Radek Rozvoral nakládá „kavárně“: Zeman je dobrá volba, ostatní by to měli respektovat. Macron a Merkelová ve svých zemích ztrácejí moc

31.12.2018 16:00 | Zprávy

CO NÁM DAL ROK 2018 Poslanec hnutí SPD Radek Rozvoral se ohlíží za uplynulým rokem. Miloš Zeman byl podle něj dobrou volbou na post prezidenta. Domnívá se rovněž, že situace v Evropě není příliš stabilní. „Angela Merkelová a Emmanuel Macron ztrácejí svůj vliv ve svých vlastních zemích, a proto chtějí posilovat vliv Evropské unie a její politiku řídit takovým směrem, který by jim co nejvíce vyhovoval,“ říká Rozvoral. Zájmové skupiny, které chtějí posilovat suverenitu svých národních států, jsou podle Rozvorala na vzestupu. Jako příklady zmínil například francouzskou prezidentskou kandidátku Marine Le Pen či Nizozemce Geerta Wilderse.

Radek Rozvoral nakládá „kavárně“: Zeman je dobrá volba, ostatní by to měli respektovat. Macron a Merkelová ve svých zemích ztrácejí moc
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

SPD minulý rok ve volbách do Sněmovny získala 10,64 procent hlasů, což lze označit za velmi dobrý výsledek. Novější průzkumy volebních preferencí ale straně přisuzují méně. Dělá něco SPD špatně?

SPD šla do voleb s čitelným programem, který oslovil přes půl milionu občanů, a jako jediná se tvrdě vyhranila proti vstupu imigrantů do naší země. U volebních preferencí vždy záleží, kdo je dělá a hlavně, kdo si je objednává. Podle toho pak výsledky také vypadají, a když srovnáte všechny agentury, tak je velice zřejmé, že se rozcházejí někdy až o osm procentních bodů. To ale nemění nic na tom, že musíme i nadále tvrdě pracovat na prosazování našeho vlasteneckého programu, který jsme slíbili občanům České republiky.  

Co Tomio Okamura, neuškodila vám kauza Babišova syna, během které se nechal vyfotit na tiskové konferenci po boku šéfů opozičních stran?

Naneštěstí k tomu došlo a média si tuto situaci vysvětlila tak, jak se jim to hodilo. Naše hnutí se v té době postavilo k hlasování o nedůvěře vládě zcela z jiného zájmu, a tím bylo ukončení vládní koalice hnutí ANO s ČSSD. ČSSD je proimigrační a probruselská strana, jež zde v minulosti neúspěšně vládla, a kterou provází celá řada nevyřešených kauz, které poškodily naší zemi. Z tohoto důvodu jsme usilovali (a stále usilujeme) nahradit tuto zkorumpovanou stranu ve vládní koalici. My ale nechceme ministerské posty jako oni, nám stačí plnění našich programových priorit, které jsou definované v našem programu.        

Co hodnotíte jako nejvydařenější počin SPD v roce 2018? A co se naopak nepovedlo?

To co se povedlo, je naše iniciativa ve věci imigrantů a bezpečnosti. V Poslanecké sněmovně jsme iniciovali nesouhlas přístupu k návrhům Evropské unie k otázkám migrace. Počínaje rozpoutáním nesouhlasu k přijetí migračních kvót a konče nesouhlasem k přijetí Globálního paktu OSN o migraci a Globálního paktu OSN o uprchlících. Naši občané si dobře neuvědomují, že to, jaké současná vláda zaujímá stanovisko k migraci, je prioritně zásluha našeho hnutí. Na základě názorů většiny našich občanů a tlaku SPD přehodnotil částečně nebo alespoň mediálně svůj postup k otázkám imigrantů i premiér Andrej Babiš a jeho hnutí ANO.

A zároveň to je ta odpověď na vaši druhou část otázky. Nepovedlo se odmítnout škodlivý Globální pakt OSN o uprchlících, který naše vláda i přes náš značný odpor 17. prosince na půdě OSN podpořila. Proto jsme v posledním týdnu jednání Poslanecké sněmovny navrhovali mimořádný bod k tomuto paktu, ale hnutí ANO to společně s ČSSD vetovaly. Po tomto vetu jsme začali sbírat podpisy poslanců k vyvolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k této problematice.          

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…