Režisér Renč pro PL: Množství muslimů v Evropě už je nezvratné. Jejich útoky budou gradovat. Já už mám fobii chodit do davových scén

18.07.2016 19:55

ROZHOVOR „Ten psychopat, co v Nice vraždil, musel mít svou akci dlouho dopředu promyšlenou. Podle mne se nemohl jen tak ze dne na den stát radikálem, navíc si svůj útok asi nepřipravoval ani sám," domnívá se známý český režisér Filip Renč. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz tvrdí, že Evropu kvůli imigrantům rozhodně nečeká nijak růžová budoucnost, neboť nikdo neví, kdo a kdy vymyslí ještě něco zákeřnějšího, než byl předešlý útok.

Režisér Renč pro PL: Množství muslimů v Evropě už je nezvratné. Jejich útoky budou gradovat. Já už mám fobii chodit do davových scén
Foto: Hans Štembera
Popisek: Filip Renč

Jak vás osobně zasáhl teroristický útok ve Francii, v letovisku Nice, kde přes osmdesát lidí zemřelo poté, co řidič náklaďáku vjel do davu? Dosud teroristé používali bomby, střelné zbraně, ale kamion?

Co mám na to říci? Je to hrozné!

Vyšetřování sice prozatím neprokázalo možné napojení útočníka z Nice na radikální hnutí Islámský stát (IS), přesto se objevily informace, že jej islamisté prohlásili za svého vojáka...

Už jsem k tomu v minulosti několikrát podotýkal, že mezi imigranty, z nichž jsou ovšem mnozí opravdu uprchlíci před válkou, je schovaná armáda islamistů a je to jako trojský kůň. Těch vycvičených lidí jsou už tady desetitisíce a navíc se tady k tomu vytvářejí i spící buňky. Takže to bude ještě horší a horší a s tímto nebezpečím je třeba počítat.

Události v Nice byly znásobeny ještě velmi napjatou situací v Turecku, kde se části turecké armády v noci z pátku na sobotu nezdařil puč. Nepřipadá vám, že jedna špatná zpráva přebíjí hned tu druhou a že se tak události v Evropě mění velmi rychle?

Ano. Teroristické útoky na planetě nabírají neuvěřitelných obrátek a míchají se do nich středověké principy likvidace nepřátel a bezvěrců. Rozhodně se budoucnost světa nevyvíjí nijak dobře.

Jezdíte někdy do Francie?

Málo. Tuto zemi jsem navštívil jenom párkrát, byl jsem kupříkladu v přímořských letoviscích jako je právě Nice a také Monte Carlo. Francouzi totiž nemají rádi lidi, kteří francouzsky neumějí a neradi mluví anglicky a já hovořím jenom anglicky.

Tážu se na to proto, že hodně umělců se k Francii hlásí, mnozí z nich dokonce hovoří o tom, že to je jejich druhý domov a že mají v této zemi i mnoho přátel.

Já osobně nikoho ve Francii neznám.

Ti, co do Francie jezdí, často ale tvrdí, že je Francie rozhodně jiná, nežli bývala před deseti dvaceti lety...

Je to podle mne hlavně vina imigrační politiky jak Angličanů, tak i Francouzů. Oni si léta nechávají do své země implantovat muslimy, je jich tam tak obrovské množství a leckdy není problém přemluvit někoho z nich, aby se z něho stal radikální islamista. Tuto situaci si způsobili tak trochu sami tím, že si do země prostě pustili muslimy a dali jim i občanství. Ti přistěhovalci mají totiž děti, které však mnohdy vychovávají nikoliv v křesťanském duchu, ale podle Koránu a podle islamistických zásad. Proto tady jde o válku náboženství.

Nemůžeme si třeba za stále častější útoky islámských teroristů v Evropě - byť částečně - sami? Chováme se snad k občanům z islámských zemí nějak špatně a jim tak jen „dochází s námi trpělivost“?

