Režisér Adamec: Teď proti Zemanovi nikdo nemá šanci. Ale vsadil bych se, že existují týmy, které proti němu hledají zdrcující kauzu

24.04.2017 17:10

ROZHOVOR „Vnímal jsem, jak se ve velké většině americké TV stanice předháněly ve fandění paní Clintonové a v hledání špíny a faulů na Donalda Trumpa,“ říká režisér Jiří Adamec, který finále americké prezidentské kampaně sledoval přímo na Floridě. Dodává, že z telefonních kontaktů ví, že po Trumpově zvolení se žádné rozčarování Amerikou, jak by se dalo občas vycítit z našich českých mediálních informací, nešíří. Promluvil i o Trumpových předvolebních slibech i o způsobu jeho vyjadřování, který někteří označují za lidový, další vyloženě za hulvátství. „Donald Trump si nebere servítky a často utíká od diplomatických řečiček k jasným a cíleným vyjádřením. Mně osobně je to spíš sympatické,“ říká oblíbený režisér.

Režisér Adamec: Teď proti Zemanovi nikdo nemá šanci. Ale vsadil bych se, že existují týmy, které proti němu hledají zdrcující kauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman oznámil svou opětovnou prezidentskou kandidaturu

Pane režisére, pobýváte s rodinou často v Miami na Floridě, máte tam dokonce vlastní dům, můžete tedy takříkajíc z první ruky sledovat to, co se děje kolem Donalda Trumpa…

Zajímavé je, že často potkávám staré kamarády a oni se diví, že mne potkávají v Praze. Někde vznikla fáma, že žiju s rodinou trvale na Floridě. Ale ono to tak vůbec není a být ani nemůže. Američané vás nechají existovat na půdě Spojených států maximálně 180 dní v kalendářním roce, pak musíte na 180 dní pryč. Pokud nemáte zelenou kartu, nebo nejste občan USA. A ani jedním z těchto předpokladů pro dlouhodobý pobyt na území USA nedisponujeme. Takže většinu roku trávím já i moje rodina v Praze. I když v Miami je pravda tepleji a to všichni máme moc rádi.

Ale i tak, s jakými pocity jste vnímal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a kampaň, která volbě předcházela?

Ano, finále prezidentské kampaně jsme na Floridě v našem miamském domě měli možnost zažít naplno a z „první ruky“. Televize byly plné kampaně a dokonce i já se svojí mizernou angličtinou jsem vnímal, jak se ve velké většině americké tv stanice předháněly ve fandění paní Clintonové a v hledání špíny a faulů na Donalda Trumpa. Ale na druhou stranu jsme vnímali i to, jak lidé kolem nás nepokrytě a nahlas vyhlašovali, že Donalda Trumpa budou volit. Kolem nás v Miami žili a žijí voliči současné americké hlavy státu. Nebyl tam nikdo, kdo by se hlásil k volbě paní Clintonové.

Jak Trumpa hodnotí lidé, se kterými jste na Floridě v kontaktu, jaká je v prvních měsících jeho vlády atmosféra?

My jsme od amerických prezidentských voleb v Miami nebyli, letos jsme se tam nedostali ani v zimě a věřte, že nám to všem bylo hodně líto. Máme to tam nepokrytě rádi. Takže osobní kontakty s reakcemi na vládnutí Donalda Trumpa nás teprve čekají. Ale z kontaktů telefonních víme, že žádné rozčarování se Amerikou nešíří, jak by se dalo občas vycítit z našich českých mediálních informací.

Zdá se, že některé předvolební sliby, plány a názory Donalda Trumpa až tak úplně neplatí. Některá média poukazují například na to, že obrat nastal v jeho postoji k Číně, ačkoliv prezident Donald Trump to popírá. Zatímco v předvolební kampani čínského prezidenta rozhodně nešetřil, nyní o něm mluví jako o člověku, ke kterému má velký respekt. Jak vy to vidíte?

Vůbec mě nepřekvapuje, že se předvolební rétorika liší od reálné politiky. Jestli si to dobře pamatuji, Donald Trump v tomto bodě není první ani poslední politik. Něco jiného je cokoliv chtít, něco jiného je smět to udělat a něco jiného je moci to realizovat. Ale vsadil bych se, že tenhle veleúspěšný podnikatel bude mít dost trpělivosti i síly prosadit do realizace vše, co slíbil a co mu nevyšlo dnes, dokáže zítra. Volební období pro amerického prezidenta je dost dlouhé a k dispozici má období dvě. Nelámal bych nad ním hůl, i když z médií v češtině čtu nepokrytou radost ze všeho, co se mu nepodaří.

A jak vidíte vztah USA a Ruska v posledních měsících?

Na tohle téma jsem svůj názor říkal už mnohokrát a nezměnil jsem ho. Jsem přesvědčený, že Rusko je tak silný subjekt, že je stokrát výhodnější mít ho za kamaráda než za nepřítele. A Donald Trump to jistě ví lépe než já. A ví to jistě ještě lépe než množství krátkozrakých a minulostí zaslepených evropských politiků. Rusko není Sovětský svaz, i když ruský prezident Vladimir Putin nepokrytě lituje rozpadu Sovětského svazu. A já mu samozřejmě rozumím. Vůbec to ale neznamená, že Rusko by si přálo tohle impérium obnovit silou. Rusko dobře ví, že to možné není a nebude. Myslím, že je třeba usilovat o přijetí Ruska do všech pozitivních evropských i světových struktur, a to tak, aby bylo současné i budoucí Rusko našim dobrým sousedem i partnerem. V osobě Vladimira Putina má svět partnera, s nímž by to mělo jít uskutečnit.

