Režisér Menzel nemilosrdně: Zeman je inteligentní hulvát. Chce se zavděčit hlupákům, a těch je v tomto národě většina

18.08.2015 15:40

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Populární režisér Jiří Menzel v rozhovoru ParlamentníchListů.cz zhodnotil Zemanovo dosavadní působení v prezidentské funkci. „Pro mne je Zemanovo prezidentování hanebným úsekem českých dějin. To ovšem trvá již od nástupu Václava Klause. Holt nemáme na ty prezidenty štěstí,“ řekl mimo jiné k hlavě státu.

Režisér Menzel nemilosrdně: Zeman je inteligentní hulvát. Chce se zavděčit hlupákům, a těch je v tomto národě většina
Foto: Martin Kovář
Popisek: Jiři Menzel s chotí

Prezident Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentského období. Je podle vás dobře, že se prezidentem stal zrovna on? Jak v obecné rovině hodnotíte dva a půl roku jeho vládnutí?

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí


Miloš Zeman je sice moc chytrý, ale k důstojné reprezentaci státu mu chybí všechno ostatní. Chybí mu morálka i rozum a také ohleduplnost vůči ostatním. Je to populista. Povídá lidem to, co si myslí, že chtějí od něj slyšet, proto jim to dává. Ve své podstatě je ale hulvát. Sice inteligentní, ale hulvát.

Zeman se vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Již v minulosti navštívil Čínu a Moskvu a metropole dalších postsovětských států. Počíná si podle vás dobře, když jezdí do těchto destinací?

Jenom provokuje a zkouší, co všechno si může dovolit

Dle expertů zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu. S tím byste souhlasil?

Lidská práva jsou slova, která mu nic neříkají. Všechno, co dělá, dělá jen pro svou popularitu. Exemplární případ populisty.

Islám, imigrace, islámský stát... Zde prezidentův hlas zní jasně: Odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Postupuje v tomto tématu Zeman správně?

Říká přesně to, čím se může zavděčit hloupým lidem. On ví, že hlupáků je většina, těm se chce zalíbit. A navíc si nevidí do pusy. I když plácne nějakou blbost - a to se mu stává často - pak na ní paličatě trvá (viz případ Peroutka). Dokud nebyl v politice, tak to tak nedělal. Teď když řekne jakýkoli nesmysl, tak si za ním stojí. To je nebezpečné, ale ještě horší je, že tím zesměšňuje úřad, který zastává.

Prezident tvrdí, že nemáme přijímat uprchlíky, na což liberální komentátoři reagují slovy, že se podbízí xenofobním pudům české veřejnosti...

Samozřejmě! Jemu je to osobně jedno, protože ví, čím si získá popularitu mezi nemyslícími, a těch je v tomto národě většina.

Kunda sem, kunda tam... Vláda „zkurvila“ služební zákon... Jistě si tato slova pamatujete. Po tomto prezidentově rozhlasovém vystoupení pedagogové namítali, že prezident kazí děti, ale sám Zeman se hájil tím, že šlo jen o citace. Když si k tomu vzpomeneme na vrávorání nad korunovačními klenoty, co k tomu lze dnes říci?

To je ale celý on. I když mám pocit, že ho hlídají a snaží se ho ve vyjadřování a chování omezit. Tak už tolik nevrávorá na veřejnosti a nemluví sprostě. To ale neznamená, že by přestal býti hulvátem.

A co kauza Ferdinanda Peroutky? Všichni víme, jak se tento případ vyvíjel. Co si o tom ale myslíte vy?

To je příklad toho, jak občas něco plácne, a pak na svých „pravdách“ trvá. Je to trapné! Navíc se tady otřel o člověka, který pro republiku před válkou i po válce v emigraci udělal mnoho záslužného. Plivanec od Zemana je vůči Peroutkovi hanebnost.

Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, Jan Veleba a jiní. Jak posoudit prospěšnost jednotlivých prezidentových blízkých pro něj samotného? Dává mu hradní aparát dobrý servis?

Jaký pán, takový krám. Je to garnitura, kterou pan Miloš Zeman okolo sebe potřebuje. Ostatně jeho předchůdce Václav Klaus měl kolem sebe také dva či tři šašky. Nevím, proč tomu tak je, ale je to zvláštní.

A dají se tito dva prezidenti, tedy Klaus a Zeman, porovnat?

Klaus je taky velmi inteligentní, jen trochu civilizovanější nežli Zeman. To je jediný rozdíl mezi nimi. Oba jsou ctižádostiví a sebestřední, úřadu hlavy státu nehodní.

Čím se Miloš Zeman změnil od doby, kdy byl premiérem? Odpustil podle vašeho soudu už „zrádcům, kteří ho o prezidentský post připravili v roce 2003?

Z jeho výroků a z jeho činů je zřetelná jeho mstivost. Jeho politika je podle mne velmi osobní a všechno dělá jen proto, aby si vyřizoval účty. Je to velmi inteligentní, ale špatně vychovaný člověk.

Co vás napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech a když slyšíte, jak mimopražské obyvatelstvo prezidenta považuje za svého tribuna“?

Doma se nudí, tak cestuje a nechá se obdivovat nemoudrými. Plácá, co chtějí lidi slyšet. Těmito cestami si Zeman buduje svou popularitu. To je asi i jeho příprava na příští volby.

Proč mají ti lidé na venkově ale rádi zrovna Zemana?

