exprimátor Bohuslav Svoboda, kteří kandidují v Praze, říkají, že je nelogické, když v minulosti lidé volili ODS v dobách, kdy tam měli vliv různí kmotři a lobbistéOulický, Hrdlička, Rittig, že by nedali hlas dnes, když se těchto pochybných lidí zbavila. Sdílíte tento názor?

Logiku to má, ale nezapomeňme na jedno staré pořekadlo, že dobrá pověst se lehko ztratí, ale těžko získává zpět. A to si myslím, že plně platí na současnou ODS.

Určitě dobře znáte svého lékařského kolegu, bývalého šéfa Lékařské komory Bohuslava Svobodu. Věříte v jeho poctivost, slušnost a dobré úmysly? Je pro vás důvěryhodnou osobností?

Myslím, že pražský magistrát vedl dobře. Ale musím říci, že paní Němcová je jedním z mála politiků, který je konsensuální, nepoužívá silná slova, není zapletená v žádných skandálech. Divím se, že se všechny ženské, alespoň v Praze nedomluví a nevolí ji, protože by tu mohla konečně být žena premiérem.

Některé ženy podléhají svým mužům.

To se jen tak navenek říká, ve skutečnosti my muži děláme to, co chcete vy, ženské.

Každý volič může ve volbách uplatnit také preferenční hlasy. Budete na kandidátce kroužkovat?

Myslím, že má smysl, i toho, kdo je první na kandidátce, zakroužkovat. Pokud jste přesvědčena třeba o paní Němcové, je lepší jí dát preferenční hlas, protože by ji někdo zezadu mohl přeskočit. Takže myslím, že se kroužkovat má. Kroužkování už je náznak jiného volebního systému. Kdyby byl jiný volební systém, kdyby byly volby do sněmovny podobné jako do Senátu, tak by se tam nemohli dostat kmotři, protože by je nikdo nezvolil. A strana, která by je měla na kandidátce, by v tom obvodu neměla svého zástupce.

Když zatím nejste rozhodnut, komu dáte hlas, můžete aspoň říci, koho jako pravicový volič určitě volit nehodláte?

Musím říci, že jsem nikdy neuvažoval, že bych volil levici, Piráty, SPOZ, paní Bobošíkovou, ani jsem nikdy neuvažoval o Straně zelených nebo o monarchistech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…