Rozpuštěný poslanec TOP 09: Zavinili jsme si to my, že jsme se nedohodli

29.08.2013 8:20

ROZHOVOR Poslanec Rudolf Chlad (TOP 09) se nám svěřil se svými pocity bezprostředně po rozpuštění sněmovny. Vzhledem k tomu, že na poslední jednání přijel s horečkou a spěchal domů do postele, omezil se v rozhovoru jen na to nejnutnější a slíbil nám, že se ještě ozve. Podle slibu tak učinil jen pár minut poté, co jeho mandát skončil.

Rozpuštěný poslanec TOP 09: Zavinili jsme si to my, že jsme se nedohodli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jako poslední opouštějí sál zástupci Rusnokovy vlády v demisi

Jak vypadal váš poslední poslanecký den?

Poslanecký mandát mi zanikl až ve středu, takže jsem normálně pracoval v běžném režimu, například v pondělí jsem byl ve své regionální kanceláři v Karlových Varech, i přes rozpuštění sněmovny jsem měl celý den plnou kancelář občanů. Kromě toho jsem vše připravoval k předání podle pokynů Poslanecké sněmovny. Navíc se ještě konalo zasedání vedení karlovarské TOP 09, kde se schvaloval návrh kandidátky do předčasných voleb.

Zřejmě neprožíváte nejlepší okamžiky své poslanecké kariéry?

Není to nyní lehké, ale to platilo po celou dobu výkonu funkce. Určitě jeden z nejhorších zážitků byla noční zasedání sněmovny, plná osobních napadání a nesmyslných opakujících se předčítání projevů, tzv. obstrukcí, pouhá ztráta času, nic neřešící, jen prohloubení příkopů k možným rozumným vyjednáváním ve sněmovně.

Co vás naopak těšilo?

Opačným a hodně pozitivním okamžikem bylo prosazení zákona o pojišťovnictví, který jsem s dalšími poslanci připravoval dva roky, a bylo to velmi složité. Byl v minulosti třikrát shozen pod stůl, je to v podstatě dofinancování hasičů a složek integrovaného záchranného systému z fondu zábrany škod, který vytvoří pojišťovny. Dále to bylo prosazení několika novel, jako např. přednost záchranářských vozidel na přechodu pro chodce, prodloužení dojezdové doby záchranářů na dvacet minut, neboť deset či patnáct minut se často nedá stihnout a mohli by tím trpět samotní záchranáři, kteří se vždy snaží být u případu co nejdříve. Dále alespoň minimální sociální výhody pro zdravotní záchranáře a přerozdělování financí do sociálních služeb. Zpravodajoval a podpořil jsem zákon poslance Bendy (ODS) o nevyplácení platů a náhrad pravomocně odsouzeným poslancům.

Co se vám kvůli rozpuštění sněmovny stihnout nepodařilo?

Alespoň prvním čtením prošel návrh zákona o bezpečném pohybu na horách a v paragrafovém znění máme připraven spolu s městem Karlovy Vary návrh zákona o cizojazyčných reklamách. Mám také připraven návrh řešení začleňování menšin, který jsme už bohužel nestačili realizovat. Samostatnou kapitolou byly práce na pozitivním posunu priorit dopravní obslužnosti pro Karlovarský kraj, týkající se nejen rychlostní komunikace R6. Konkrétně byl proveden nový výpočet ekonomické výhodnosti R6, vyšel pozitivně a tím došlo i k posunu této komunikace v žebříčku priorit Ministerstva dopravy.

V předčasných volbách znovu kandidujete. Nemáte přece jenom strach z výsledku?

Vše je v rukách voličů. Ale mám pro ně vzkaz: Kdo nejde k volbám, nechť si potom nestěžuje a nesepisuje různé petice. I já jsem osobně současnou situací znechucen, ale tím nic nevyřeším. Zavinili jsme si to my, lidičky, včetně nás poslanců, že jsme se nedokázali rozumně dohodnout. A ještě jeden apel: Volte kandidáty, které znáte a víte, co udělali a ne ty, co pořád jen mluví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…