Režisér Magnusek: Můj otec bydlel na internátu na pokoji s Kajínkem. Po všem, co mi o něm řekl...

05.06.2017 19:53

ROZHOVOR „Proč ČSSD ztrácí? Abych řekl pravdu, zcela tomu nerozumím. Jedním z důvodů může být i to, že se chtě nechtě loučí s řadou svých vlastních osobností, které jsou v regionech oblíbené,“ tvrdí předseda Obce českých spisovatelů a režisér Tomáš Magnusek. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz se zamýšlí i nad tím, proč všichni vyhodili Andreje Babiše z kola ven, přesto jeho hnutí ANO voliče výrazně neztrácí. „Lidi nejsou zcela hloupí a vědí, že nejspíš Babiš nebude nějakým absolutním svatouškem. Jen je pro ně v tuto chvíli menší zlo než třeba Kalousek a jiní. Myslím, že Donald Trump jednou řekl: ‚Neptejte se mě, jak jsem vydělal první miliardu.‘ A to mírně s tím Andrejem Babišem souvisí.“

Režisér Magnusek: Můj otec bydlel na internátu na pokoji s Kajínkem. Po všem, co mi o něm řekl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Andrej Babiš již není ve vládě, jeho hnutí ANO však vládní krizí příliš neutrpělo. ČSSD dle průzkumů ztrácí. Jak je to možné? A jak jste vůbec vnímal „krizi vlády“? Kdo je podle vás jejím vítězem – Andrej Babiš, či Bohuslav Sobotka?

Podle mě je jejím vítězem Bohuslav Sobotka, alespoň pro mě. Proč ČSSD ztrácí? Abych řekl pravdu, zcela tomu nerozumím. Jedním z důvodů může být i to, že se chtě nechtě loučí s řadou svých vlastních osobností, které jsou v regionech oblíbené.

Sotva Andrej Babiš opustil post ministra financí, jako by celý ten humbuk kolem něj utichl. Zdánlivě. Kvůli nahrávkám, na kterých Babiš hovoří s bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem, vznikne sněmovní vyšetřovací komise. Ta má výsledky představit do konce srpna, což je necelé dva měsíce před volbami. Přece jen – není to účelný tah proti voličům, aby si uvědomili těsně před volbami, jaký je Babiš „lotr“?

Může to tak působit. Čím více teď budou všechny strany útočit na Andreje Babiše, tím více mu nahrávají. Útočí na něj i strany, které s ním doposud bez problémů spolupracovaly, a to lidem vadí. Chápu, že proběhly nové skutečnosti jako nahrávky apod., ale ať pracuje policie, soudy a další orgány činné v trestním řízení a hlavně ať něco dělá občanská společnost. Ale pokud do něj teď budou kopat všichni ostatní politici, udělají z něj pouze mučedníka. Ať si kdo chce, co chce říká, Andrej Babiš důvěryhodně stejně všechny ty své kauzy celé nevysvětlil.

Anketa

Jak dopadne ČSSD ve volbách do sněmovny?

6%
9%
64%
21%
hlasovalo: 6843 lidí

Sociolog Daniel Prokop míní, že Babiš získává momentálně hlavně voliče mezi občany ve věku 50 až 70 let, kteří inklinují k Miloši Zemanovi a mají pocit, že za minulého režimu bylo leccos lepší, ovšem komunisty odmítají. Do jaké míry může u voličů Babiše platit: „Strčte si někam Havla a vzpomínky na listopad, nám nevadí, že Babiš byl estébák... A kradete všichni, tak co?“ Je právě toto, co se lidem na Babišovi líbí? Ty připomínky rozkradeného státu...?

Lidi nejsou zcela hloupí a vědí, že nejspíš Babiš nebude nějakým absolutním svatouškem. Jen je pro ně v tuto chvíli menší zlo než třeba Kalousek a jiní. Myslím, že D. Trump jednou řekl: „Neptejte se mě, jak jsem vydělal první miliardu." A to mírně s tím Andrejem Babišem souvisí.

Jak vnímáte vlnu podpory Jiřímu Kajínkovi? Signalizuje to třeba, že lidé nedůvěřují v soudní systém, nedůvěřují v polistopadové zřízení jako takové? A jak jste vnímal celý ten humbuk kolem Kajínkova propuštění z vězení? Věříte mu, že je nevinný?

Můj otec s Kajínkem chodil na střední školu, bydlel s ním na pokoji na internátě a znal ho velmi dobře. Po všem, co mi o něm řekl, nemám důvod si myslet, že je Jiří Kajínek chladnokrevný vrah. Myslím si, že byl ve špatný čas na špatném místě. Dlužno ovšem říci, že byl několikrát trestaný za krádeže a jiné věci. Je to kriminálník, ale neznamená to, že spáchal vše to, za co dlouhá léta seděl.

Češi jsou velmi skeptičtí vůči EU a nechtějí euro. Premiér Sobotka přesto trvá na tom, že musíme být v „jádru EU“ a že musíme euro přijmout. Naopak Andrej Babiš míní, že Česká republika by neměla vstupovat do eurozóny, protože by zavedení společné evropské měny znamenalo, že by Česko ručilo za cizí dluhy. S kým souhlasíte?

Jsem toho názoru, že bych s eurem nespěchal. Takže mírně s Babišem.

Prezident Miloš Zeman čelí kritice, že v Číně i na summitu NATO vypadal unaveně. Odpůrci Zemana jsou tak tudíž „na koni“. Je ohroženo jeho znovuzvolení?

Z důvodů uvedených v otázce jeho zvolení ohroženo není. Zda tělesná schránka prezidenta vydrží ještě další rok, případně dalších pět, to netuším. Snad lékaři, jeho okolí a i on sám vědí, co dělají.

Jak vůbec vnímáte fakt, že europoslanci debatovali o riziku politického zneužívání médií v Česku? Prý to bylo zcela poprvé od vstupu ČR do EU, co se Evropský parlament zabýval tématem rizika politického zneužívání médií v Česku... Mají k tomu evropští politici vůbec důvod?

Já už jsem si všiml několikrát, že evropští politici se mnohdy zaměřují na problémy, které jsou pro ně osobně druhotné, ale klíčové věci jim unikají. Víte, to, že nějaký politik drží v rukou část médií, není objektivní. Může tisíckrát tvrdit, co chce, ale vždy si myslím, že bude mít tendenci svoje média ovlivňovat; díky událostem z minulých týdnů se nám to potvrzuje. To nebezpečí ale musí pochopit voliči tady u nás. To, že to řeší Evropský parlament, není v tuto chvíli tak důležité.

Angela Merkelová po setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem prohlásila, že Evropa bude muset vzít „svůj osud do vlastních rukou“, čímž měla na mysli obranu Evropy... O Trumpovi se ale v poslední době obecně hodně mluví. Tento týden se rozhodl odstoupit od Pařížské dohody z roku 2015, která je celosvětovým ujednáním o ochraně klimatu. Jeho schůzka s francouzským prezidentem Macronem byla také ostře sledována. Co si vlastně o Trumpovi myslíte?

Toto jsem, bohužel, nesledoval. Trump je a bude důsledek nespokojenosti desítek milionů Američanů ze všech vrstev. To, co světu přinesl, těžko hodnotit už teď. Jen sleduji neustále to samé, co v případě českého prezidenta, a to jakousi mediální masáž, která si především chyby a různé kotrmelce těchto politiků velmi užívá. Tím se nechci zastávat ani jednoho z nich, ale ukazuje se čím dál tím více, že některé politiky světové i domácí mají některá média zkrátka raději. Navzdory mnohému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…