Rakve a lyžaři: Zkušený kmet o viru a Babišovi: Z textu mrazí

24.03.2020 7:12

ROZHOVOR Kdyby se česká vláda řídila podle výkřiků „radilů“, válely by se dnes u nás rakve i v kostelích a bylo by v nich plno chytrolínů, co si chtěli ještě zalyžovat. V zásadě je zázrak, jak rychle reagovala a konala přípravy pod šíleným tlakem z médií a sociálních sítí, že „u nás se to stát nemůže“. Publicista Václav Vlk se v reakci na pláč principála Jana Hrušínského ptá, proč dotyčný umělec neplakal, když podepisoval antichartu. Stejně tak neplakal ani nikdo z takzvané elity, když po roce 1989 nová realita zavírala horníkům šachty, kovákům, kteří dělali třicet let odbornou práci, zrušila továrny, hutníkům Poldovku.

Rakve a lyžaři: Zkušený kmet o viru a Babišovi: Z textu mrazí
Foto: Archiv VV
Popisek: Publicista Václav Vlk s exprezidentem Václavem Klausem

Jak ve světle pandemie koronaviru hodnotíte počínání české politické reprezentace? Obstála, nebo selhala v této mimořádné situaci?

Anketa

Podporujete předsedu vlády Andreje Babiše? (Ptáme se od 24.3.2020)

93%
7%
hlasovalo: 39607 lidí

Domnívám se, že je ta otázka poněkud předčasná. My ještě ani nevíme, sportovní terminologií řečeno, jak dlouho ten „mač“ potrvá. Takže lze hodnotit jen přípravu a zahájení. Přes politický a mediální řev je pravda to, že naše vláda reagovala se zpožděním jako ostatně všechny vlády na světě. Ale jako jedna z nejrychlejších. Patříme ke třem státům, které reagovaly nejrychleji, a to jsou Jižní Korea a Tchaj-wan. V zásadě je zázrak, jak rychle vláda skutečně reagovala a konala přípravy pod šíleným tlakem z médií a sociálních sítí, že „u nás se to stát nemůže“. Poněvadž jsme prý civilizovaný stát v Evropě. A vyhazovat peníze za nějaké roušky a jiné nesmysly je hovadina. A zakazovat účast sto tisíc diváků na závodech Světového poháru v biatlonu je nedemokratické a nepodložené a tak dál. Kdybych měl vyjmenovat všechny otitulované a neotitulované pitomce, kteří podobné věci prohlašovali, tak by byl tenhle rozhovor nekonečný. Ale to nebylo jen u nás. Například 25. ledna tvrdili francouzští lékaři, například jistý Yazdana Yazdanpaneha, vedoucí infekčního oddělení pařížské nemocnice Bichata-Clauda Bernarda, že COVID-19 není prý tak nebezpečný, což mohutně přebírala všechna naše média. Nikdo v Evropě ani v USA nevěřil, že jde pro nás o něco nebezpečného.

V souvislosti s koronavirem u nás zemřel v neděli jediný člověk, a to přes neuvěřitelnou záplavu nafoukaných anebo lakomých pitomců, kteří vyrazili, když už to v Itálii jelo naplno, do Alp na lyže. A do Řecka. A k moři do Egypta. A na Kanáry. A na Kubu. A kam to jen šlo. A teď bulí, aby se stát postaral a dovezl je domů.

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí

Tak stát se stará a domů je vozí. Co vládě situaci nejvíce ztěžuje?

Při hodnocení reakce vlády je nutné připomenout, že jsme se po třiceti letech budování „sociálního státu“ pod „rukavodstvom EU“ dostali do situace, kdy „podle předpisů EU“ vlastně nejsme na skutečně mimořádné události typu „černá labuť“ schopni reagovat. Nemáme vůbec možnost realizovat „stav katastrofy“. Vše blokují zákony odsouhlasené v rámci „eurounijního práva“ a „velké protikorupční revoluce“, propagované médii, aktivisty a různými neziskovkami, zbytky „pravdy a lásky“, šílenými Piráty i skupinou připravující novou totalitu, nazývající se Milion chvilek a podobně.

Situaci vyhrocuje stav, kdy po politické moci touží prokurátoři následovaní partou policejních plukovníků, natěšení kohokoliv řešeného nikoli podle předpisů trestně stíhat. Na úřadech zabarikádovaná a neodvolatelná byrokracie, kterou pomohla zabetonovat sociální demokracie, nemá zájem rozhodovat cokoli. Pak něco dělejte!

