Rektor Grubhoffer: S Klvaňou souhlasím, Rudá armáda nás osvobodila i dobyla. A Zeman v Moskvě? Provokace!

16.05.2015 18:04

ROZHOVOR „Druhá světová válka neskončila v Moskvě,“ říká rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, který nedávnou cestu prezidenta Zemana do Moskvy označuje za provokaci. Souhlasí s názorem Tomáše Klvani, že nás Ruská armáda v roce 1945 nejen osvobodila, ale i dobyla. Promluvil také o imigrantech a pomoci vůči nim, i o profesionální armádě.

Rektor Grubhoffer: S Klvaňou souhlasím, Rudá armáda nás osvobodila i dobyla. A Zeman v Moskvě? Provokace!
Foto: archiv LG
Popisek: Rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer

Anketa

Co soudíte o prezidentu Zemanovi?

hlasovalo: 17401 lidí

Prezident Zeman a jeho tolik diskutovaná nedávná cesta do Moskvy. Co si Vy o ní myslíte?

Mně to přijde jako další poťouchlost hlavy státu. Je to provokace. Není důvod navštěvovat Moskvu, když si chci připomenout oběti druhé světové války. Druhá světová válka neskončila v Moskvě. Význam Sovětského svazu jako vítězné velmoci je velmi problematický. Není nejmenší důvod jet si připomínat 70. výročí do Moskvy, to se má připomínat tady, kde se skutečně jeden z těch významných konců druhé světové války odehrál.

A jak hodnotíte prezidentův pobyt v Moskvě?

Myslím si, že už ten fakt, v jaké konstelaci se sešel s Putinem, kdo seděl u jednacího stolu na straně naší hlavy státu, to je naprosto nepřijatelná okolnost. A to nabubřelé vyjadřování se za Evropské země například ohledně sankcí a dělat nějaké závěry, to mu naprosto nepřináleží.

Takže nesouhlasíte s prezidentovým názorem ohledně sankcí vůči Rusku, že by mohly do konce roku skončit?

To je jeho názor a ten já nechci vůbec komentovat, protože opět je to ta nabubřelost, je to to, co já nazývám patent na rozum, který dává hlava našeho státu ráda na odiv.

Když jste zmínil oslavy konce druhé světové války, jak se díváte na názor Tomáše Klvani, že nás Rusové nejen osvobodili, ale také dobyli?

Já s tím souhlasím. Je to ve zkratce vyjádřená skutečnost, se kterou naprosto souzním. Je to tak. Totalita komunistická vystřídala totalitu nacistickou a využila k tomu vlastně té naivity širokých vrstev obyvatelstva a národů.

Takže se domníváte, že už v roce 1945 bylo rozhodnuto?

Bylo rozhodnuto.

Jak vidíte současnou situaci na Ukrajině?

Situace na Ukrajině je velice složitá. Země je rozvrácená, nachází se v těžké ekonomické krizi, je doslova před bankrotem. Podstatným viníkem je logicky současné Putinovské Rusko. Bez semknutí mezinárodních sil, které pomohou tu otázku na Ukrajině řešit, nevidím cestu k její záchraně.

Řada lidí mluví o válce a o tom, že v ní už vlastně jsme. Co si myslíte o obnovení odvodů v České republice a o profesionální armádě?

Je to složitá otázka. Profesionální armáda je nepochybně nutná. Přiznám se ale, že se mi líbí koncept těch záloh. V dnešní době asi nejsou podmínku k tomu, abychom se vrátili ke konceptu té základní vojenské služby pro populační ročníky. Ale rekrutovat zálohy, případně formou nějakého řekněme dvouměsíčního vojenského cvičení, proto bych rozhodně byl. Já nepochybuji o tom, že kdyby nedej bože k něčemu došlo, tak že se opět národ vzedme a skoro ze všech budou vojáci, kteří budou bránit svou vlast. Ale nebudou to připravené síly.

A co ženy a odvody?

To si myslím, že není dobrý nápad. Je to činnost, která ženám není vlastní i z biologické podstaty, ať se na mne zlobí, nebo ne… Nechal bych to na dobrovolnosti. Ženy samozřejmě v armádě potřeba jsou, o tom není pochyb, ale aby to byla všeobecná povinnost nějaké formy vojenské služby pro obě pohlaví, tak to bych si nepřál.

Jako rektora Jihočeské univerzity se i Vás jistě hodně dotklo nedávné prezidentovo odložení jmenování nových profesorů.

To je problém, který zvedl akademické obce a vedení jednotlivých univerzit. Je to opět zase další poťouchlost v celé té řadě, se kterou hlava státu přišla v této souvislosti. Myslím, že ani prezident nemá nárok na konání takových závěrů, k jakým se uchýlil.

Poslední dny se také hodně diskutuje nad otázkou imigrantů. Co na to říkáte a jak se vám líbí Bruselem navrhované kvóty, podle kterých by byly určeny počty imigrantů, které bychom jako země měli přijmout?

Samozřejmě, že nemůžeme před imigranty strkat hlavu do písku. Myslím si, že se na tomto problému musíme také podílet. Také si ale myslím, že mezinárodní společenství musí vyvinout maximální úsilí, aby se změnila situace v těch zemích, ze kterých tito lidé utíkají, protože jinak se to opravdu může zcela vymknout veškeré kontrole. Ale rozhodně jim nemůžeme říct ne.

A souhlasíte tedy i ohledně kvót z Bruselu?

To technické provedení není jednoduché. Samozřejmě nejsem nadšený z kvót a z povinnosti řešit to tímto způsobem. Rozhodně ale musíme být otevření.

V tisku zazněly i názory, že i Čechoslováci před rokem 1989 utíkali a tak bychom měli mít pochopení a také pomoci lidem, kteří to potřebují.

Samozřejmě je tam i tento argument solidarity a toho uvědomění si, že my jsme také potřebovali pomoc. To ale asi nemá být ten hlavní důvod. Protože člověk má být svému bližnímu, který se dostává do nesnází a to nesouvisí s tím, že jsme povinováni nějakou historickou okolností. Prostě musíme se chovat jako civilizovaná země a nemůžeme se tvářit, že ten problém neexistuje. Musíme se zachovat tak, abychom se jako země, jako národ, jako příslušníci z civilizovaného světa, nemuseli za sebe stydět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…