Putine, přestaň prudit. Zalez do brlohu, ruský medvěde. Plzeňský politik vítá konvoj USA a odpůrcům říká: Čím víc do ošklivého šlapete, tím víc smrdí

26.03.2015 14:57

ROZHOVOR Na průjezd amerických vojsk Českou republikou kladně reagují nejen veteráni, ale také například skauti, odborníci na armádní techniku či pamětníci osvobození, především ze západních Čech. ParlamentníListy.cz oslovily náměstka primátora města Plzně Petra Náhlíka (KDU-ČSL), který je významným podporovatelem „dragounské jízdy“.

Putine, přestaň prudit. Zalez do brlohu, ruský medvěde. Plzeňský politik vítá konvoj USA a odpůrcům říká: Čím víc do ošklivého šlapete, tím víc smrdí
Foto: kduplzen.cz
Popisek: Náměstek plzeňského primátora Petr Náhlík

Co říkáte "mediálním tancům" kolem průjezdu amerických vojsk?

Letos je taková „okurková sezóna“ – nejsou žádné volby. A tak je pochopitelně přesun konvoje amerických „dragounů“ vděčným mediálním tématem. Seriózní média i bulvár pojmou tuto událost samozřejmě „po svém“. Průjezd kolony po českých silnicích místo obvyklého přesunu po kolejích je „symbol odhodlání“, ale těžko „demonstrace síly“. Jak velká je to síla vojska, když po české silnici projede 516 amerických vojáků?  V roce 2014 se na území České republiky uskutečnilo 131 armádních přesunů, celkem se týkaly 1631 zahraničních vojáků, 601 kusů techniky a neštěkl po nich ani pes. Teď proputinovští hafani štěkají o sto šest. Je samozřejmé, že zdejší proputinovská či kremlofilní lobby v  čele s KSČM vycítila příležitost se zviditelnit.  V každém případě "mediální tance" kolem přesunu amerických vojsk vyvolaly diskusi. Což mohu nakonec považovat za klad. Již první československý prezident T. G. Masaryk často říkal: Demokracie je diskuse. A v diskusi se tříbí názory. I charaktery. A tak alespoň občané uvidí a uslyší – kdo je kdo.

Na druhé straně je třeba říct, že nejde o přesun nějaké významné části americké armády, jde jen o 118 vozidel a 516 mužů. Československo – po téměř 23 letech okupace – k 30. červnu 1991 v 925 transportech opustilo 73 500 sovětských/ruských vojáků a 39 000 jejich rodinných příslušníků, 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice. Poslední železniční transport se sovětskými/ruskými okupanty přejel společnou hranici Československa a Ruska 21. června 1991. Poměr 73 500 sovětských/ruských vojáků a 516 amerických vojáků je myslím dost výmluvný.

Sám jste skaut i známý příznivec amerických veteránů. Je to podle vás okázalá ukázka zbraní nebo klasický průjezd, obdobný jako desítky jiných?

Jako skaut jsem složil slib, který platí pro celý život. Platí pro mne stále i věta „…milovati vlast svou, Republiku československou, a sloužiti jí věrně v každé době.“ Skauti sloužili této zemi vždy a za každých okolností, a proto skauting nedemokratické režimy vždy zakazovaly. Jednou fašisti, dvakrát komunisti…

Okázalou ukázku zbraní v Čechách v březnu 2015 asi nikdo neuvidí. Jen technicky dokonalá vozidla. Zbraně, okupaci, ohrožení životů i dokonané vraždy letos předvádí v režii Kremlu jen ruští vojáci „na dovolené“ – při okupaci Ukrajiny. To jsou prostě pravěké asiatské způsoby patřící do minulých století. Jsou bohužel namíchané do nechutného koktejlu s bolševickým přístupem jak k dodržování lidských práv, tak k dodržování mezinárodního práva. A to je vražedná směs. A Česko patří, stejně jako Pobaltí, k euroatlantické civilizaci, ne k ruské části Asie.

Přesun amerického konvoje přes území Česka je obdobný jako desítky jiných, mediální rozměr mu dala pouze ruská okupace Ukrajiny. Proto mnoho občanů České republiky srovnává okupaci Ukrajiny s okupací Sudet. A v každé české rodině jsou také pamětníci ruské okupace Československa z roku 1968, která trvala „dočasně“ téměř 23 let. A myslím si, že další ruskou okupaci dnes nechtějí zažít ani členové a voliči KSČM.

V době, kdy Rusko již rok okupuje část území Ukrajiny, je konvoj americké armády celkem pochopitelná manifestace solidarity členských států NATO. Solidaritou, která spojuje ty země, které jsou bezprostředně ohroženy ruskou imperiální rozpínavostí, s těmi, které jsou ohroženy o něco méně, a také se zeměmi, které jsou „za vodou“. Přesun konvoje s ohledem na spojenecké závazky České republiky v rámci NATO bez problému schválila česká vláda. Souhlas s průjezdem amerického konvoje vyjádřil dokonce i prezident M. Zeman, který je z pohledu občanů vnímám jako nejvíce prokremelský český politik.

Jaký máte názor na možné vítání části konvoje či jeho velení v krajském městě Plzni?

