Ruská pr*sárna. Putin není v pořádku. Legenda Holeček o válce na Ukrajině

26.04.2022 18:41 | Rozhovor

Hokejová legenda jednoznačně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, kterou nazývá bez obalu prasárnou. Podporuje pomoc Ukrajině v jakékoliv možné podobě. Na blížícím se světovém šampionátu našim hokejistům předpovídá až 6. místo!

Ruská pr*sárna. Putin není v pořádku. Legenda Holeček o válce na Ukrajině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý brankář národní reprezentace, Jiří Holeček

Na Ukrajině se bojuje, řeší se to pochopitelně na všech frontách, jsme zaplaveni různými zprávami, potvrzenými i nepotvrzenými. Analytici se předhánějí v prognózách. Jak tu situaci vnímáte vy?

Tady není o čem dlouze diskutovat. Samozřejmě že odsuzuji válku. Jakákoliv válka je špatná, je to tragédie pro Ukrajinu a pro tamní lidi. Bohužel jakoukoliv válku vždycky nejvíce odnášejí civilisté. Podle mě je to, co Putin udělal, prostě prasárna! Jinak se to říct nedá.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Ozývají se hlasy, že ruský prezident Vladimir Putin trpí psychickými problémy, že je labilní, že jeho zdraví ovlivnila léčba steroidy atd. Sdílíte tento názor?

Já nejsem lékař, abych tu vyslovoval nějakou diagnózu. Ale že není psychicky v pořádku, o tom snad není sporu. Kdyby byl v normálu, tak by něco takového (napadení jiného samostatného státu) přece nemohl nikdy udělat.

Co říkáte na kritiku vlády za až přespříliš vstřícnou politiku vůči ukrajinským uprchlíkům v době nastupující ekonomické krize?

Že je to naprosto v pořádku a ta vstřícnost je zcela na místě. Nebo snad máme radši podporovat Rusy?

A schvalujete i pomoc ve formě zbraní a munice? Váš někdejší spoluhráč Jiří Holík k tomu řekl: „Já si myslím, že bychom na Ukrajinu neměli dodávat zbraně a tvářit se, že tím chceme zajistit mír. O to více bude pak mrtvých a zraněných na jedné i na druhé straně.“ Co vy na to?

To je nesmysl. My musíme naopak těch zbraní a munice dovést tolik, aby válka skončila co nejdřív! A zejména mám na mysli pokročilé technologie, které Rusové nemají a nevědí, jak se proti nim bránit.

Generál Macko v rozhovoru pro PL uvedl, že jakýkoliv střet mezi Ruskem a NATO nebo Ruskem a USA je velmi nepravděpodobný. Sdílíte tento názor? Máte strach?

Ne, strach nemám a mít nebudu, dokud nějaký chytrák neřekne, abychom šli taky bojovat na Ukrajinu. Pokud už se jednou do toho konfliktu zapojíme, tak se klidně může přelít až sem k nám. Ale za současné konstelace z toho obavy nemám.

Obáváte se snížení životní úrovně v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině a jejími ekonomickými konsekvencemi?

Určitě to hrozí, vlastně už to taky probíhá. Ale čím dřív ta válka skončí, tím to bude i ekonomicky lepší. Musíme ještě přitvrdit a uvalit na Rusko sankce, které Putina dorazí.

Pojďme k hokeji, pane Holečku. Co jste říkal na české hokejisty, kteří se stali terčem kritiky, protože zůstali v Rusku, kde hráli hokej za tamní kluby i v době, kdy už se na Ukrajině válčilo?

Na to je potřeba se podívat z více stran. Oni mají určitou smlouvu, kterou musejí dodržet. Nedodržení znamená velký finanční postih. Ale stejně na tom byli ku příkladu Finové – a přesto se sbalili a kompletně všichni odešli smlouva ? nesmlouva.

Upřímně řečeno, to samé bych očekával i od našich hráčů. Kdyby opravdu chtěli, tak by se mohli se ctí vrátit. Nikdo z nich by kvůli tomu na mizinu nepřišel. Ale říkám, je to více úhlů pohledu, říkám jen svůj názor, nikoho nekádruji a nesoudím.

Ruští a běloruští hokejisté se dle rozhodnutí IIHF nezúčastní nadcházejícího hokejového mistrovství světa ve Finsku. Považujete to za správné rozhodnutí?

Politika a sport dohromady nepatří, ale Mezinárodní hokejové asociaci prostě nic jiného nezbývalo. Otázka výkonnosti je tu až na druhém místě. I když mně by to jako hráči bylo líto.

Líto? Proč?

Protože já jsem proti Rusům vždycky strašně rád chytal a nic jsem neviděl radši, než když měli na konci zápasu svěšené hlavy a museli poslouchat naši hymnu!

Česká reprezentace má finského trenéra, v moderní éře je to vlastně první zahraniční kouč národního týmu – co říkáte zatím na Kariho Jalonena

Finský hokej je na tom teď dobře, takže proč to nezkusit. Ale nevím, co sám zmůže. A když bych si dal záležet, tak bych určitě vymyslel čtyři, pět jmen našich trenérů, kteří by tu funkci mohli zastávat stejně tak dobře.

Věříte v medaili z blížícího se mistrovství světa?

Když už mám tipovat, tak se domnívám, že můžeme být tak šestí, víc toho od našich po pravdě neočekávám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…