Robejšek jako vítěz voleb, ODS i Kalousek mimo parlament? Matematik Kechlibar předkládá pozoruhodné výpočty

25.11.2016 10:06

ROZHOVOR Matematik Marian Kechlibar se svými texty a rozhovory vydávajícími svědectví o současném dění v merkelovském Německu stal veřejně známou osobností. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz rozebírá současnou politickou situaci v ČR, která podle něj přímo volá po nové krvi, kterou by mohl představovat například projekt Realisté politologa Petra Robejška.

Robejšek jako vítěz voleb, ODS i Kalousek mimo parlament? Matematik Kechlibar předkládá pozoruhodné výpočty
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Anketa

Uvažujete, že budete volit stranu Realisté, kterou založil Petr Robejšek?

41%
28%
hlasovalo: 10466 lidí

Politolog Petr Robejšek chce uzdravit „nemocnou politiku“ v Česku a založil novou stranu Realisté. Představil teze o tom, že hodlá prosazovat hodnoty jako rodina, bezpečnost, spravedlnost dostupná pro každého, odpovědnost, ochrana národního bohatství, národní zájmy, ochrana českých lidí. Kodex Realistů zatím neznáme. Vaše první reakce?

Tenhle druh konzervativního programu by mohl oslovit dost lidí. Ale zároveň mám pocit, že většina lidí si programem moc hlavu neláme. Případný úspěch či neúspěch bude asi hlavně otázkou osobního nasazení.

Komunisté přestali mluvit o permanentní revoluci, protože jejich nový řád totálně selhal. Sociální demokraté dosáhli základních výdobytků pro většinovou společnost a tak nyní bojují za práva menšin na úkor a účet mlčící většiny. Pravicové strany jsou v rozkladu a prý nenabízejí nic než matoucí frázi liberálně konzervativních hodnot, pod což se schová téměř cokoli. Takto smetl Robejšek mainstream. Do jaké míry je tohle reálné hodnocení od „Realisty“ naši politické scény?

Zejména tu pravici vidím dost podobně. Řekl bych, že TOP 09 už si na pravici ani nehraje – pravicová strana by nemohla uzavírat koalice například s hnutím Žít Brno – to je prostě skupina euronadšenců. A o ODS lze říci, že upadla do naprosté bezvýraznosti. Její současný šéf vůbec nepůsobí dojmem předsedy, natož lídra. Vůbec si nejsem jistý, že se kterákoliv z těchto dvou stran dostane za rok přes 5 % hlasů. S TOPkou je to nahnuté už delší dobu a ODS si možná myslí, že má se svojí nemastnou neslanou nepolitikou svých 10 % jistých, ale v dnešní době není politicky jisté vůbec nic.

Když představoval svou stranu, zmínil politolog i to, že na politickou scénu vstoupily populistické strany s řešením na všechno. „ANO však není program, je pouhý prostředek, jak se udržet u moci. ANO není hodnota, ale souhlas se vším.“ Takto setřel Robejšek i hnutí vicepremiéra Andreje Babiše. Co si o tom myslíte?

Mnohokrát jsem přemýšlel nad tím, odkud vlastně pochází relativní popularita ANO, a nevím to. Pro mě jsou politickou záhadou. Znám pár lidí z ANO, navzájem se od sebe velmi liší. Vlastně tu organizaci neumím nikam zařadit a zejména nejsem s to odhadnout, jaký bude jejich postoj k problémům, které přijdou. Jako člověka, který má rád logiku, mě to znepokojuje. Není mi například jasný postoj ANO k migraci, pokud vůbec nějaký má. Na jednu stranu tam máte konzervativní poslance, jako je Soukup nebo Chalupa, na druhou stranu Jiřího Zlatušku, který mluví o multikulturním obohacení. Řekl bych, že do nadcházejících voleb si to budou muset vnitřně vyjasnit.

Ruský šváb.“ Tak napadá politologa například Martin C. Putna. Říci, že je neoblíbený u lidí, jako je například Jakub Janda, je slabé slovo. Přesto, je možné, že by směr, který chce nastavit politolog Robejšek, mohl nějak konstruktivně přispět k chápání vztahů s Ruskem nebo naopak?

