Profesorka Dvořáková už zná vítěze podzimních voleb: A sledujte tyto lidi...

22.06.2014 7:40

ROZHOVOR Politoložka Vladimíra Dvořáková, profesorka na Vysoké škole ekonomické v Praze, se domnívá, že vítězem nadcházejících komunálních voleb budou nezávislí a že sociální demokracie neobhájí všechny senátní mandáty. Kromě klasického přesýpání zásluh a neúspěchů máme sledovat zejména ty, kteří se distancovali od ODS a zkouší to na nových písečcích. Čtěte, který rezort zřejmě připíše koalici plusové body a za co chválí Andreje Babiše.

Profesorka Dvořáková už zná vítěze podzimních voleb: A sledujte tyto lidi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Politické strany postupně zveřejňují kandidátní listiny do podzimních voleb. Jak osobně vidíte komunální volby s ohledem na současnou politickou situaci?

Dá se samozřejmě předpokládat, že před komunálními volbami bude vznikat určité napětí, protože soupeři se objevují v jistém momentě i uvnitř stávající koalice. Bude se soupeřit o některé podobné voliče, objeví se snaha připisovat si jednotlivé zásluhy a určité neúspěchy zase jiným. Vždycky napětí v koalicích bývá silnější před volbami. Ale předvídat teď? Přidává se důchodcům, vznikají dětské skupiny, což může částečně uspokojovat maminky s malými dětmi, pokud budou mít jednodušší je někam umístit; byť osobně si myslím, že z hlediska vzdělávacího procesu to není úplně dobrý krok, ale chápu, že je tato potřeba vyvolaná tím, že se dlouho neřešila a mateřské školy nejsou. Je to z nouze ctnost. Ale řekněme, že v souvislosti s komunálními volbami je vidět, že některé pozitivní kroky vláda i v tomto ohledu možná dělá.

Myslíte tedy, že Ministerstvo práce a sociálních, vedené Michaelou Marksovou-Tominovou (ČSSD), získalo lepší image, než mělo doposud?

Ano, rezort sociálních věcí v předchozích vládách spíše působil jako asociální. Teď bych řekla, že místo vymýšlení šíleností, jak sKaret, tak řekněme sjednocování úřadů práce a dalších věcí, které stály obrovské peníze a spíše komplikovaly lidem život, má teď přívětivější tvář. V tom smyslu, že navrhne nějaké řešení konkrétních problémů z běžného života občanů. Takže v tomto ta image je lepší.

Který rezort podle vás naopak pokulhává? Hovořilo se zpočátku, že například Andrej Babiš se bude dlouho zorientovávat - co tedy například Ministerstvo financí?

Neodvažovala bych se hodnotit rezorty takto od stolu, aniž bych si nějaké věci hlouběji prostudovala. Některé jsou rozhodně složitější, některé mohou být obecně populárnější a některé méně - rezort financí patří k těm, které jsou vždycky nepopulární. Nemohu teď úplně přesně posoudit výsledky v této oblasti, já mohu hodnotit pouze pozitivně, že zde není jednoduchá politika jenom něco škrtat a že se objevuje souhlas s určitými investicemi. Je totiž vždy důležité, že i ta sociální politika mívá dopad na růst spotřeby domácností, což patří k jedné z věcí, které mohou tu ekonomiku nějakým způsobem posílit nebo nastartovat. Ale období pro hodnocení je ještě relativně krátké.

Dobře, vraťme se k původnímu tématu – budou podle vás výsledky v regionech kopírovat současné rozložení sil v Poslanecké sněmovně?

Bude to velmi složité, protože komunální volby se těžko interpretují. Tím, kdo vyhraje, budou nezávislí. Vždycky bývají vítězové nezávislí, protože prostě v těch menších městech a obcích se dohodnou na nějaké kandidátce, která je většinou nestranická – z lidí, kteří chtějí s tou obcí něco udělat. Hodně nezávislých nám začalo vznikat v Praze, kde to velmi často doprovázelo rozpad ODS a vznik nějakých sdružení z bývalých občanských demokratů, kteří se od strany distancovali. To bude zajímavé sledovat, jestli budou vítězit pod změněným názvem a distancí od stranické politiky. Pro celkové srovnání s velkou politikou budou rozhodně podstatné výsledky zejména ve velkých městech, protože tam je volba více stranická a tam bude více možné sledovat, jak se odrazí současná politická scéna, a ukáží nám trochu stav aktuální politiky.

Na druhou stranu mohou být tyto volby zajímavé pro některé strany, které jsou regionálně zakotvené, například KDU-ČSL, které v určitých krajích – na Moravě – mají tradičně starosty už v těch menších městech, kde mají stálé voliče. Tam to jistě bude rovněž určitým ukazatelem postavení dané strany, jestli své zakotvení obhájí.

Zároveň budou senátní volby…

Tam je samozřejmě jasné, že sociální demokracie nemůže obhájit pozice, které měla: obrovské množství mandátů, které bude obhajovat, to byla před šesti lety naprosto výjimečná situace. V tomto směru se jasně ví, že to nemůže obhájit, a je otázka, kolik jich zůstane. Každopádně to, že ztratí, se nedá interpretovat jako špatný výsledek. Vlastně spíše míra ztráty mandátů bude parametr, který bude cosi naznačovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…