Prolomení dohody o církevních restitucích je otřesnou zprávou pro všechny. Vážně chceme zapomenout na Palachovu oběť? Petr Gazdík se rozohnil

26.01.2019 4:46

ROZHOVOR „Pokud dnes stát mění parametry dohody, dává totální právní nejistotu nám všem. Státu už není radno věřit. A to je otřesná zpráva pro životy nás všech,“ varuje v rozhovoru předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík k tématu náhrad pro církve. Česká republika prý nepotřebuje další a další hnutí, jakým je List Jaromíra Soukupa. Ten se podle slov šéfa STAN navíc ještě nerozhodl, zda bude moderátorem, novinářem nebo politikem.

Prolomení dohody o církevních restitucích je otřesnou zprávou pro všechny. Vážně  chceme zapomenout na Palachovu oběť? Petr Gazdík se rozohnil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda STAN Petr Gazdík přijel na Dny lidí dobré vůle

Poslanci schválili zdanění peněžitých náhrad pro církve. Jaký je váš názor na tuto problematiku? A jak ukončit věčné spory s církví ohledně majetku?

Církevní restituce nařídil zákonodárcům ve svých dvou rozhodnutích Ústavní soud a dokonce prolomil blokační paragraf a umožnil soudům vracet církevní majetek. Pokud by soudy začaly navracet bez dohody, nastal by totální právní chaos pro statisíce lidí, jejichž byty a nemovitosti leží na církevním majetku. Došlo také k oddělení církve od státu, což si všichni přáli. Pokud dnes stát mění zdaněním parametry té dohody, dává totální právní nejistotu nám všem. Státu už není radno věřit. A to je otřesná zpráva pro životy nás všech.

Mediální podnikatel Jaromír Soukup i přes svá předchozí prohlášení založil hnutí. Je tím, co tato země potřebuje? Co říkáte na tento krok?

Tato země nepotřebuje stále nová a nová hnutí, navíc hnutí vždy jednoho muže. Jaromír Soukup si ještě nevybral, jestli chce být moderátor, novinář, nebo politik. To je další překračování hranic. Navíc to není, jak on říká, pro dobro této země a jejích lidí. Je to jen a jen o něm a jeho egu.

Velká Británie zažívá bouřlivé období kvůli Brexitu. Názory na celou problematiku se různí. O čem Brexit svědčí? Trestá Evropská unie toho, kdo chce odejít, nebo si Anglie dostatečně nerozmyslela, co tím způsobí?

Británie neví, co chce – v tom je ten problém. Už vládní konzervativní strana má hned tři názory na situaci: zůstat v Evropské unii, dohodnout se a do třetice tvrdý Brexit. Nejdřív musím vědět, co chci. Pak to mohu vyjednat.

Piráti ústy svého předsedy Ivana Bartoše vyhlásili útok na první místo v evropských i parlamentních volbách. Byl by Bartoš dobrým premiérem? Přinesli Piráti do české politiky nějaké pozitivní změny?

Víte, nerad porcuji medvěda, který ještě běhá po lese. Mluvit teď o vyhraných parlamentních volbách skoro tři roky před nimi mi přijde dost úsměvné.

V tuto dobu si připomínáme 50 let od chvíle, kdy se student Jan Palach na protest proti režimu v Československu upálil. I po pěti desítkách let se diskutuje o tom, jak významná byla jeho oběť a jaký vlastně byl. Co pro vás znamená jeho čin?

Sebeobětování. Pro to, aby vyburcoval ostatní k činu. Vždy je mi líto zmařeného života. Ale chápu, proč to udělal v době, která se smiřovala s okupací a nastupující takzvanou normalizací.

A proč je důležité si tento čin připomínat? A přeháníme to někdy? Na Václavském náměstí se zapálil muž, dalšímu v tom zabránila policie…

Přestaneme připomínat hrdiny odboje nebo válečné hrdiny? Přestaneme připomínat ty, kteří zabili Heydricha? Mohli bychom dospět k tomu, že „nepřehánět“ bude znamenat „mlčet“ o Palachovi. Chceme zapomenout na jeho oběť? Někteří by jistě rádi…

Vysvětlujeme současné mladé generaci dostatečně, jaký režim zde panoval? Učíme je dějepis v souvislostech? Jak na tom zapracovat?

Bojím se, že učitelé se do moderních dějin pouštějí dost neradi – čest výjimkám. Na historii a její výklad mohou být různé názory. Ale když nezkreslujeme fakta a poctivě se snažíme přiblížit pravdě, těžko můžeme opěvovat předlistopadový režim.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…