Proromský aktivista kritizuje vládu: Očekávám posun! Rodiny jdou „z ruky do huby“, v čem žijí ty děti, to je hrozné...

05.03.2020 21:31

ROZHOVOR „Děti žijí v šílených podmínkách, ve vystresovaných rodinách, které bojují u lichvářů o přežití. Žijí, jak se říká, z ruky do huby. Je to šílené.“ Známý aktivista, držitel mnoha ocenění za práci s romskou menšinou a ředitel společnosti Vzájemné soužití z Ostravy Kumar Vishwanathan si nebere servítky. „Paní ministryně je dobrý člověk, ale je úplně frustrovaná. Neví, jak situaci řešit. Hysterickým způsobem zavádí pojmy, které nemohou fungovat,“ konstatuje. Očekává od vlády daleko víc. Represivní kroky k ničemu nepovedou. „Jestliže potrestáme rodinu, ztratí střechu nad hlavou, budeme se muset připravit na velké investice do dětských domovů a věznic,“ předpokládá.

Proromský aktivista kritizuje vládu: Očekávám posun! Rodiny jdou „z ruky do huby“, v čem žijí ty děti, to je hrozné...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kumar Vishwanathan

Jmenování Stanislava Křečka ombudsmanem vyvolalo rozruch. Také někteří občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny mají obavy, že nebude přisuzovaná dostatečná pozornost otázce národnostních menšin a lidských práv. Obáváte se také působení doktora Křečka, nebo jeho zvolení naopak vítáte?

Akceptuji jeho zvolení. Možná by byl ideální Vít Alexander Schorm, je odborník. Každopádně poslanci zvolili pana Křečka. A jestli mám nějaké obavy? Myslím si, že je vyvolávají některé jeho poznámky a veřejné vystupování, které nezní jako od člověka, který by měl být neutrální a přívětivý ke všem. Trošku hraje na cit majority. To mě mrzí. Ale když už se ujal pozice, věřím, že bude jednat jinak. Věřím, že bude jednat standardně. 

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19413 lidí

Ocituji vám jedno z jeho vyjádření, „EU nás tlačí, abychom zřídili národní lidskoprávní instituci, která bude sledovat lidská práva. Ombudsman na to zřízen není. Pařížské principy, které nám to ukládají, vylučují, aby to byl úřad veřejného ochránce práv,“ uvedl pro info.cz s tím, že snad jedinou výjimkou je otázka rovných příležitostí v rámci antidiskriminačního zákona. Myslíte si, že je potřeba zřízení národní lidskoprávní instituce?

Za A, nevím, jestli nás EU k něčemu takovému tlačí. Vím, že po sametové revoluci se v Česku něco takového zvažovalo. Nevím, jestli existuje teď nějaký tlak. Podle mě jde o zbytečnou hysterii, když se používají slova, že nás Evropa k něčemu tlačí, že nás utlačuje… Není to namístě.
Pan Křeček teď musí začít pracovat dle zákona. Jeho povinnosti jsou dané zákonem. Všichni očekáváme, že bude naplňovat své povinnosti.

Opoziční poslanci z řad TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Pirátů a STAN výsledek volby kritizovali. Spolek Milion chvilek pořádá i kvůli Křečkově zvolení demonstrace. Protesty budou také v krajských městech. V Ostravě, myslím, v květnu. Jaká je na Ostravsku atmosféra, chtějí lidé demonstrovat také?

Není to mé téma. Hluboce ctím svobodu, kterou máme. Že lidé vyjadřují svůj názor vůči veřejné moci, je běžné. Určitá nálada tady je. Horší by bylo, kdyby se nemohla projevit. Když lidé demonstrují, vyjadřují názory, analyzují, vytvářejí postoje. Věřit poslancům a dát jim šanci naplnit své poslání a nedemonstrovat veřejně je zbožné přání v ideálních podmínkách, kdyby byla vláda a moc úplně spjatá s lidmi. Je normální, že společnost analyzuje. Je to zdravé. Pokud nejde o násilí, je to součást demokratického státu.

Poslankyně ANO Helena Válková zůstává ve funkci vládní zmocněnkyně pro lidská práva a z postu kvůli článku, který napsala s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, neodešla. Přišla ale o možnost ucházet se o post ombudsmana. Jak jste vnímal tuto záležitost? 

