Psycholog podepsaný pod vědeckou peticí varuje: Uprchlíci nás možná trochu obtěžují, ale vlastní nenávist nás může zničit

23.08.2015 15:29

ROZHOVOR Prezident Miloš Zeman je populista. Z blbého pojmu ostrovy deprivace udělal pojem ještě blbější. O uprchlíky také zvlášť nestojím, ale musíme držet partu s Evropou. Ty, kteří mají zákonný nárok na azyl, ty chci, taky jsme kdysi utíkali. Takto otevřeně hovoří psycholog Pavel Říčan, jenž působí v Psychologickém ústavu Akademie věd ČR a také podepsal výzvu Vědci proti strachu a lhostejnosti.

Psycholog podepsaný pod vědeckou peticí varuje: Uprchlíci nás možná trochu obtěžují, ale vlastní nenávist nás může zničit
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

František Koukolík s Janou Drtilovou ve své knize Vzpoura deprivantů naznačili ostrovy deprivace. Jakým způsobem se podle vás tyto ostrovy u nás vyvinuly?

Když Koukolík přišel s tím pojmem, tak jsme se na něj – jako na amatéra v psychologii – zlobili. On sám pak uznal, že to je vadný pojem. Takže sorry, ten pojem neužívám.

Prezident Miloš Zeman mluvil ve svém prezidentském projevu o ostrovech negativní deprivace. Jsou to samozřejmě novináři, podle jeho mínění i někteří radikálové, neonacisté či holé lebky. Nemyslíte, že se svým dnešním smýšlením připlul na tento ostrov?

Zeman tedy udělal z blbého pojmu pojem ještě blbější. Sorry.

Je Zeman xenofob, anebo jen politik, který chce uspokojit dav voličů?

Prostě populista.

Vždy mluvil o muslimech a islámu jako o fašistech a pak v Jordánsku jako o přátelích, co vy na to?

Stránský u něj diagnostikoval neurologickou poruchu paměti.

S fotografem ParlamentníchListů.cz Hansem Štemberou jsme vždy o Zemanovi debatovali. Fotograf projevil podle mě zajímavou myšlenku, že by chtěl Zeman zemřít v době své největší slávy jako spravedlivý státník, jako třeba Winston Churchill, jemuž se občas snaží podobat. Shodli jsme se na tom, že se mu to – už jen kvůli jiným okolnostem – nepovede. Co vy na to?

Jak řekl kníže, každý se může polepšit. Přeji to i Zemanovi, býval to statečný a sympatický chlap, což mu nebudiž zapomenuto.

On by šel hranice bránit proti uprchlíkům s koltem, co vy?

Být mladší, šel bych do nějaké humanitární akce.

Proč podle vás nejsou uprchlíci větší nebezpečí než nenávist k nim v nás?

Oni nás jen trochu obtěžují, ta nenávist nás ničí jako lidi.

Pane profesore, myslíte si o osmdesáti procentech Čechů, že se mýlí, když nechtějí uprchlíky, a co byste jim sám vzkázal?

Taky o ně zvlášť nestojím, ale musíme držet partu s Evropou. Ale ty, kteří mají zákonný nárok na azyl, ty chci, taky jsme kdysi utíkali.

Proč už nebylo zničeno hitlerovské barbarství typu Islámský stát (IS)? Někteří, budu konkrétní, kurdský lékař Yekta Uzunoglu, prohlašují, že to USA vyhovuje. Co vy na to...

Američtí zbrojaři a vojáci mají IS určitě rádi, možná vyhovuje i Saúdům a jiným nepřátelům Ameriky i Evropy, možná i spoustě dalších, komu se líbí současný rozklad islámu.

Jaký bude podle vás příští vývoj lidstva?

To je v rukou Božích. Racionální kalkul podle Koháka: Jestli katastrofa, do které se řítíme, zahubí jen část lidstva, máme šanci, že ten zbytek prodělá nějakou konverzi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…