Rittig, Janoušek, Nagyová... Zbytek varuje české oligarchy před zlobou lidu

19.03.2014 18:45

ROZHOVOR Ukrajina je rozdělena mezi oligarchy, ale tamní chudoba nezanikne jejich změnou u moci. Nicméně i v Česku může přijít doba, kdy budou mít chudí lidé oligarchů a podvodníků plné zuby a půjdou do ulic. Tak varuje podnikatel obchodující s Východem Zdeněk Zbytek a následně pro ParlamentníListy.cz i vysvětluje, proč nemůže být špionem ve službách Ruska.

Rittig, Janoušek, Nagyová... Zbytek varuje české oligarchy před zlobou lidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbytek

Obchodujete na východních trzích. Jak se situace na Ukrajině a na Krymu na tomto podnikání odráží?

Export je až na posledním z míst problému. Jde o obrovský mezinárodní průšvih. Pokud chceme být v hodnocení objektivní, tak si musíme položit otázku, proč to vlastně vzniklo. Jde o destabilizaci části Evropy, která může přeskočit jinam.

To souhlasím. První otázku jsem ale zvolil proto, že v podstatě s celým Východem domlouváte kontrakty, takže máte přímou zkušenost…

Jsem především absolvent vojenské válečné akademie a dalších dvou československých vojenských akademií, respektive vysoké vojenské školy, takže se stále mohu považovat i za vojenského odborníka - stratéga, který má navíc zkušenosti z třiadvaceti let podnikání, což je obrovská výhoda. Člověk si ty trasy může stále projíždět. Poprvé jsem Krym navštívil roku 1987 a pak jsem na Ukrajině pokračoval od roku 1996, kdy jsem byl poradcem vedení Škody Mladá Boleslav. V sedmdesátých letech byla na Krymu s pomocí československého závodu Škoda Ostrov nad Ohří zbudována nejdelší trolejbusová linka na světě. Naposledy jsem byl ale na Ukrajině v roce 2010, kdy jsem si řekl a dost. Pochopil jsem, že jde o území oligarchů. Tam žádný regulérní byznys nelze dělat. Poté, co se dostal Viktor Janukovyč na post prezidenta, jsem pochopil, že každá investice tam je velmi riskantní.

Ostatně to se říká i o Rusku, že je tam riskantní byznys…

Tam je to trochu jinak. Vladimir Putin oligarchy zkrotil, kdežto Janukovyč byl v čele jedné oligarchické skupiny. Putinův úspěch je vidět třeba v Soči. Každý z nich postavil nějaký zimní stadion. Na Ukrajině ale oligarchové stále řídí politiky. Soukromě tomu říkám oligarchizace Ukrajiny. A když to srovnám vulgárně, tak to, co se kradlo a krade v Česku v korunách, se na Ukrajině kradlo a krade v dolarech. Vzhledem k bohatství Česka nás to nedostalo ještě úplně na lopatky. Tam se ale kradlo bezostyšně, že už není z čeho. Vždyť třeba pan Rinat Achmetov si staví v Doněcku stadion, co mu závidí celý svět a kde ty peníze vzal? A to je hlavní důvod, proč šli lidé na podzim na Majdan. Absolutní bída a nespokojenost. Ukrajina je prostě v bankrotu. Nejdříve to také byly na Majdanu pokojné demonstrace, ale pak se toho chytily extremistické skupiny a začalo se střílet. Někdo je najal a někdo je platí.

Kdo je podle vás najal, vyzbrojil a platí?

Co si myslím já, není podstatné.

Když o sobě mluvíte i jako o vojenském stratégovi, tak byste o tom měl něco vědět…

Mám vojenské vzdělání. Držme se faktů. V okamžiku, kdy jsem viděl na internetu, že na magistrátu Kyjeva visí fotka Stěpana Bandery, tak jsem nevěřil vlastním očím. Znám dobře historii druhé světové války. Vždyť za jeho hnutím jsou miliony vyvražděných lidí a nejen Židů. Byl to obrovský zločinec. To je stejné, jako kdyby na radnici v Praze někdo pověsil Konrada Henleina či Karla Hermanna Franka. Jde o lidi, co nemají zábrany a stojí minimálně dvě stě euro za den.

A kdo je najal, vyzbrojil a platí?