Podle protivníků nejlíp poznáte lidi, všimli jste si? Tohle pravidlo se mi hodně osvědčilo i u těch, které dobře neznám.

Na dění kolem Ruska má podle mě ČR pramalý vliv. Tam bude rozhodující postoj USA a Německa. Podíváte-li se na praxi, vždycky jako země přejímáme ve vztahu k Rusku pozice buď z Washingtonu, nebo z Berlína. To tak u malých zemí chodívá. Čili je spíš na místě se ptát, jaké vztahy k Rusku bude chtít mít Donald Trump, ne Petr Robejšek. A u Trumpa teprve uvidíme, on není diplomat a jeho zahraniční politika zatím nemá moc jasné obrysy. Zatím ještě ani neposkládal svůj vládní tým.

Do jaké míry je ohlášení vzniku nové strany Realisté významné? Můžeme ho srovnávat například se vznikem TOP 09 v roce 2009? Začne teď veřejnost brát Robejškovy názory vážně?

Ta část veřejnosti, která o Robejškovi něco ví, jej vždycky brala vážně. Protivníci i příznivci. On je intelektuálně těžká váha, což uznává i většina těch, kdo s ním nesouhlasí. Spíše se domnívám, že se teď o jeho existenci a názorech dozví i ti, kdo jej neznali.

Ptát se na to, zda to bude „významné“, no, já jsem kdysi nepředpověděl ani významnost TOP 09, takže v tomhle směru nemám dobrou věšteckou historii. Ale mohlo by. Rozhodně ten projekt má šanci na úspěch, je to hlavně na jejich týmu jako celku. Určitě to nemůže utáhnout jeden člověk sám.

Internetový deník echo24.cz napsal, že strana bude fungovat s podporou investiční skupiny Penta. Samozřejmě každá strana je někým financována, ale může tohle být problém?

To bude první, co proti nim použijí. Možná i druhé a třetí. To je zcela očividné. Ale jestli je to dobře nebo špatně?

Vážně jsem nad touto otázkou přemýšlel. Viděl jsem už ve svém životě různé projekty, které se snažily odstartovat bez peněz, a bylo to vždycky šílenství. Nejenom v politice. Bez startovního kapitálu se těžko začíná cokoliv. Doporučil bych, aby v tomto byla nová strana maximálně transparentní. Když už má patrona typu Penty, tak jasně říci, kolik peněz a kdy od něj dostala, případně zveřejnit smlouvu, existuje-li. Dneska je nemožné něco takového dlouhodobě utajit.

Domnívám se, že ve volbách samotných to voličům tolik vadit nebude, ale začalo by to vadit v momentě, kdyby se zvolení lidi za Realisty dostali někam do mocenských pozic a začali přitom evidentně v praktické politice nějak nadržovat svým patronům z Penty. To by byla asi konečná.

Petr Robejšek nevyloučil kandidaturu na prezidenta. Doporučil byste mu jít do prezidentské volby? Mimochodem, velmi jednoduše se nabízí i výtka, že zkrátka žije i v Německu, i když v České republice také pobývá…

Pokud chtějí Realisté ovlivnit praktickou politiku, měli by se podle mého názoru soustředit na jiné posty, než je ten prezidentský. U nás prezident zas tak moc pravomocí nemá, zato se na něj soustřeďuje extrémní pozornost médií. Hlavně kritická a negativní pozornost. Spíš to považuji za nevděčný úřad. Kdyby se mě Petr Robejšek zeptal, zda kandidovat, asi bych mu řekl – rozmyslete si, zda toto máte zapotřebí.

Strana Realisté se chce profilovat jako středopravicová. Jací voliči by se k ní mohli přiklonit? Vezme hlasy ODS, Svobodným, TOP 09 nebo může oslovit třeba i bývalé příznivce ČSSD?  

V této otázce se úplně zapomnělo na nevoliče. To je podle mého názoru největší skupina potenciálních příznivců. U nás chodí volit jen zhruba polovina oprávněných voličů. Přesvědčí-li někdo jen každého čtvrtého z těch, kdo obvykle volit nechodí, tak ty volby může i vyhrát.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…