Myslím si, že rozhodnutí paní Válkové nekandidovat na pozici ombudsmana, bylo správné.

Než se rozběhla kauza, co se týká IT zakázky, ministryně práce a sociálních věcí rozbouřila atmosféru plánem změn v dávkách na bydlení. Má v plánu nahradit nynější příspěvek a doplatek na bydlení novým přídavkem. O dávku na bydlení by podle návrhu mohli přijít lidé, kteří by se nesnažili pracovat, nespolupracovali by s úřadem práce, jejich děti by ve škole chyběly víc než stovku hodin, nebo by rodina žila v nevhodném bytě. Co říkáte plánům Ministerstva práce a sociálních věcí?

Oficiálně nic nevím, jen sleduji informace v médiích. Je mi to hodně líto. Od změn, které zavedl ministr Drábek, je Česko na šikmé cestě. Proč? Máme situaci, kdy očekáváme, že stát a ministerstvo bude řešit problémy v terénu, v obcích. Před Drábkovými reformami, měly obce více kompetencí řešit problémy, pomoct lidem na svém území. Měly sociální pracovníky, kteří znali místní lidi. Drábek kompetence obcím odebral, vytvořil superúřad, který je dál od lidí, a systém odsunul k nepochopení.

Paní ministryně je dobrý člověk, ale je úplně frustrovaná. Neví, jak situaci řešit. Hysterickým způsobem zavádí pojmy, které nemohou fungovat. Vše může fungovat, jen když se všichni shodneme, že kompetence by se měly vrátit obcím. Sebelepší ministryně nemůže dělat zázraky z Prahy. To nejde. Kompetence musí mít místní úřady. Je to velmi složitý problém, ale jako všechny složité problémy, má jednoduché řešení. Nevydávat se dál na cestu, aby vláda shora řešila problémy dole. Je důležité podpořit obce například daňovou nebo dotační politikou.

Základní problém je, že chudí lidé nemají kde bydlet. Chybí dostupné sociální bydlení. Spekulanti s byty vydělávají velké peníze, protože je systém špatně nastaven. 
Nejen, že potřebujeme svobodu, ale také povinnosti. Obce by měly mít povinnosti. A jednou z nich je zajištění sociálního bydlení v rámci zákona.

SPD zase navrhuje opatření, které se týká dávek v hmotné nouzi. Navrhuje je odebrat opět těm, kteří nezajistí dětem řádnou školní docházku, poruší režim pracovní neschopnost atd. Co říkáte těmto návrhům?

Podívejme se, proč děti do školy nechodí. Setkávám se často s takovými dětmi. Každé úterý a čtvrtek máme humanitární pomoc… Občas vidím malé děti, které nešly do školy, neměly jídlo. Ptám se jich, proč nemáte peníze na jídlo? Protože bydlí u lichvářů, stát uhradí menší částku, ale dvojnásobek lidi musejí zaplatit z jiných zdrojů, mají 800 korun pro čtyřčlennou rodinu na měsíc. Nejchudší lidé v Ostravě platí nájem jako střední třída v Praze. To je ten problém.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí

Děti žijí v šílených podmínkách, ve vystresovaných rodinách, bojují u lichvářů o přežití, žijí, jak se říká, z ruky do huby. Je to šílené. Maminky jsou nervózní, děti jsou nervózní. Chodí do školy podrážděné, často mají hlad. To je jedna část věci.

Pak je tu kategorie dětí, které alespoň nemají hlad, mají kde stabilně bydlet a chodí v rámci inkluze do kvalitních škol. Tyto školy ale nejsou připravené s těmito dětmi a s jejich rodiči pracovat. V koncepci školství by se mělo přihlédnout k faktu, že děti nemají dáno, že jsou lumpové. Jen všechny nemají stejnou startovací čáru jako děti z majority. Ve školách je spousta dětí a učitelé těžko situaci zvládají. Musíme přijít s postupem, jak pomoci učitelům i dětem. Podpořit děti v začátcích, aby rozuměly tomu, co se ve třídě děje, přes asistenty pedagogů.