Já si nedokážu představit Evropana nebo Američana, Američanku, či Evropanku, že by tam u nich zaváděli nějaké své evropské móresy. Třeba že by po Saúdské Arábii, či po Iráku kráčely naše ženy v minisukních a myslely si, že jim to projde. Každý národ musí ctít pravidla a zákony a morálku toho národa, kde je na návštěvě. Oni nám ale tady vnucují svá středověká pravidla hry a my jim v tomto dost často ustupujeme. Myslím si, že stojí za to si u nás uchránit židovsko - křesťanské hodnoty, které v Evropě máme už tisíce let a zároveň s tím jim nepovolit rozvíjení jejich kultury. Tu ať si rozvíjejí u nich doma! Pro mne není kultura, když se ženy zahalují, a když nesmějí řídit auto a když se kamenují zahrabané v písku. A že se lidi upalují a dokonce snad se i vaří ve vodě. To je prostě zvěrstvo. A islám - toto zvěrstvo - si prostě nemůžeme nechat jen tak vnutit a zároveň s tím zrušit všechny naše demokratické hodnoty, které se v Evropě budují po staletí. Evropští politici jsou podle mne hrozně měkcí a vůbec netuší, co se děje. Ze strany muslimů jde přitom o tvrdou invazi a podrobení si křesťanské Evropy. Je to od nich promyšlený plán.

A ten psychopat, co v Nice vraždil, musel mít svou akci dlouho dopředu promyšlenou. Podle mne se nemohl jen tak ze dne na den stát radikálem, navíc si svůj útok asi nepřipravoval ani sám. Vždyť každý den, když otevřete noviny, zapnete televizi, tak na vás vyskakují nějaké útoky teroristů a pak na to hned zásahy policistů. Přitom jde téměř vždy o osamělé vlky. Rozhodně nás nečeká nijak růžová budoucnost, ještě nás čekají hrozné věci a já nevím, jak se s tím Evropa popasuje. Nikdy nevíte, kdo a kdy vymyslí ještě něco zákeřnějšího, než byl ten předešlý útok.

Právě ale strach z imigrantů prý hrál v nedávném referendu Britů o výstupu jejich země z EU tu největší roli. Co myslíte - bude se EU čím dále více kvůli této věci rozpadat?

Řekl bych, že Unie je slabý podnik. Vždyť si ani neumíme ochránit schengenské hranice! Muslimové sem jezdí jak na dovolenou a navíc bez pasu. Přitom v takové Saúdské Arábii, v Kuvajtu a ani třeba v Ománu imigrantům jen tak víza nikdo nedá, to by žádný arabský stát nedovolil. U nás se ale tomu tak děje, tak proto sem k nám jezdí. Navíc to množství už je nezvratné. Jejich útoky jistě budou gradovat a budou mít také různé tváře a vždy budou překvapivé. Vždy zaútočí tam, kde to lidi nejméně čekají. Já osobně už mám fóbii chodit do davových scén jako jsou koncerty, nebo shromáždění, protože tam hrozí největší nebezpečí. Protože oni chtějí udělat vždy co největší efekt, kdy jim jde jen o to zabít co nejvíce lidí. Já osobně bych se dneska bál jít i na fotbal. Policie a armáda si ale s tím musí poradit, budou to však mít těžké, protože neexistuje jednotná fronta nepřítele jako kdysi, když šel národ proti národu a proti sobě stříleli. Tihle jsou implantovaní do společnosti jako rakovina, v níž se dá jen těžko odhadnout, kdo je a kdo není terorista. To je ale věc tajných služeb, aby to odhalila.

Padla již zmínka o Brexitu. Co jste si vlastně vy osobně pomyslel krátce poté, co se v referendu Britové rozhodli pro to, že EU opustí?

Je to velký signál pro EU, že je úplně neschopná a že si Angličané nechtějí diktovat něco z Bruselu. Na druhou stranu se ale tímto krokem vliv Německa a Francie v Evropě zesílí, názor Velké Británie bude sice mimo hru, ale zcela jistě je to od Britů signál, že to v EU není tak úplně v pořádku.