Je skoro zázrak, že se něco povedlo. Mohlo to vše dopadnout tak jako s příkazem ministra zdravotnictví, který nařídil, aby se nemocnice ihned zásobily na čtyři měsíce dopředu. Odborníci pak konstatovali, že pan ministr a předseda vlády asi vůbec netuší, jak to lze „legálně“ udělat, a že by to „legálně“ trvalo asi tak šest měsíců až dva roky, než by zdravotnictví něco dostalo. Koronavirus odhalil stav státu, kdy každý pokus o nějaké rychlé anebo funkční řešení skončí trestním řízením organizovaným státními zástupci a aktivistickou policií. Nikdo nic nepodepíše, nikdo nic nerozhodne, protože má za zády prokurátory, rozdychtěnou policii zatýkat a zavírat. Rozhovor mezi Hamáčkem a policejním prezidentem, že na něj, Hamáčka, bude policie „hodná“, až ho za úsilí ochránit nás před koronavirem nakonec za to, jak zachraňoval stát a lidi, sebere. To je ukázka hrůzy, kam jsme se dostali. Nejsem ani babišovec, ani milovník ČSSD, ale začátek zvládla vláda na chvalitebnou. A to i přes rozpačitý a faktický mediální dojem z Babiše, muže bez komunikačního talentu, ale pracujícího s buldočím nasazením.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Co si myslíte o kroku Lubomíra Zaorálka, který se z pozice ministra kultury, v této věci nejméně podstatného resortu, omluvil veřejnosti za vládu kvůli nedostatku roušek a respirátorů?

No, přítel Zaorálek je tak nějak v duchu stále ministrem zahraničí, zvlášť když tam máme takové nemehlo. Je to starý, zkušený politik. Pochopil, že lidé chtějí omluvu, ať je za co se omlouvat, či nikoli. A srdečnou omluvu. Což Babiš nikdy nedokáže. Proč? Babiš je prostě Babiš. Tak to vzal na sebe Zaorálek. Bezva PR.

Na jednu stranu čelí vláda kritice těch, kteří tvrdí, že se přísná opatření měla přijmout dříve, na druhou stranu, když je přijímala, tak všechny televizní stanice přinesly ve svém hlavním zpravodajství vyjádření herce a principála Jana Hrušínského, který ta opatření označil za cílenou likvidaci jeho Divadla Na Jezerce, když jde – podle něj – jen o lehkou chřipku. Vzhledem k současnému stavu lze ty zákazy a opatření pokládat věcně i časově za přiměřené?

Tak za prvé je jasné, že původní zákazy, které tak rozzuřily Jana Hrušínského, naše intelektuály a takzvaně opoziční politiky, byla jen první měkčí várka zákazů a opatření. Možná měly ty zákazy přijít o dva tři dny dříve, ale to je tvrzení podle onoho hesla, že po bitvě je každý frajtrem, což je bývalá rakouská vojenská hodnost, ne nějaká sprosťárna, nebo generálem. Postup Anglie se ukazuje jako naprosto idiotský a Němci v oparu vlastní představy o své dokonalosti upadli do amnézie a Mutter Merkel není schopna ničeho. Ovšem za zády mediálních keců podráží všem nohy zabavováním zásilek roušek a filtrů, nedodáním nasmlouvaného zdravotnického materiálu a tak dále. A zdá se, že evropské státy, kde jsou miliony muslimů, kteří ani náhodou neposlechnou nějaká civilizovaná nařízení, nejsou vůbec schopny vůči této části společnosti nic pořídit. Indie po týdnech mlčení náhle svými opatřeními vůči miliardě 300 milionům svých obyvatel v neděli 22. března přiznala, že se její zdravotní systém prakticky zhroutil. Kdyby se vláda řídila podle výkřiků „radilů“, válely by se dnes u nás rakve i v kostelích a bylo by v nich plno chytrolínů, kteří si chtěli ještě zalyžovat.

Kvůli nařízením vlády za účelem zastavení šíření koronaviru zůstaly zavřené veřejné instituce. Zejména divadelní herci, kteří jsou takříkajíc na volné noze, teď nevědí, co si počít. „Děláte si pr*el?! A co budeme žrát?“ napsal ve vzteku muzikálový herec Ondřej Bábor. Jsou herci, zpěváci a další umělci skupinou, kterou situace s koronavirem nejvíce poškozuje?