Paní Maláčová si myslí, že represivní kroky něčemu pomohou. Nepomohou. Už dnes máme represivní opatření. Znám tolik rodičů, kteří byli zavření, byli stíháni a museli být uvězněni. Nedokázali poslat děti do škol. Jejich děti měly velké absence. Ale převážně jsou to rodiny, které bydlí u lichváře. Jestliže potrestáme rodinu, ztratí střechu nad hlavou, budeme se muset připravit na velké investice do dětských domovů a věznic. Je to strašně nepromyšlený krok.

SPD může využívat pár hlasů… Ale Češi jsou rozumní. SPD vedou populistické řeči, myslí si, že se zavděčí majoritě tím, že budou nadávat na Romy. Ale už minulé volby ukázaly, že SPD svou záští a negativními útoky na Romy nevyhrají. Jsou na okraji. Jejich politice český volič moc nefandí. Mají represivní, krátkozraké návrhy.

Když jsme spolu hovořili po sestavení vlády, vkládal jste naděje do Andreje Babiše, věřil jste tomu, že sociální problémy nějak rozsekne. Jak zatím jeho působení hodnotíte?

Několik kroků bylo pozitivních. Například odkoupili Lety. Vláda není proti nějakému etniku. Andrej Babiš drží racionální náladu. Viděl jsem volby na Slovensku, kde byly jasné nacionalistické a protiromské nálady. Naše vláda nespadla do temnoty různých rasistických názorů. Měl jsem velká očekávání, že bude prosazován zákon o sociálním bydlení a že budou prosazovat inkluzi. Stále od nich očekávám nějaký posun. 

Stále se řeší problematika migrace, komisařka pro vnitřní záležitosti hovořila o povinné solidaritě. Ylva Johanssonová v rámci turné po unijních státech hovořila také s ministrem Hamáčkem. Ten opakuje, že kvóty odmítá. Komisařka zase tvrdí, že povinná solidarita nejsou kvóty. Co si myslíte o povinné solidaritě?

S uprchlíky byly problémy, ale náš trh potřebuje schopné lidi, kteří umí pracovat. Měl by existovat nějaký rozumný mechanismus, aby naše země vytěžila z migrace určitý počet lidí, který země zvládne a je potřebný pro udržení ekonomiky. Když půjdete do Prahy, tam je tolik cizinců… A Praha netrpí. Je stále české město.

Vždycky existovali nějací uprchlíci, Češi také odcházeli do různých zemí. Je to normální. Samozřejmě je potřeba postupovat rozumným způsobem, integrovat tyto lidi, aby ctili tradice a zapadali do společnosti a byli plnohodnotnými občany. K tomu musí být určitá vize, a ta chybí.

Když se podíváte do malých venkovských sídel, vesnic, chátrají, nikdo tam nebydlí, je tam jeden vietnamský obchod, kde se prodává vše, od zubní pasty po boty. Je to správné, aby tu vše chátralo? Vím, že v Itálii nabízejí domy za euro. Největší bohatství země jsou lidé. Není pravda, že každý nově příchozí je špatný. Není to dané. Jsou dobří i špatní lidé. Myslím si, že prosazovat kvóty je špatné, musí existovat dohoda. A také pak někdo musí říct veřejnosti, proč došlo k dohodě. Důvod, proč existují uprchlíci, jsou války. A ty musí skončit.  

Migrace se skloňuje i v souvislosti s koronavirem. Mateo Salvini v Itálii kritizoval například zakotvení lodě s migranty z Afriky, kde byla potvrzena přítomnost viru v Itálii. Hodně cestujete, máte také obavy z šíření nákazy? A řešíte tento problém ve Vzájemném soužití?

Musíme být racionální. Riziko existuje. Minulý týden jsme vydali řadu opatření. Je důležité vyvětrat, umývat si ruce. Pokud mají děti teplotu, je důležité, aby je rodiče vzali k lékaři. Není to hysterie, ale racionální upozornění. Měli jsme v minulosti problémy se žloutenkou, brali jsme děti na očkování atd. Jsme zvyklí na krizové situaci. Musíme vzít vážně, že se něco děje, ale zároveň nepodléhat panice. Jen přijímat racionální opatření.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…