Režisér Rychlík natvrdo: Klausovi se rozpadá osobnost

09.01.2013 13:58

ROZHOVOR Prezident Václav Klaus trpí opravdovým rozpadem osobnosti. Žhavý hradní kandidát Miloš Zeman je cynik, co chce naplňovat svou vizi pomsty. Tak drsně a otevřeně se vyjadřuje známý herec a režisér Břetislav Rychlík, jenž učí na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. A kdo by měl podle něj usednout do prezidentského křesla? Karel Schwarzenberg. Pro tuto volbu má i pádné důvody.

Režisér Rychlík natvrdo: Klausovi se rozpadá osobnost
Foto: hns
Popisek: Režisér Břetislav Rychlík

Jak hodnotíte vládnutí prezidenta Václava Klause? Nebyl velkým a drsným vizionářem?

Velkým, drsným, to asi ne. Možná vizionářem z účtárny. Ale ve vlasteneckých pantoflích národní suverenity.

Myslíte si, že založí vlastní, řekněme křesťansko - pravicovou stranu?

Nejsem si vůbec jistý, jestli on a lidé kolem něho vůbec tuší, co je křesťanství ve smyslu nejen víry, ale ručení vlastním životem za univerzální hodnoty. Václav Klaus hodnoty devalvuje. A o jaké pravici, či konzervativních hodnotách pak mluvíme.

Jak by dopadlo vaše srovnání amnestie Václava Havla a Václava Klause?

Stačí si připomenout vysvětlení, které Václav Havel občanům poskytl, jeho prosbu o pochopení jeho kroku po letech pokřivené komunistické spravedlnosti. Václav Klaus mluví jen o sobě, na to jsme zvyklí. Nepřipustil ani stín pochybení, natož aby se třeba pozastavil nad problémy, které občanům přinesl.

Není Klausova amnestie jakousi tragickou tečkou za jeho eskapádami jako zpackaná privatizace, nesrovnalosti ve financování ODS, populismus a tak dále?

Tragická je hlavně pro občany této země, protože došlo k legalizaci zločinu a zločinců prostřednictvím plošné prezidentské amnestie. Toto vše nabývá šokujících rozměrů, když Ladislav Jakl, ředitel politického odboru prezidentské kanceláře potvrdil, že „…udělení amnestie nepředcházela analýza v tom smyslu, že bychom se bavili o tom, kterých konkrétních, mediálně oblíbených kauz, se to bude týkat.“ Právě v onom slovním spojení „mediálně oblíbené kauzy“ je klíč k pojetí výkonu spravedlnosti a práva v České republice v podání Václava Klause.

„Věřím, že teď ve vašem vrchním soudu už bude vše v pořádku, už budete soudit tak dobře, že nebude potřeba, aby se udělovaly nějaké amnestie a milosti. Doufám, že nastane rajská doba,“ poznamenal pouze prezident Václav Klaus při jmenování Jaroslava Bureše předsedou Vrchního soudu v Praze. Signál, který tím vyslal Václav Klaus občanům, je skandální. Prezident České republiky, bez jakékoliv právní analýzy úřední libovůlí napravuje výkon práva. To je v historii demokratického státu bezprecedentním krokem. Proto je prezidentská amnestie výsměchem občanům České republiky, kteří byli ekonomickými zločiny připraveni o své mnohdy celoživotní úspory.

Kvůli Václavu Klausovi se už nebudou moci domáhat náhrady škody, kterou jim pachatelé způsobili. To hrozí právě v případech, kdy amnestií rozhodl prezident o zastavení probíhajícího trestního stíhání, kde nebylo pravomocně skončeno trestní stíhání. A jen na okraj, srovnávání oprávněného rozhořčení občanů s takzvaným Sarajevským atentátem je tou nejtragičtější tečkou. To už je opravdový rozpad osobnosti.

 

Podle některých komentátorů byla jeho amnestie zločinů bílých límečků promyšleným činem, aby doplnil řady svých dárců z finančních sfér. Co vy na to?

Nevím, to byste se musel zeptat třeba lyžařské partičky kolem kmotra Romana Janouška ve Špindlerově Mlýně.

Kdo je dle Vás z prezidentských kandidátů alespoň dílčím nástupcem Václava Havla?

Určitě Karel Schwarzenberg, v řadě aspektů i Táňa Fischerová a mladý Jiří Dientsbier. Určitě ani vteřinu to nejsou Jan Fischer a Miloš Zeman.

Na prvním místě jste jmenoval Karla Schwarzenberga. Proč zrovna on?

Budu dost osobní. A pominu, že z hlediska mezinárodního je to respektovaná osobnost. K tomu srovnání s Václavem Havlem. Karel Schwarzenberg si zažil dosti drsné zacházení od komunistů, když navzdory statečnému chování jeho otce během nacistické okupace rodina byla po komunistickém puči vyhnána z milované země. Přesto v dobách temných pomáhal pronásledovaným lidem zde, zachraňoval českou kulturu vybudováním a financováním Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury v Scheinfeldu - Schwarzenbergu.

Zná cenu lidské svobody. Jděte do chrámu Svatého Víta, po levé straně ve Schwarzenberské kapli visí pamětní deska s citátem z bible o národu vyvedeném z otroctví, kterou tam Karel dal nainstalovat po zvolení Václava Havla prezidentem. Je bohatý, nemusí do politiky, aby si tam nakradl. Je vzdělaný, moudrý a své slabiny nezakrývá, ani o nich nelže. Je mi zcela lhostejné, jakými předsudky ho odsuzují jeho odpůrci. Určitě není obratným a pragmatickým předsedou strany. Já pozoruju jeho osobnost ne jako politické heslo, ale v kontextu celého jeho života. Tak, jak to pojmenoval přesně Karel Čapek, že ze samé zásadovosti zapomínáme lidi poznávat jako skutečné osobnosti, stačí nám, že ten a ten je mužem jiného politického nebo kulturního přesvědčení než my a je zavržen, prohlášen za neplatného. Není lačný po moci, ale je připraven této zemi pomoci.

Myslíte si, že mají současní zájemci o Hrad alespoň nějakou vizi, s čím přijít do úřadu, a budou pro národ alespoň blikajícím světélkem na konci tunelu?

Miloš Zeman má vizi pomsty, to je nejhorší varianta. Myslíte - li světýlko v tunelu, tak možná pro tuneláře, kteří v dobách největšího opovržení demokracií, tedy opozičně smluvního kartelu a likvidace kontroly moci, drancovali s plným požehnáním tohoto cynika celou zem.

Mělo by se v rozšiřování přímé demokracie pokračovat?

Spíše v rozvíjení jiného volebního modelu, aby se do sněmovny nedostávalo tolik lidských nul a trosek ve výtahu partajních kandidátek.

Vidíte tento rok spíše v černých anebo růžových odstínech a proč?

Nevidím nikdy svět černě nebo růžově. Život je mnohem složitější a pestřejší. V květnu budu dědečkem, mám před sebou rok plný vzrušující práce v divadlech, jsem obklopen ve škole mladými a skvělými lidmi a několik historicky znemožněných politických hastrošů mne zase tolik nevzrušuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…