Zde je v mediální podobě vidět, jak to vypadá, když někdo v plném rozletu náhle „narazí hubou do zdi“. A nebyl to jenom Jan Hrušínský, kterému mnozí v médiích následně doporučovali psychiatrickou léčbu. Známý český režisér Jan Hřebejk, jehož film Pelíšky miluji, tweetoval sdělení, které vyvolává úvahu, zda si předtím něco nešlehl: „Koronavirus je ideálním spojencem ANO, fašistů a komunistů při pokusu převzít ČT v situaci zákazu demonstrací“. Dále prakticky neznámý „popáček-zpěváček“, známý spíše jako „koloušek“ starších hereček, ten to jen svojí otevřenou hloupostí dorazil. Své si přidal Tomáš Klus, slavný autor stupidní „pokrokové písně“, mezi lidmi známé jako „Za co, pane Bože, za co trestáš tento prostý lid?“ kteroužto oznámil, že on se za „prostý lid“ nepovažuje. Všichni shora jmenovaní patří do mimořádně známé elitní skupiny populárních „pokrokářů“ a dnes souznící s „chvilkaři“. Tedy cítí se dobře mezi lidmi, kteří nenávidí demokracii a „vykořisťovatelský“ kapitalismus, nesnášejí Babiše, Trumpa, brexitáře, zavrhují demokratické volby a propagují vládu uvědomělé „elity“. Ta zeď reality, do které tito často velice dobře placení umělci-pokrokáři narazili, není ovšem politická. Je to obyčejný koronavirus.

Říkáte obyčejný koronavirus, ale jeho šíření bude mít nevídané následky. Jaké budou ty nejtíživější?

Kvůli němu všichni zchudneme, budeme muset daleko více počítat peníze a nebude na rozhazování. Třeba i v kultuře. V České republice jdou ročně obrovské peníze na podporu reprodukčního umění, tedy také na divadla, koncerty a tak dále. Kulturu je potřeba podporovat, ale jde o to, jak a kolik. Pan Hrušínský by nemohl dělat své umění, kdyby mu na něj nepřidával stát. Ani pan Hřebejk by bez peněz od státu svých 18 filmů nenatočil. Ani náhodou. Jenže oni nechápou, že stát žádné peníze nemá a nikdy neměl. Stát rozdává peníze, které vybral od těch politicky neuvědomělých obyvatel! A hlavně od firem a podnikatelů, které celá tahle parta nenávidí. Prostě oni tuší, že pro ně skončil anebo se alespoň omezil svět, o kterém zpívala skupina ABBA: „Money, money, money, must be funny, in the rich man’s world. Money, money, money, always sunny, in the rich man’s world“. Prostě už nebudou v jejich světě stále jen money a nebude jim tam jen svítit slunce.

Kdybych chtěl být hodně osobní, rozebral bych postoj pana Jana Hrušínského, který se nechal lkavě slyšet, co prý bude, chudák jeden, dělat, když mu zkrachuje divadlo. On tvrdil, když mu ho zavřou. Asi říká koronaviru „oni“.

Ale tím „oni“ spíš myslel „zlé“ politiky v čele s Andrejem Babišem. Copak se mu však můžeme divit, že ho mrzí, že v jeho světě dotací nebude tak hezky slunečno jako dosud?

Pan Hrušínský pláče, co bude dělat? No, že neplakal, když podepisoval Antichartu. Když jsme my podepisovali Chartu, tak jsme nebyli jen naháněni StB, ale všechny nás zároveň vyhodili z práce, na kterou jsme měli kvalifikaci a mnozí v ní byli dobří i na světové úrovni. Ale šli jsme od válu. Mimochodem, já dnes lidi, co podepsali Antichartu, nikterak nedémonizuji. Ale podepsat Antichartu a pak sám sebe za pár let vyhlásit za morální ikonu, to mi poněkud zvedá kufr.

Ale co dnes do Charty, co byla před více než 40 lety? Zajímavé je, že nikdo z této takzvané elity neprotestoval, když nová realita také měla zvláště z počátku na mnohé negativní dopady. Po roce 1989 horníkům zavřela šachty, kovákům, kteří dělali třicet let odbornou práci, rovnou zrušila továrny, hutníkům Poldovku. Zemědělcům se rozpadla JZD a státní statky a v moderním zemědělství už pro ně ani nebyla práce. A co statisíce lidí, kteří začali podnikat? Ty nadšence pak spojenými silami všech těch politiků, kteří nenáviděli a nenávidí soukromníky, přes tupé poslance, státní zástupce, insolvenční správce, policajty, prokurátory až po zloděje všech zlodějů, exekutory, systém zničil. No, dodnes jste nad tím mlčeli, a tak dneska podobné dopady koronaviru zničí vás. Něco je vám na tom nejasné?