Donald Trump se často vyjadřuje velmi lidově, někteří to označují až za hulvátství. Jak vy hodnotíte jeho projev?

Někteří říkají i větší hlouposti. Ano, Donald Trump si nebere servítky a často utíká od diplomatických řečiček k jasným a cíleným vyjádřením. Že to je neobvyklé a mnohým „diplomaticky myslícím“ politikům nemilé, je logické. I tomu rozumím. Mně osobně je to spíš a většinou sympatické.

Domníváte se, že ho budou někteří třeba i čeští politici napodobovat, případně už ho podle vás někdo napodobuje?

Nemluvil bych hned o kopírování amerického vzoru, ale nepochybně i na české politické scéně takoví politici jsou a budou. Už jsem se s tím dokázal vypořádat.

Mezi českými politiky se teď hodně „nosí“ slovo slušnost, mnozí se snaží být nejen „slušní“, ale až noblesní. Například kandidáti na prezidenta Drahoš nebo Horáček. O slušnosti se mluví třeba i v koalici lidovců a Starostů. Třeba i Petr Fiala říká, že chce dělat „slušnou“ politiku. Jak se vám tento postoj líbí a myslíte si, že je vůbec možné jej v politice udržet? Je slušnost v politice důležitá?

Tomuhle já moc nerozumím. Pro mě slušnost v politice je něco víc než jen nepoužívání jadrnějšího výraziva. Znám vynikající jedince v několika oborech, jejichž slovník je velmi jadrný, až vulgární. Ale to mi vůbec nebrání v tom, abych před nimi smekl. Slušnost, o níž ve své otázce mluvíte jako o příkladné, mě spíš irituje a zavání mi bezpohlavností a prázdnotou. Což vůbec neznamená, že správný politik v našem století musí být sprostý „jako dlaždič“, jak říkávala moje babička.

Jaký český politik se vám svým projevem, jednáním a prezentací líbí?

To je složité a bylo by to na dlouhé povídání. Raději odpovím krátce. Když se mi někdo líbí, může to mít sto důvodů, a ani jeden z nich nemusí být podstatný. A pro můj život může mít zásadní pozitivní význam politik, který se mi nelíbí vůbec. Ale mně je třeba sympatické, jak se projevuje Andrej Babiš, i když jeho čeština je občas komická. A vůbec mi není proti mysli, jakého máme nyní na Hradě prezidenta. I když občas se mi jeho slovník zajídá.

Když se tedy podíváme na prezidenta Miloše Zemana, i on patří k těm, kteří mají „co na srdci, to na jazyku“, což mu ale společně s jeho bonmoty mnozí lidé často vyčítají. Nedávno slovenský marketingový expert, který dělal v kampani současného slovenského prezidenta Andreje Kisky, řekl, že Zeman má silnou pozici, protože lidi „baví“ a že na tom není nic špatného. Jak vám se líbí jeho projev a myslíte si, že by měl politik lidi bavit?

Tak to ale přece vůbec není myšleno. On ho přece onen slovenský marketingový expert nepřirovnává k Josefu A. Náhlovskému nebo Petrovi Novotnému. Miloš Zeman svým přístupem k politice i vážným politickým tématům zbavuje denní politiku těžkopádnosti a to i mě na jeho politice „baví“ – neříkám tím přece vůbec, že je to zábavné nebo že prezident je bavič.

Jak se vám celkově líbí dnešní prezentace české politiky, co vám v ní chybí?

Nepřemýšlím o tom, jak politika vypadá nebo jak se nám jeví. Pro mě je důležité jediné, jak politika slouží každodennímu životu občanů.

A slouží?

Bohužel ne vždy. Jakmile začne sloužit občanům, spustí se křik o populismu.

Co prezident Miloš Zeman, co byste mu v této věci poradil vy?

Velmi se omlouvám, ale rozhodně bych si netroufal radit politikovi, kterým Miloš Zeman – mezi nepřeberným množstvím amatérů, kteří se živí politikou – nepochybně je. Mohl bych mít možná nějaký svůj vlastní názor, ale radit? Ne, děkuji, nechci.

Jednou z posledních zpráv kolem Miloše Zemana je, že jeho předvolební kampaň mu povede jeho manželka. Myslíte si, že je to dobré rozhodnutí?

Vyslovím názor, nikoliv radu. Jsem přesvědčený, že Miloš Zeman opět v tomto bodě projevuje svůj osobitý smysl pro humor… chce tím říct, že žádnou předvolební kampaň de facto nepovede, jeho manželka se o něho bude jako vždy dobře starat, aby byl dobře najedený, čistý, voňavý a v dobré kondici. Tím povede jeho předvolební kampaň, tak to čtu já.

Jak vůbec vidíte šance prezidenta Zemana na znovuzvolení prezidentem? Je podle vás nějaký protikandidát, který je pro něj opravdovou konkurencí?

Myslím, že obliba prezidenta Miloše Zemana mezi drtivou většinou populace v celé ČR, nikoliv v redakcích mediálních informátorů, je na takové úrovni, že nikdo jiný proti němu v tuto chvíli šanci nemá. To by se musela proti němu najít nevyvratitelná zdrcující kauza a vsadil bych se, že existují týmy, které ji hledají.

A co by podle vás znovuzvolení Miloše Zemana pro Českou republiku znamenalo?

Negativního NIC. A pozitivního také NIC… nic nového, vše by zůstalo, jak je dnes. A to v tomto rozkolísaném a nejistém světě je zpráva nepochybně spíš kladná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…