Rakve a lyžaři: Zkušený kmet o viru a Babišovi: Z textu mrazí

24.03.2020 7:12 | Zprávy

ROZHOVOR Kdyby se česká vláda řídila podle výkřiků „radilů“, válely by se dnes u nás rakve i v kostelích a bylo by v nich plno chytrolínů, co si chtěli ještě zalyžovat. V zásadě je zázrak, jak rychle reagovala a konala přípravy pod šíleným tlakem z médií a sociálních sítí, že „u nás se to stát nemůže“. Publicista Václav Vlk se v reakci na pláč principála Jana Hrušínského ptá, proč dotyčný umělec neplakal, když podepisoval antichartu. Stejně tak neplakal ani nikdo z takzvané elity, když po roce 1989 nová realita zavírala horníkům šachty, kovákům, kteří dělali třicet let odbornou práci, zrušila továrny, hutníkům Poldovku.

Rakve a lyžaři: Zkušený kmet o viru a Babišovi: Z textu mrazí
Foto: Archiv VV
Popisek: Publicista Václav Vlk s exprezidentem Václavem Klausem

Jak ve světle pandemie koronaviru hodnotíte počínání české politické reprezentace? Obstála, nebo selhala v této mimořádné situaci?

Domnívám se, že je ta otázka poněkud předčasná. My ještě ani nevíme, sportovní terminologií řečeno, jak dlouho ten „mač“ potrvá. Takže lze hodnotit jen přípravu a zahájení. Přes politický a mediální řev je pravda to, že naše vláda reagovala se zpožděním jako ostatně všechny vlády na světě. Ale jako jedna z nejrychlejších. Patříme ke třem státům, které reagovaly nejrychleji, a to jsou Jižní Korea a Tchaj-wan. V zásadě je zázrak, jak rychle vláda skutečně reagovala a konala přípravy pod šíleným tlakem z médií a sociálních sítí, že „u nás se to stát nemůže“. Poněvadž jsme prý civilizovaný stát v Evropě. A vyhazovat peníze za nějaké roušky a jiné nesmysly je hovadina. A zakazovat účast sto tisíc diváků na závodech Světového poháru v biatlonu je nedemokratické a nepodložené a tak dál. Kdybych měl vyjmenovat všechny otitulované a neotitulované pitomce, kteří podobné věci prohlašovali, tak by byl tenhle rozhovor nekonečný. Ale to nebylo jen u nás. Například 25. ledna tvrdili francouzští lékaři, například jistý Yazdana Yazdanpaneha, vedoucí infekčního oddělení pařížské nemocnice Bichata-Clauda Bernarda, že COVID-19 není prý tak nebezpečný, což mohutně přebírala všechna naše média. Nikdo v Evropě ani v USA nevěřil, že jde pro nás o něco nebezpečného.

V souvislosti s koronavirem u nás zemřel v neděli jediný člověk, a to přes neuvěřitelnou záplavu nafoukaných anebo lakomých pitomců, kteří vyrazili, když už to v Itálii jelo naplno, do Alp na lyže. A do Řecka. A k moři do Egypta. A na Kanáry. A na Kubu. A kam to jen šlo. A teď bulí, aby se stát postaral a dovezl je domů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…