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

To netuším, co by vám k tomu zmínění řekli. Ale vrátím se k opatřením proti koronaviru. Bylo dobře, že zpočátku ministr vnitra Jan Hamáček jen apeloval na chování a zdravý rozum lidí, aby nosili venku i v obchodech ochranu úst i nosu, když to mnozí výtečníci ostentativně ignorovali, a ohrožovali tak sebe i své okolí?

Teď už soudní lidé roušky nosí. Ale jak mi sdělila jedna známá, věk nad sedmdesát let, která se šla projít do Krčského lesa v neděli 15. března podle hesla starších dam „mně se nemůže nic stát“, bylo tam jak na Matějské pouti. Staří, mladí. A všichni pitomí. Děti běhaly a jezdily na kolech, mladí na inline bruslích, starší pořádali pikniky. Prostě blbost kvete velkými květy. Asi nezbude než přitvrdit. Dokud tady nebude deset tisíc nakažených a 500 mrtvých, s mnohými to ani nehne. I když to po týdnu už mnozí začínají chápat. A policie začala rozdávat pro méně chápavé pokuty deset tisíc korun. Ano, za blbost se platí!

Evropská unie zatím na 30 dnů uzavřela vnější hranice schengenského prostoru. Čím se dá vysvětlit myšlenkový veletoč předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která před 14 dny ještě kritizovala členské země s tím, že uzavírání hranic jednotlivých států není efektivním řešením, má silný společenský a hospodářský dopad a narušuje životy lidí?

Ursula von der Leyenová je typická ukázka levicového politika vyprodukovaného marxistickou takzvanou frankfurtskou školou. Veškerou logiku a myšlení překrývá ideový fanatismus a jeho součástí je naprostá neschopnost používat mozek. Ale hromadící se mrtvoly a rozbory veřejného mínění i ji zřejmě donutily přehodit kormidlo. Ona jen blábolí. Vedení EU nemá žádné možnosti, jak svoje hranice uzavřít. To musejí udělat jednotlivé státy. Propagační hesla Leyenové s výjimkou Francie a Německa už ani nikdo neposlouchá. Oni jsou dneska v Bruselu jak Ústřední výbor KSČ po 17. listopadu 1989.

Co říká současná pandemie o akceschopnosti Unie a jak ve světle současné koronavirové pandemie vidíte budoucnost EU?

Akceschopnost žádná, Unie má jen byrokratický aparát a na ten dnes každý kašle. Unie spolu s našimi pokrokáři už roky ječí na Čínu a Rusko a vymýšlí sankce a pomluvy. Nechtěl bych žít ani v Rusku ani v Číně. Ale pokud by se dnes oba státy k nám chovaly tak, jako my na základě pokynů Unie k nim, tak jsme, víte kde. Zbylo by nám šít roušky ze starých prostěradel, modlit se, ale jen doma, a večer se pro uklidnění ožrat. Unie se buď změní, v což nedoufám, nebo se to celé rozpadne a bude se muset začít znovu. A když čím dál víc států konstatuje, že je před koronavirem zachraňuje Čína, bude to zajímavé. To až začne evropské ekonomiky Čína zachraňovat penězi. Nějakým čínským Marshallovým plánem.

S koronavirem zcela ustoupil do pozadí Milion chvilek pro demokracii se svými demonstracemi, střet zájmů Andreje Babiše, stejně jako Nová zelená dohoda pro Evropu. Až se podaří vyřešit tuto mimořádnou situaci, mohou se tato témata vrátit? Už teď se mluví o tom, že Green Deal půjde kvůli ekonomickému propadu stranou, co Milion chvilek, může se vrátit za stejného zájmu veřejnosti?

Na to bych také rád znal odpověď. Určitě se pokusí za podpory sluníčkářů, pokrokářů a Bruselu vrátit se na hřiště. Pokud ovšem lidem nedojde, že na demonstracích chvilkařů byli jen davem „užitečných idiotů“. Přestože ekonomické následky koronaviru budou obrovské. Na pomatený program Green Deal, ve skutečnosti na pokus zestátnit a zneobolševizovat Evropu, mohou navázaní politici, velcí ekonomičtí hráči, lobbisté, obrovská armáda byrokratů zapomenout. Oni se jistě pokusí tento ve skutečnosti ideologicko-ekonomický převrat a převzetí moci v Evropě uskutečnit. Ovšem peníze na to asi nebudou. Ale komunisté také uskutečňovali své plány a mnozí nad nimi jásali, i když byl v Rusku hladomor, a pak se celý východní blok po roce 1948 ekonomicky zhroutil.

