Putin bude mít co dělat. Zbraně, které vyvolávají zlé otázky. A NATO? Generál Macko velmi dobře ví

02.03.2022 18:10 | Rozhovor

Generál Pavel Macko komentuje situaci na Ruskem okupované Ukrajině. Podivuje se nad použitím raket krátkého a středního doletu, je přesvědčen, že NATO je schopno všechny své členy v případě nutnosti ochránit. A ruský prezident Putin podle něj proti Alianci nepůjde, navíc ztratil všechny výhody rychlé a úspěšné války; Rusům podle Macka selhala především logistika.

Putin bude mít co dělat. Zbraně, které vyvolávají zlé otázky. A NATO? Generál Macko velmi dobře ví
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Rusko pokračuje ve snaze ovládnout Ukrajinu. Provedlo několik vln raketových a leteckých úderů zaměřených na vyřazení ukrajinské vojenské infrastruktury. Na řadu přišly pozemní jednotky a útok na velká města, především na Kyjev a Charkov. Zatím však ukrajinská armáda zdatně odolává. Jak byste zhodnotil aktuální stav a poměr sil, pane generále?

V současné době je válka ve fázi konsolidace sil a prostředků. Ruská federace měla na území Ukrajiny velké logistické problémy.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Zatím Rusové nedosáhli žádného velkého taktického úspěchu, který by mohl být nějakým způsobem rozvinut. Neokupovali, tedy nikoliv zásadním způsobem, žádné velké město, ani nevytvořili žádný souvislý pozemní koridor na jihu Ukrajiny.

Největším strategickým překvapením pro ruské jednotky bylo, že se Ukrajinci nevzdali.

Hovořil jste o problémech, které měli či ještě mají Rusové s logistikou. O co konkrétně jde?

Stručně a jasně řečeno, předvoj armády, ten hlavní voj, nebyl včas zásoben z druhé vlny. Ruští vojáci tam byli pouze se zásobami, které si sami přinesli s sebou v technice. V podstatě jsme neviděli ani žádné zásobovací kolony.

Naopak v tuto chvíli zažíváme zcela opačný extrém, protože na silnicích registrujeme velké kolony, což je důsledkem potřeby zřídit logistická zásobovací místa přímo na Ukrajině, aby se přiblížila vojákům.

Dá se to v historickém kontextu nacistického Německa interpretovat tedy tak, že Putinova verze legendární „blitzkrieg“ nevyšla?

Určitě, zbrzdily ji nejen problémy se zásobováním, ale jak už jsem říkal, i obrana Ukrajinců. Rusům se nepodařilo způsobit v zemi chaos, obsadit administrativní a politická centra, zlomit ten odpor, demoralizovat Ukrajinu a dosáhnout bleskového vítězství, nebo si připravit alespoň vhodné podmínky pro masivnější invazi a rychle pak zvítězit ve větších operacích.

To ruská armáda jednoduše nezvládla. A teď to pro ni bude o to těžší, dobývat ty jednotlivé cíle postupně a pomalu.

Přesto stále má část fronty pod kontrolou a Putin tam tak může vyslat své další posily.

Jaký vývoj předpovídáte jako odborník na vojenské záležitosti, jakou strategii Putin dále zvolí?

V tuto chvíli Rusové posilují své síly, vytvářejí silnější pozice uvnitř Ukrajiny a připravují se na další fázi operace, což by  měla být hlavní bojová aktivita, když selhal rychlý postup.

Co říkáte na to, že ruská armáda používá rakety středního a krátkého doletu?

Jsem z toho velmi nepříjemně překvapený. Ani Američané, ani Rusové je už léta nepoužívali, takže to lze vnímat jako demonstraci síly z Putinovy strany, je to jako začátek nové studené války.

Ještě něčím dalším je tato válka nová a specifická?

Určitě tím, že se vede vlastně ve všech myslitelných dimenzích: z moře, ze vzduchu, na zemi, v kybernetickém prostoru a dokonce i ve vesmírném prostoru.

Domníváte se, že coby součást NATO jsou státy jako Česko, Slovensko či Polsko v současné době mimo nebezpečí?

Já si myslím, že ano; je dost nepravděpodobné, že bychom měli zažít nějaký okamžitý konflikt, a ani USA, ani Rusko o této verzi nepřemýšlejí.

Rusko přece nemá žádný zájem na konfliktu s NATO, vždyť taky nevidíme v podstatě žádné indicie, že by plánovalo jakoukoliv další ofenzívu.

Upřímně řečeno, Putin bude mít dle mého soudu ještě dost velké problémy, aby vůbec zvládl samotnou Ukrajinu. Zatím se válka rozhodně neodvíjí podle představ a očekávání ruského prezidenta.

NATO ovšem, jako ryze obranný pakt, Ukrajině přímo pomoci nemůže?

To je fakt. Aliance navíc nemůže provést jakýkoliv neuvážený útok bez souhlasu všech svých členů, a odpoví pouze v případě nutnosti obrany, to jest v případě ochrany některého ze členů, který bude v přímém ohrožení. To v praxi znamená, že státy NATO se mohou do války na Ukrajině zapojit de facto pouze prostřednictvím materiální pomoci a ekonomických sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…