Nevím. Nejsem zpravodajec. Nepochybuji však o tom, že špičkové zpravodajské služby NATO, USA, Ruska či EU to vědí. Dnes, když zvednete telefon, tak vás nějaký počítač zaznamená. Dnes ze satelitu rozeznáte krabičku od sirek. Podle mě to špičkoví zpravodajci a někteří politici vědí. Viktor Janukovyč nařídil odzbrojit policii a pak do nich tlupy najížděly buldozery, útočníci je mydlili železnými tyčemi přes hlavy a házeli na ně Molotovovy koktejly. Policisté tam stáli jako berani, čekající kdo je podřeže. Na demonstranty i do policistů se mířilo přesně, takže někdo zneužil situace, aby se Ukrajina rozpadla. Lidé se začali nenávidět a není možné, aby Ukrajina zůstala ve stávajících hranicích. Nicméně Ukrajina v hranicích, v jakých je dnes, do roku 1954 nebyla. Nikita Chruščov prosadil připojení Krymu k Ukrajině a ve stejné době vzal Moldávii sto dvacet kilometrů pobřeží Černého moře a také je připojil k Ukrajině. Vznikla tedy politickými rozhodnutími a dnes je fakticky rozdělena. Na západní a východní Ukrajinu, Kyjev, Krym a co bude s přístavem Oděsou, to je ve hvězdách. Podle mě bude chtít být něco jako Singapur.

Co soudíte o tom, že na základě referenda vyhlášený samostatný stát Krymská republika odmítají Ukrajina, EU i USA uznat?

Tomu nerozumím. Mám strašně smíšené pocity z prohlášení řady našich politiků a těší mě umírněná a vyvážená stanoviska prezidenta Miloše Zemana. Víte, co bych třeba poradil premiéru Bohuslavu Sobotkovi? Ať si nastuduje tatíčka Masaryka. Ať to srovná s připojením Podkarpatské Rusi. V roce 1918 představitel amerických Rusínů navštívil amerického prezidenta Woodrowa Wilsona, protože už bylo jasné, že válka skončí, a ten mu doporučil, aby se spojil s profesorem Masarykem. A jak to dopadlo? Podkarpatská Rus přes své poslance zažádala, aby byla připojena k Československu a náš Parlament to pak schválil. Stejný model, jaký probíhá na Krymu. A že byl Masaryk diktátor, tak to si nemyslím. Pokud se tedy Krym demokraticky rozhodne připojit k Rusku, tak co je na tom špatného.

Jak hodnotíte novou vládu Ukrajiny?

Oligarchové ovládli kompletně politickou moc. Ať se na mě paní Julija Tymošenko nezlobí, ale četl jsem na serverech, že její skupina si nakradla sedm miliard. Má máslo na hlavě také. Chraň Bůh Ukrajinu, jestli se stane prezidentem. Tak bude pokračovat totéž, jen v jiné skryté podobě. Mykola Azarov, současný předseda vlády, vyšel z její rodiny, z její politické strany. Když se podíváte, co se o něm píše, tak se musíte držet za hlavu. A tito lidé chtějí vyvést zemi z krize? Budu respektovat mimořádné volby, ale nesmí to být volby ze strachu z hlavní samopalů.

Informují tuzemská média o problému neobjektivně, jak jim to je některými vyčítáno?

Ano. Jde o nechutnou hru na jednu branku. Řeknu to jinak. Tuzemští oligarchové, kteří také vlastní některá média, by si měli vzít příklad z Ukrajiny, aby se jednou to samé nestalo v Česku, že lidé toho budou mít plné zuby. Když si někdo bere sedmnáct haléřů z každé jízdenky, tak nechápu, proč by mu to měli chudí občané Prahy platit. A kolik se rozkradlo na objezdu Prahy, kolik stojí tunely v hlavním městě, byty OKD a tak dále. Ivo Rittig, Roman Janoušek, Jana Nagyová. Ono se jinak o lidských právech mluví, když máte plnou peněženku a jiný názor má nezaměstnaný, co nemá čím uživit rodinu, zaplatit byt a exekutor mu vyhrožuje, že si odnese televizi.

I o vás se na serverech ale píše, že máte z dob totality své dobré známé z řad bývalých důstojníků sovětské armády, kteří dnes podnikají, že jste monitorován Bezpečnostní informační službou (BIS) a představujete bezpečnostní riziko pro Česko…

Živím se vlastní prací a importem moldavského vína. Vždyť některá tato vína mají léčebné vlastnosti. A o tom špionství jsem to už několikrát řekl. Kdybych byl agentem Ruska, tak jsou povinni mě obžalovat. Nikdy jsem agentem nebyl. Nevím, proč to z BIS uniká. To by přeci profesionální rozvědčík nikdy neudělal. Hned by zabudoval odposlouchávací zařízení a dennodenně by mi monitoroval hovory. Kdyby tam slyšel něco závadného, rozpracuje to, předá státnímu zástupci a je to. Ke mně chodí hlavně přátelé a to ze všech politických stran. To, že jsem bezpečnostní riziko, může říct jenom hňup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…