I když tahle šílená „greténská“ skupina reprezentovaná na veřejnosti chvilkaři nemá armádu, má na své straně média a zblblé „náctileté“ a všechny ty studenty zbytečných škol a oborů a na Západě stále rostoucí agresivní hnutí Antifa. Němečtí SA také byli zpočátku v menšině. Rozhodně to zkusí. Pokrokáři, sluníčkáři, homosexuálové všech druhů, zelení fanatici a další. Prostě „greténi“. Bohužel, zhýčkaná mládež Západu stojí na jejich straně.

V jakém světle se v těžkých chvílích ukázali politici? Kdo zklamal, kdo potěšil?

Protože u nás moc lidí ještě neumřelo, tak se po pár dnech vynořily politické mrtvoly a pokoušejí se nahnat volební body. Úplně pomatená a nesoudná část Senátu začala ječet a vyhlásila ústy svého předsedy Miloše Vystrčila toto: „Premiér Andrej Babiš podle Senátu oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej nesvolal včas. Vláda podle horní komory nevyužila všechny prostředky ke zvládnutí pandemie koronaviru, čímž podryla důvěru ve stát.“

Pokud někdo považoval dodnes Senát za jakous takous pojistku demokracie u nás, tak musí přitakat někdejšímu tvrzení Václav Klause, že je to nesmyslný orgán. Nenávist vůči Babišovi, malost své vlastní ubohosti, to je to, co vyplodilo tento postoj. Hezky to někdo přirovnal k situaci francouzské politiky v roce 1940, kdy se tamní politici vzájemně řezali a nebyli schopni Francii vůbec ubránit. Asi je to v jejich malosti ani nenapadlo.

Pod tlakem pandemie koronaviru se náhle zjistilo, že mnozí jsou jen vycpané zdechliny. Jako Fiala z ODS, jako celá TOP 09, Piráti se změnili v politický sulc bez tvaru a hlavy, ale na druhé straně se zrodili z popela politiky jako Fénix Jan Hamáček a odborník Roman Prymula. Že by nová vláda?

Pod vedením Andreje Babiše nebo už někoho nového?

Pokud to Babiš zvládne, má na deset let vystaráno. To by ale musel ihned zrušit EET 3. a 4. vlnu, která je vlastně „kladivem na soukromníky“. To je stejně důležité, ne-li důležitější, jestli jim banky chvíli posečkají. Musí vysvětlit paní ministryni Schillerové, že doba se změnila. Je konec snů o naprostém ovládnutí všech ekonomických subjektů pomocí byrokracie. Sen o dokonalém výběru daní je pryč. A finanční kontrola už nemůže být žádná nová StB. Chce-li to Babiš přežít jako politik a miliardář, je konec „zaklekávání“ na nepohodlné. Babiš a jeho boys musejí potlačit svoji touhu vše ovládat a do všeho mluvit. Otázka je, zda toho bude schopen.

Jak podle vás zvládají mimořádnou situaci sdělovací prostředky?

Marně jsem doufal, že uprostřed takovéto krize dostanou některá média rozum. Nedostala. Přečetl jsem si nový Reflex, kdysi seriózní týdeník. A takovou snůšku pomluv, lží, fanatismu aby člověk pohledal. Patologickou úroveň nenávisti vůči Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi jeden z čtenářů přirovnal k Rudému právu z padesátých let s jeho texty o zločinném kapitalismu a s obrázky židovsky vypadajících kapitalistů, sedících na žocích dolarů. Dále mi to připomínalo hysterické stalinistické výkřiky o „krvavém psu Titovi“. A autoři kresleného seriálu „Zelený Raoul“ by potřebovali buď pár facek, anebo psychiatra. Pokud tahle špína bude rozvášňovat novým světem a událostmi místní davy, jak to popsal ve své knize – studii „Vzpoura davů“ José Ortega y Gasset, mohou se fanatici nenávidějící demokracii, dnes představovanou různými neziskovkami a chvilkaři, opět vrátit na scénu. A zničit stát i společnost. Mluvíme-li o týdenících, je zajímavé, jak vždy levicový a vždy protizemanovský a protibabišovský Respekt se začíná stávat rozumnějším a solidnějším. To by ještě před pár lety nikdo neřekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…