Vždycky to bylo tak, že když to umíte a lidmi pohrdáte, tak s nimi můžete obratně manipulovat. Stačí jim říkat, co chtějí slyšet. Každý obchodní cestující vám potvrdí, že lidi se dají oblbnout snadno.

Abychom se ale Zemana přece jen trošku zastali, není to podle vás už přes čáru, když ta část české veřejnosti, která jej nemůže ani cítit, ho pak třeba v různých komentářích na internetu častuje výrazy typu ,,prase“? Vyčítají mu k tomu jeho vzhled, sklony k alkoholismu a další zcela osobní věci, kvůli kterým Zeman prý neumí reprezentovat.

Myslím, že není třeba používat takto silné výrazy. Pravda je, že i když je Miloš Zeman velice inteligentní, tak tím, co dělá a říká, nám dává najevo, že není slušný člověk.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu? Pojede třeba na klidnější vlně?

Ne. Odpověď je strašně jednoduchá. Bude dál provokovat a získávat si sympatie „publika“. Konejšit svou ješitnost. A navíc nadbíhá Rusákům a já se bojím domyslet toho, proč to dělá.

A umíte si představit, že Miloš Zeman v roce 2018 bude znovu kandidovat do funkce prezidenta? Bude?

Pokud mu to zdraví dovolí, tak určitě na tu židli nikoho nepustí. Ono se mu totiž na tom prezidentském křesle dobře žije a hýčká to jeho ego. Pamatuju si z jeho porevolučních vystoupení v různých besedách v divadle Semafor, kde sice říkal blbosti, ale přitom si nešlo nevšimnout, jak mu dělalo dobře, když mu lidé tleskali. (V roce 1990 se Miloš Zeman objevoval na nejrůznějších jevištích pražských divadel, která často místo představení nabízela divákům diskusní pořady, z nichž některé se přenášely i v přímém přenosu v Československé televizi jako například Večírek nejen pro zvané z divadla Semafor – pozn. red.). To ale byl ještě bezvýznamným člověkem, který potom pochopil, jak se dostat k moci. Chytil se tehdy sociálních demokratů, kteří byli v té době ještě trošku upozadění, a uměl to s nimi zařídit, protože je skvělý manipulant moci.

Mnoho z nás si na Zemana pamatuje z roku 1989 a na jeho vystoupení na Letné... Změnil se podle vás hodně od té doby?

Už v listopadu 1989 z tribuny na Letenské pláni obelhával občany výroky typu, jako že Československo je v podílu vysokoškolsky vzdělaných lidí někde za africkými státy a podobně. Chrlil fakta, čísla a statistiky, které si vytáhnul z rukávu, a lidi mu nadšeně naslouchali. Když pak šel z tribuny, tak se přiznal, že si ty cifry vymyslel, a smál se, že mu lidi všechno sežerou. Prostě říkal davu, co chtěl slyšet. Tehdy ještě netrval na tom, že má pravdu, i když řekl blbost. Dnes už jako prezident musí mít ve všem pravdu, i když je to z pusy vypuštěná a nedomyšlená hloupost.

Jak se díváte na Zemanovo angažmá ve vztahu k vládě a parlamentu? Třeba když vezmeme v potaz jeho projevy pronesené na půdě Poslanecké sněmovny...

Zeman je dobrý řečník, je velmi dobře jazykově vybavený, má suverenitu, nemluví rychle, takže má vždy čas si promyslet, co kdy řekne – a je v tom velmi zkušený. Ale v podstatě on lidmi pohrdá. Když začne větu, tak podle mne mnohdy neví, jak ta věta skončí. Ale protože je dobrý řečník, tak ji umí zakončit. Umí mluvit velmi dobře, zároveň je taky nebezpečný demagog.

Potkal jste se Zemanem někdy osobně?

Jenom jednou v životě jsme se potkali, a to v divadle; seděli jsme vedle sebe a on se mne otázal: "Jak se máte, pane režisére?" A já jsem mu na to řekl: "Dobře se nemám, protože vás pořád vidím v televizi." K jeho cti budiž řečeno, že se tomu zasmál.

Takže ho to dloubnutí nijak neurazilo?

Je to jinak. On se neurazí, ale pamatuje si.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, ale nyní to vypadá, jako by ve výpadu proti novinářské obci trochu ubral. Nezdá se vám?

Asi jo. Asi ho napomenuli, že mu takové výpady mohou škodit, neboť tím povzbuzuje v protivenství vůči sobě. Ale všimněte si, že média a většina inteligence ho už „nežere“. On vládne jenom prostým lidem, bych řekl.

Kdysi Jana Bobošíková, která také kandidovala na prezidentku, o něm ale řekla, že si jej považuje právě proto, že mu stačí tlačenka a že nic víc k životu nepotřebuje. Není toto jeho přednost?

Že se tím blíží normálním občanům, kteří nemají na něco lepšího. Říkají: Miloš, to je náš člověk! A o to mu jde, protože v této republice rozhoduje většina.

Nakonec zcela obecně... Co prezident Miloš Zeman dle vás zanechá českému národu, jakou stopu svým prezidentstvím nechá? Co bude nejspíše pod jeho jménem napsáno v učebnicích dějepisu?

Asi nejsme dobře vychovaní, aby se tu vládlo demokraticky. Většině lidem chybí vzdělání, které by je mohlo uchránit před populisty. Pro mne je Zemanovo prezidentování hanebným úsekem českých dějin. To ovšem trvá již od nástupu Václava Klause. Holt nemáme na ty prezidenty štěstí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…