Měli by podle vás Češi mít možnost hlasovat v referendu o stejné věci, tedy o odchodu z Unie?

My jsme malinký národ a členství v EU je pro nás podle mne spíš výhodné, nežli nevýhodné. Zatímco Velká Británie si poradí sama, pro naši ekonomiku je členství v EU jistě velmi důležité. Buďto budeme patřit pod EU, nebo pod RVHP, ale sami se neuživíme.

Debatuje se také o tom, zda platit, nebo neplatit eurem. Vy byste chtěl euro?

Osobně jsem rád, že máme naši českou korunu, je v ní totiž kus tradice. I pro naši ekonomiku je to asi výhodnější, ale já nejsem ekonom, takže do spekulací v tomto směru bych se nerad pouštěl. Mně akorát vadí, že když jedu někam ven, tak musím jít k vekslákům do jejich směnáren. Když nejsme v eurozóně, tak navíc nemusíme platit do velkého balíku společných peněz, takže i to je výhoda. Navíc máme hezké bankovky, hezky výtvarně zpracované, eura jsou výtvarně odporné...

Myslíte si, že se EU výhledově rozpadne?

Každý stát v EU je na tom jinak po stránce ekonomické, po stránce kulturní i po stránce jazykové, takže se dá jen stěží tyto rozdíly nějak pospojovat, když je navíc ještě jeden stát bohatý a druhý chudý. Navíc je tady ještě pnutí ohledně etnik, viz příklad někdejší Jugoslávie. V Americe byli napřed všichni imigranti, takže byli všichni na jedné lodi, kdy se i všichni naučili anglicky a proto to tam funguje. Řekl bych to takto: buď v rámci EU někdo udělá „generální opravu“, nebo to spadne.

Kdykoliv se začne hovořit o imigrantech, tak zejména tzv. pražská kavárna začne poukazovat na to, že nás spíše ohrožuje Rusko. Máme se tedy bát Ruska?

Nikdy jsem neměl rád Rusy a nemám je rád dodneška. Naši zemi zdevastovali, tak proto tady není místo pro nějaké sympatie vůči nim. Mají ale svou vlastní velkou zemi, takže nevidím důvod, proč by měli expandovat do Evropy a začali u nás válčit a rozpoutali tady třeba jadernou válku. Tím by totiž ohrozili i sami sebe, protože by to okamžitě vyprovokovalo reakci Spojených států. Podle mne je Rusko jen symbolem síly a to si snad všichni uvědomují. Že by chtěli Rusové zaútočit na Polsko, nebo na Slovensko, či na Česko, tak to mi přijde úplně mimo a jako otázka úplně neaktuální. Daleko větší nebezpečí vidím v islamistickém terorismu a proto se mi líbí třeba počátek spolupráce USA a Ruska v Sýrii. (Spojené státy a Rusko se minulý pátek dohodly na nových konkrétních krocích k ukončení konfliktu v Sýrii. Oznámil to americký ministr zahraničí John Kerry po desetihodinovém jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Moskvě. Bližší podrobnosti o dohodě ale nebudou podle Kerryho nyní zveřejněny, aby obě strany mohly na nastolení míru dále v klidu pracovat – pozn. red.). Jenže nikdy nevíte, co se za nějakou možnou hrozbou může skrývat – zda jde o popotahování o ropu, o zbrojní průmysl, či o nějaké neviditelné skupiny, které zasahují do politiky a jejichž jména neznáme. Ale rusofil opravdu nejsem – jejich kulturu, jejich vyjadřování, jejich města, ulice... nic z toho nemám rád. Ale akceptuji tuto zemi jako velkou vojenskou sílu v Asii a v Evropě. Ono na druhou stranu rozdíl mezi Američany a Rusy není zrovna moc velký – je tam stejný počet primitivů i stejný počet velmi chytrých lidí... Chci ale k tomu všemu zdůraznit, že rozhodně nejsem odborník na politiku, jen si dávám do souvislostí to, co si přečtu.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…