Režisér: Chystá se český majdan. V pátek k něčemu dojde. Jsou placeni z ciziny

26.10.2016 6:27 | Zprávy

„Miloš Zeman není loutkou, která je někým manipulována, a to lidé cítí,“ říká režisér Jiří Svoboda. Podle jeho slov nyní politici litují, že změnili volbu prezidenta na přímou, protože by o hlavě státu chtěli rozhodovat sami. Svoboda tvrdí, že všichni politikaří, jen ministr Andrej Babiš má jasnou představu o řízení státu. Ostatní se veřejně ukazují, ale vize směřování země nevidí. Jen řízení se děje instrukcemi z Bruselu.

Režisér: Chystá se český majdan. V pátek k něčemu dojde. Jsou placeni z ciziny
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Režisér Jiří Svoboda

V jaké atmosféře a v jakém stavu naše země spěje k letošnímu 28. říjnu? Dějí se v poslední době věci, které ji mohou ohrozit, nebo které naopak slibují posun směrem k lepšímu? V jakém stavu naše politika spěje do roku nejdůležitějších voleb?

Velký problém je, že vlastně nemáme politické lídry. S výjimkou Babiše, který bezesporu nějakou představu řízení státu má, tak ostatní politikaří a jsou hlavně rádi, že jsou ve funkcích, ve kterých jednou usedli. Třeba u sociální demokracie. Pokud si to dohledáte zpátky, Sobotka řekl, že pokud volby dopadnou pro sociální demokracii špatně, tak dá svoji funkci k dispozici. Volby špatně dopadly, a nic k dispozici nedal. Komunisti špatně dopadli a Filip je rád, že je místopředsedou Sněmovny. Co si o těch lidech máme myslet? Mají velké platy a rádi se veřejně ukazují, ale že bych viděl nějakou vizi, kam ten stát směřuje, krom řízení se instrukcemi z Bruselu, tak nic takového nevidím.

Zůstaly nám ještě nějaké naše tradice? Václava Havla čím dál více kritizují; když se mladší generace zeptáme na rok 1968, už téměř nevědí, oč jde. Starší obyvatelé vzpomínají na socialismus. Kromě zahrádkaření, sportu a svátků, napadají vás nějaké tradice a hodnoty, které umíme společně sdílet a sejít se u nich bez ohledu na politický názor?

Ale tak zcela jistě jsou to různá rodinná setkání tam, kde se to uchovává – jako oslavy narozenin. Lidé se sejdou a popovídají si. Existují hospody, kde se lidé scházejí a kde si mají o čem povídat krom toho, že mají mobily. Třeba tradiční jsou vodáci, party lidí, kterým nejde jen o to něco vyhrát jako medaili, za kterou je sto tisíc dolarů, ale baví je být spolu.

Co si myslíte o sporu ohledně ocenění Jiřího Bradyho, kdy jeho synovec Daniel Herman tvrdí, že Řád TGM strýci nebude udělen kvůli postoji synovce k dalajlámovi? Prezident Miloš Zeman to odmítá.

Víte, já těžko mohu soudit záležitost ocenění pana Bradyho, nicméně je samozřejmě velmi politování hodné, jak se s tím starým člověkem zachází. Ve svých letech je protahován nejrůznějšími médii a ustavičně je vlastně používán k rozdráždění veřejného mínění. To je hyenismus, který média dělají, a bohužel ministr Herman k tomu velice napomáhá, protože používá Bradyho jako svůj štít. Jinak existuje mnoho lidí, kteří by si zasloužili ocenění, a nedostali ho. Například můj dědeček byl za okupace vězněn, byl odsouzen za vlastizradu a zemřel v káznici. Dostal od prezidenta Beneše válečný kříž prvního stupně a také by zasloužil ocenění. Shodou okolností se zabýval buddhismem a napsal o tom několik knížek. Určitě by šel na schůzku s dalajlámou. Výběr je široký a napadla by nás spousta jmen, například Eva Erbenová, která prošla Terezínem, Osvětimí, pochodem smrti a týdny se skrývala v nějakém doupěti, které jí vykopali solidární lidé na venkově. Nyní žije v Izraeli a má širokou publicistickou činnost. Nemohu to posoudit, zda má Brady štěstí, že má za synovce ministra, který to navrhuje. Já nejsem ministrem, tak to u dědečka nemohu prosazovat, ale jistě by si to zasloužil. A mnoho dalších také.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…