Americké konvoje – připomínající osvobození Plzně americkou armádou v roce 1945 – svobodně vítají desetitisíce občanů Plzně každý rok 6. května už pětadvacet let. Bude tomu tak samozřejmě i letos. Letos byly zástupci americké armády v Plzni poprvé již v únoru. Koncert vojenské kapely a sboru Armády Spojených států amerických v Evropě – US Army Europe Band and Chorus – měly možnost stovky Plzeňanů slyšet v koncertním sále kulturního domu Peklo v rámci koncertního turné „Sounds of America“.  Koncert začal slavnostní Fanfárou Svobody, která byla složena k výročí odhalení Sochy Svobody, následovala řada pochodů i klasických hudebních děl. V dirigování se střídal podplukovník B. R. Pulver s kapitánem A. J. Morrisem. Při Rapsodii in Blue od George Gershwina vystoupil klavírista českého původu Josef Vacula. Úžasné bylo i vystoupení pěveckého souboru, který diváky zaujal stejně jako kapela. Všichni si nakonec zasloužili několikerý potlesk ve stoje.

Konvoj amerických jednotek, který se na přelomu března a dubna bude vracet z Pobaltí přes Prahu na domovské základny v Německu, Plzeň bohužel mine. Je to dáno tím, že pro přesun konvoje z Prahy do Rozvadova dne 1. dubna je určena dálnice D 5. Jinak by tento konvoj zažil v Plzni stejně vřelé přivítání, jaké zažívají veteráni II. světové války každý rok v květnu.

Ten, kdo chce naše spojence pozdravit, bude mít příležitost již o den dříve. Delegace US armády přijede do Plzně již v úterý 31. 3. 2015. Položení květin u pomníku Díky, Ameriko! se uskuteční od 12:30 do 13:00. Občané Plzně, kteří chtějí přivítat naše spojence u nás v Plzni, jsou samozřejmě srdečně zváni!

Jak byste reagoval na snahu některých iniciativ a lidí o blokádu konvoje, o odpor v podobě na půl žerdi spuštěných vlajek nebo černou stuhu s trikolórou?

Já osobně bych na ni nereagoval vůbec. Když něco ošklivého vyšlápnete, tak víte, že čím víc se to maže, tím víc to smrdí. Možná by se protestujících členů páté kolony putinovského imperiálního Ruska měli zeptat novináři na to, jak se tito lidé „zvláštního ražení“ chovali ke kolonám sovětským/ruských okupantů v roce 1968, či v letech následujících. V Čechách žijí pamětníci dvou okupací – té fašistické a té sovětské.  A všichni víme, že ta sovětská/ruská trvala čtyřnásobnou dobu než ta fašistická! A je dobře známo, že sovětské/ruské konvoje mají na svědomí smrt 248 občanů Československa. O ženách znásilněných vojáky Rudé armády v roce 1945 či okupačními vojsky po roce 1968 dosud česká historie mlčí…

Jaký máte názor na případnou základnu NATO v naší republice?

Základny NATO jsou v České republice již 16 let. Jsem přesvědčen, že to je pro naši bezpečnost klíčové. Již školáci se učí, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schválila 15. dubna 1998 přistoupení České republiky do NATO a 30. dubna bylo přistoupení schváleno Senátem Parlamentu České republiky. Dne 12. března roku 1999 se Česká republika stala členem NATO a od té doby je plně zapojena do všech činností i misí Aliance. Všichni členové NATO jsou naši spojenci a my jsme na oplátku jejich spojenci. Naše armáda je nedílnou součástí vojsk Aliance a tak jsou všechny základny naší armády již od 12. března roku 1999 základnami NATO. Ostatně od té doby i v českých vojenských prostorech běžně operují vojska našich spojenců v NATO.

Není všechen ten humbuk třeba jen odreagování pozornosti od větších problémů, jako je například aktuální hrozba Islámského státu?

To mohu těžko posoudit, nemám vlastní tajnou službu. Jedno vím jistě – mezi Českou republikou a Islámským státem leží Rusko, kterému vládne důstojník KGB Putin, a ten má stejné imperiální choutky jako Stalin.

Také vím, že cílem amerického konvoje není „rozpoutat válku“. A všichni víme, že jeho jízda přes střední Evropu je přeci totéž, jako když jde po ulici Plzně policejní hlídka a dává lumpům najevo: Jsme tady.

My i naši spojenci v NATO vzkazujeme prostřednictvím jízdy spojeneckého konvoje důstojníkovi KGB Putinovi – a také jeho případné chuti na pobaltské země: My Evropané jsme tady, jeden podporujeme druhého, tak se zklidni a přestaň prudit slušné lidi! Ruský medvěde, zalez do brlohu! To, že 118 spojeneckých vozidel pojede přes českou zemi, znamená především příslib naší české vlády, ale i české armády našim spojencům: My jsme – stejně jako vy – ruskou okupaci zažili na vlastní kůži, a proto vás – naše spojence v NATO – v tom nenecháme – Estonce, Lotyše, Litevce a Poláky. A tak můžeme být na naši vládu hrdi.

P. S.: Shodou okolností nášivku se znakem amerických „dragounů“ nosím na rukávu své khaki košile již od svých 18 let – dostal jsem ji v roce 1979 k narozeninám.

Petr Náhlík (nar. 1961) - působí jako náměstek primátora města Plzně, pro oblast dopravy a životního prostředí. Absolvent Stavební fakulty ČVUT v oboru geodézie a kartografie. Mezi roky 1985–1990 pracoval jako vedoucí projektant Střediska železniční geodézie Jihozápadní dráhy ČSD. Od konce 70. let byl aktivní v nezávislých občanských iniciativách a jako vydavatel samizdatové literatury. Komunistickým režimem byl perzekvován, v roce 1989 krátce vězněn. V letech 1989–1990 působil v Koordinačním centru OF v Plzni. Od roku 1968 je členem Junáka, věnuje se skautské a trampské publicistice a vydávání knih trampských autorů. Od roku 1991 působí jako křesťanský demokrat v plzeňské komunální politice – nejprve jako místostarosta a starosta městské části Slovany, od roku 1995 především jako náměstek primátora.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…