Putin? Dokonalá příprava. Taktika. Ukrajinci? Stateční. Zkušený muž bez řečí

28.02.2022 11:32 | Rozhovor

Bezpečnostní expert David Bohbot (Svobodní) je zklamán z postoje USA k rusko-ukrajinskému vojenskému konfliktu. „Je to stejné, jako když vám někdo stále dokola opakuje, abyste neměli strach, protože když vás někdo bude chtít zbít, tak vám pomůže. No a když na to přijde a někdo mě začne bít, tak mi vzkáže, že mi posílá nové boty, abych mohl rychleji utéct,“ domnívá se Bohbot, který si myslí, že nemůžeme riskovat mít Putina proti nám. „A je úplně jedno, jestli jsme naštvaní kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu, nebo ne. Musíme myslet v první řadě na sebe. Musíme také myslet o pár kroků dopředu, nejen na to, co se děje teď,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Putin? Dokonalá příprava. Taktika. Ukrajinci? Stateční. Zkušený muž bez řečí
Foto: Archiv D. Bohbota
Popisek: Bezpečnostní expert David Bohbot

Válka na Ukrajině se rozběhla naplno i přes tvrzení Vladimira Putina, že nebude útočit. Překvapilo vás to?

Ne. Už několik měsíců jsem to očekával a ani ne před měsícem jsem napsal, že válka prostě bude. Podle všech známek a dostupných informací mi bylo jasné, že Putin už je rozhodnut zaútočit. Překvapilo mne, že lidé Putinovi vyčítají jeho tvrzení, že nebude útočit. Samozřejmě, že to říkal! Měl myslet spíš na nás, nebo na své vojáky? Proč varovat nepřítele dopředu? Kromě toho potřeboval trochu víc času na totální infiltraci jednotek ukrajinské armády a důkladnou přípravu útoku. I proto mě dost překvapilo, že česká vláda nevěděla, nebo nevěřila, že Putin zaútočí. Přece má přístup k potřebným informacím.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Ukrajinské síly bojují, ale proti ruské armádě nemají šanci. Vidíte to také tak?

Ukrajinci bojují v zástupné válce, ve skutečnosti vedené mezi Ruskem a USA. Není to vůči nim fér. A samozřejmě, že nemají šanci. Příprava ruské armády byla dokonalá. Celá tato válka je lekce v metodologii boje. Rusové nepospíchají s pronikáním do středů měst, kde Ukrajinci mají výhodu. V městském boji armáda ztrácí výhody a každý člověk, ozbrojený pistolí nebo Molotovovým koktejlem, najednou může způsobit škodu. Guerillový boj je umění, a ne každý ruský voják má tento výcvik. Proto ruská armáda bojuje především v otevřeném terénu, připraví se a nechá Ukrajině čas útočit z měst, nebo použije psychologickou válku, aby přesvědčila ukrajinské vojáky složit zbraně.

Psal jsem, jak je důležité vědět všechno, a skutečně jsme viděli, že ruská armáda má přesné online informace. To znamená, že infiltrovali ukrajinské síly a mají své lidi všude. I díky tomu se jim velmi rychle podařilo zničit infrastrukturu, komunikační uzly, velitelství i sklady se zásobami munice. Ukrajinci bojují statečně, na mnoha místech zřejmě i překvapili ruskou armádu nekompromisním bojem a dokázali zastavit útoky a postup ruských jednotek. Psal jsem, že nikdo nebude ochoten pomoci ukrajinské armádě vojensky, a tak to je. Všichni se bojí, včetně USA. Putin přesně věděl, co se bude dít a že má volnou ruku.

Jak to dopadne? Opravdu nemají Ukrajinci šanci?

Ukrajinci mohou, a někteří nejspíš i budou tvrdě bojovat, ale kdekoliv bojují, Rusové je obklíčí ze všech stran a brzy budou souhlasit s jakýmikoliv ruskými podmínkami. Je to jen otázka času. EU a USA budou jejich zbrojení stále jen odkládat.

Vidím, že nejste příliš nadšen reakcí USA?

