Prohlášení europoslance: Okamura a zdejší přední muslim jsou extremisté. Skoncujme s radikálním islámem!

10.01.2015 5:10

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je plný sil a energie. Objíždí po České republice mimo jiné krajské hospodářské komory, kde sbírá podněty k řešení. Při středeční návštěvě Liberce poskytl rozhovor pro ParlamentníListy.cz. V tento tragický den se nešlo vyhnout tématu radikálního islámu. Upozornil však i na další případy, kdy norská sociálka odebrala pochybným způsobem českým matkám jejich děti.

Prohlášení europoslance: Okamura a zdejší přední muslim jsou extremisté. Skoncujme s radikálním islámem!
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Věnujete se případu pákistánské křesťanky Asii Bibi. Tato matka pěti dětí se napila ze studny, z níž čerpají vodu muslimové. Vesničanky to označily za rouhání, urážku proroka Mohameda. Ženě za to hrozí smrt, už čtyři roky svádí boj s pákistánskými soudy. Pomoci už jí může pouze Nejvyšší soud. Jak situace vypadá v tuto chvíli?

V pátek jsem měl setkání s pákistánským velvyslancem. Je podle mě nepřijatelné, aby Pákistán dostával jakoukoliv dotaci v momentě, kdy nebude dodržovat lidská práva. Budu požadovat, aby došlo k přehodnocení tohoto rozsudku. A aby byla propuštěna. Nemyslím, že by měl někdo v 21. století dostat trest smrti za to, že uhasil žízeň a napil se z nějaké studny.

Vy sám jste křesťan. Nepřijde vám, že v určitých oblastech světa kde je většinové obyvatelstvo muslimského vyznání dochází ke zvýšenému napadání křesťanů?

Je tomu tak v Sýrii a Iráku. Křesťanská komunita je tu pod obrovským tlakem. Většina z nich odešla. Sám bydlím v domě, kde jsou křesťanští uprchlíci ze Sýrie. Byli neustále šikanováni, museli odevzdávat výpalné. Totéž se děje židovské komunitě v Evropě, která je napadána radikálními islamisty. Musíme začít proti tomu okamžitě jednat, aby toto napadání přestalo. Totéž v Sýrii. Důvod, proč se Evropa v Sýrii a Iráku musí svým způsobem angažovat, je jednoznačně ten, aby přestali být tito lidé zabíjeni. Musíme hájit jejich životy. Tak jako pomáháme v Kobani a na řadě dalších míst Kurdům.

Není ta naše pomoc Kurdům malá? Trochu mi přijde, že to musí proti takzvanému Islámskému státu ubojovat sami...

Evropa cvičí, pomáhá a intenzivně pracuje s iráckou armádou. Díky EU a USA došlo v posledních šesti měsících k velké čistce v irácké armádě a poměrně dobře teď postupují. Evropa podle mě zareagovala dobře. Nikoli intervencí, že bychom tam šli s tanky. Pomáháme s drony, nálety na konkrétní cíle. Chceme, aby se do toho Iráčané zapojili. Bez tohoto úsilí nebude v této oblasti mír.

I západní Evropa čelí radikálnímu islamismu. Tento týden svět šokoval teroristický útok na redakci francouzského satirického časopisu, který v roce 2006 přetiskl karikatury proroka Mohameda a od té doby čelil výhrůžkám. Zemřelo 12 lidí...

Je to něco naprosto nepřijatelného. Tak jako za extremistu považuji Tomio Okamuru, tak na druhé straně považuji za extremistu i předsedu zdejší muslimské obce, který dokáže říci, že kamenování není nic proti naší civilizaci a že to schvaluje. Tak to v žádném případě. Za takovéto výroky budou tito lidé trestně odpovědní. Evropa dříve nebo později přestane být k tomuto tolerantní. Když chce někdo u nás žít, musí respektovat naši civilizaci. Není nic horšího, než tímto způsobem začít vystupovat proti evropské demokratické křesťanské civilizaci. Pachatelé musí být vypátráni a tvrdě potrestáni.

Zmiňujete Tomio Okamuru. Ten spolu se svým kolegou z Úsvitu Jiřím Kobzou vzbudil pozornost návrhem, že bychom měli bojkotovat kebaby. Není tohle už za hranou?

Přesně tak. Když by odsoudili radikální islám, nikdo neřekne půl slova. Ale když v tom vyjádření čtete, že máme venčit prasata v blízkosti mešit, tak to je úplně mimo. Nebo bojkotovat kebaby. Navíc jak vědí, že je mají muslimové? Často je vlastní i Češi. Je to blbost. Musíme skoncovat s radikálním islámem, který vyzývá k zabíjení lidí.

Jak je to vlastně s islámem? Nemá prvky radikalismu v sobě přímo zakódované?

Tak to není. Je to spíše o tom, že je spousta lidí, kteří ho radikálním způsobem vykládají.

Dalším tématem, kterému se výrazně věnujete, je odebírání dětí v Norsku. Konkrétně jde o příběh (dnes už dost známý) Evy Michalákové, které byli zabaveni dva synové a umístěni do dvou odlišných pěstounských rodin. Jak to vypadá v současné chvíli?

Zjistili jsme další případy, kdy byly českým matkám odebrány děti norskou sociálkou. Nesmíme tyto případy přejít a Česká republika musí za naše občany bojovat a požadovat jejich návrat. Neexistuje žádná jiná možnost. Jsou naplánovaná jednání, věřím, že děti se vrátí zpátky.

Kolika dalších dětí se to týká?

Pěti nebo šesti.

Z podobných důvodů?

Ano. Je to tam jak na běžícím páse. Mám informaci, že v Barnervernetu (což je ta organizace, která rodičům odebírá děti) pracují lidé, kteří v minulosti měli problémy. Čelili podezření ze sexuálního násilí. Nebo nedávno byl chycen jejich zaměstnanec s velkým množstvím heroinu. Tyto excesy by Evropa neměla tolerovat a musí požadovat po Norsku jako v případě Michalákové, aby děti byly okamžitě vráceny. Nejsme v roce 1944.

A kdy budou vráceny. Bude to letos?

Ano. Ten tlak je tak velký, že tomu věřím.

Čím to je, že se něco podobného děje zrovna v Norsku, které je považovano v mnoha ohledech za přímo vzorovou zemi?

Protože je bohaté. A udělali tam zákony, které opatrovníkům dávají hodně peněz. A oni nemusí pracovat. Řada lidí vzala opatrování nikoli jako poslání – jak je tomu v České republice – ale jako živnost. Podle toho se chovají.

Bavíme se teď na půdě krajské hospodářské komory v Liberci. Vy je objíždíte, sbíráte podněty. Co vás konkrétního zaujalo je to třeba stížnost podnikatelů, že musí platit DPH i za neproplacené faktury?

Tuto věc chci otevřít na české politické scéně. Je nesmysl platit daně za něco, co jsem nedostal zaplacené. Stát by měl více stát na straně podnikatelů a hýčkat si je. A ne je jenom buzerovat finančními kontrolami a nesmyslnými nařízeními. Stát se k podnikatelům chová jako špatný pastýř. Dobrý pastýř si své stádo, ty co ho platí a živí, hýčká. Česká republika se chová jako pastýř, který, když vidí tučnou ovci, tak ji hned zabije. Což je škoda.

Dá se hodnotit, jak se současná vláda chová k podnikatelům? Zlepšilo se to, nebo zhoršilo?

Na hodnocení je ještě strašně brzy. Současná vláda už není v krizi. Očekávám tedy, že bude více propodnikatelská a že podnikatelům uleví.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…