Nejsem. Už jsem psal, že nebudou nic dělat. A je pravda, že i já mam problém strávit informaci, že USA jsou až tak oslabené. Je to stejné, jako když vám někdo stále dokola opakuje, abyste neměli strach, protože když vás někdo bude chtít zbít, tak vám pomůže. No a když na to přijde a někdo mě začne bít, tak mi vzkáže, že mi posílá nové boty, abych mohl rychleji utéct.

Myslíte, že nemají posílat zbraně?

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
Ano a ne. Posílání zbraní by jen prodlužovalo válku a umírali by zbytečně nevinní lidé včetně dětí, a to je hrozné. Každá ztráta života způsobená válkou je smutná. Na druhé straně, je to hra, v níž EU a USA musí skrývat svou zbabělost a impotenci. Nemáme silné vůdce ani v Americe, ani v Evropě. Probíhá změna světového řádu a zbraně posílají proto, že doufají ve zmírnění dopadů pomocí válek.

Co míníte pojmem změna světového řádu?

Míním tím fakt, že tady není jen jedna velmoc, která říká, co a jak bude. Dnes už máme minimálně tři centra moci - USA, Rusko a Čínu. Německo asi zase začne budovat silnou armádu a bude chtít znovu získat vliv v Evropě. Ale dnes Američané, stejně jako EU v čele s Německem a Francií ukazují, že jsou bezzubí a neumí pořádně kousnout, zatímco Putin ukázal, že je nejsilnější vůdce této generace. Proto mi tolik vadí ty hrozné strategické chyby, které dnes děláme vůči Rusku.

O jakých strategických chybách mluvíte? Co vlastně děláme špatně?

Chováme se nezodpovědně a emocionálně. My nejsme žádný silný stát se silnou armádou. Nemůžeme riskovat mít Putina proti nám, a je úplně jedno, jestli jsme naštvaní kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu, nebo ne. Musíme myslet v první řadě na sebe. Musíme také myslet o pár kroků dopředu, nejen na to, co se děje teď. Všichni, kteří dnes verbálně útočí na Rusko, velmi brzy pochopí, co se stalo. Putin ukázal, že je schopen a ochoten používat armádní sílu kdekoliv a kdykoliv cítí, že je to zapotřebí.

Až skonči válka, každý bude přemýšlet: „Můžu já být ten další? Co si o mně Putin myslí?“ Hodně zemí bude chtít být jeho spojenci, včetně Francie a Německa. Je možné, že i některé členské státy NATO se postupně přikloní spíše k Rusku, které budou vnímat jako spolehlivějšího partnera. A pak co my? Kdo bude bránit nás? Opravdu chceme mít Putina za nepřítele? Tohle si musí naše vláda uvědomit, a čím dříve, tím lépe.

Co byste dnes dělal jinak než naše vláda?

V Izraeli jsem se naučil, že během nouzové situace se vláda nekritizuje. Není čas ani na politiku, ani na propagandu. Proto nekritizuji, jenom říkám, na co se musí dávat pozor. Je toho hodně, a jak jsem už psal vícekrát, mám připraven kompletní program na změnu a zlepšování naší bezpečnosti.

Brzy začnou všichni kolem nás zbrojit a Evropa se stane nestabilní. Musíme najít silné a loajální partnery. A jak už po několikáté důrazně opakuji: MUSÍME ZLEPŠIT SPOJENECTVÍ V RÁMCI VISEGRADSKÉ „ČTYŘKY! V první řadě musíme vybudovat chytrou armádu, kde naše výhoda budou technologie a pokročilá taktika. Stejně jako izraelská, i česká armáda může být dost silná na to, abychom přežili očekávané potíže.

Jaké potíže vidíte?

Budu jmenovat hlavně tři. Zaprvé boj mezi evropskými státy v rámci závodů ve zbrojení. Zadruhé občanské náboženské války. A zatřetí klimatické změny, které způsobí války a migrační vlny, směrující do Evropy. V oboru bezpečnosti je důležité stále číst celou mapu v souvislostech a dívat se bez emocí do budoucnosti. Nemáme nárok dělat věci, které dnes můžou vypadat správně, ale zítra nás budou stát opravdu hodně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…