Rusové nejsou vrazi, měli by s námi být přátelé. Lidé nechápou, proč by měla být válka, řekla nám šéfka České společnosti na Ukrajině

07.06.2014 16:39

ROZHOVOR Adolf Hitler byl vrah, ale ruský národ vrah není. Tak uvažuje předsedkyně České společnosti v ukrajinské obci Malinovka a blízkém městečku Malín Jevgenije Poliščuk. Přesto má strach. Žádost místních volyňských Čechů o vystěhování do země předků prý pochází už od havárie v jaderné elektrárně Černobyl. Krajané prostě chtějí, aby jim nikdo nezavíral vrátka.

Rusové nejsou vrazi, měli by s námi být přátelé. Lidé nechápou, proč by měla být válka, řekla nám šéfka České společnosti na Ukrajině
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně České společnosti ve vesnici Malinovka Jevgenije Poliščuk

Na severu se bojuje, bývalý úřadující prezident Oleksandr Turčynov zvažoval vyhlášení výjimečného stavu. Jak přistupujete k této situaci a myslíte si, že Ukrajina už ztratila Krym definitivně?

Nechápu to, že je tady tolik miliardářů a nemohou vojákům koupit neprůstřelné vesty. Byli jsme v Charkově a viděli, jak tam chudáci sedí na nákladních autech, takoví mladíci, a jdou bojovat. Ostatně i jeden kluk z Malína je nyní v Luhanské oblasti jako dobrovolník. Má dva syny, není spokojen s tím, co se zde děje, tak šel bojovat. Nejsem politik, ale nevěřím tomu, že je Krym pro Ukrajinu ztracen. Věřím, že to všechno dobře skončí. Také mě mrzí, že je tady po Černobylu hodně nemocných dětí a ty dříve jezdily na Krym k moři. Nadýchat se čerstvého vzduchu. Teď tam nemohou. 

Nicméně Česko se snad chovalo k volyňským Čechům a jejich dětem vždy dobře. Nebo ne?

Malinovka je ve čtvrté zóně po černobylské havárii. Hned po havárii se do Česka přestěhovalo čtyřicet rodin. Tady jsme ale byli přesvědčeni, že pohromy skončily. Jak vidíte, neskončily. K českým úřadům se stále obracíme, protože některé rodiny opravdu chtějí pokračovat s vystěhováváním. Někteří se chtějí spojit s rodinami, jiní vidí neuspokojivou ekonomickou situaci na Ukrajině, další mají upřímný strach z občanské války. Je to individuální. Lidé si tady mysleli, že program po Černobylu pokračuje, ale zklamali se. Vadí jim, že nemají ty výhody.

Takže některým volyňským Čechům vadí, že jim Česko zavřelo dveře?

Přesně tak. Dopisy se psaly i dříve. Těch čtyřicet rodin psalo nejspíš již dříve, ale teď se to vzalo tak, že se tady Češi bojí. V devadesátých letech se odtud rodiny vystěhovaly. Podle mě ani jedna ze zemí své krajany nepodpořila tak, jako Česko. Tam dostali byty, práci, důchod a tak dále. Nicméně lidé, co zde zůstali, chtějí mít naději na to samé. Jde o pokračování žádostí po Černobylu a nepokoje či možnost Ruské okupace to nyní jen urychlily.

Jak tady vypadá soužití Čechů s Ukrajinci?

Chci hlavně říci, že se tady Čechům neubližuje. Přijímají nás jako Ukrajince, jiný přístup neexistuje. Mají nás rádi. Když chceme vystoupit s českými básničkami a písničkami, je to bez problémů. O Vánocích pečeme koláče, scházíme se ve škole a tak. Naši mladí chodí za starými lidmi. (Zavolá na dceru, aby řekla, co a jak.)

Dcera Nataša: S mými kamarády chodíme ke starým lidem, zpíváme jim a trochu s nimi mluvíme. Mají vždy velkou radost. Český učitel tady není, ale trochu česky mluvíme. Naučila jsem se od maminky, která se sestrou, sousedkou, a kdysi i babičkou, mluvila česky. Víc rozumím, mluvím trochu, ale snažím se pořád učit. Každý rok po černobylské havárii jezdíme na ozdravný pobyt do Česka. Byla jsem třeba u Šumperka a tak. Moc se mi tam líbilo.

Nicméně jste naznačila i nějaké potíže s novináři. Můžete být konkrétnější?

Lidé tady už moc nechtějí s novináři mluvit. Čeští novináři u nás byli, udělali rozhovory, převzali to ruští novináři, spíše propagandisté, vše předělali a ukazovali, že se zde ukrajinským Čechům ubližuje. Asi to vzali z internetu, nebo nevím. Prý nás tady banderovci bijí a Rusové nás musí bránit. Bylo kolem toho hodně dohadů. Ukrajincům se to samozřejmě moc nelíbí. Přišla jsem ke své sousedce a začala mi to vyčítat. Vím, že nám čeští novináři chtěli pomoci, ale byla to medvědí služba a obrátilo se to v opak. V ruské televizi ukazovali nějaké barabizny, ale my zde žijeme v normálních domech, vždyť to sám vidíte. Vždyť tady v Malinovce ani takové chatky nejsou. Je mi to nepříjemné. Někteří lidé se k nám začali chovat odtažitě, že lžeme a tak. Vždy jsme žili v přátelství a nyní si od nás udržují odstup. Uveďte to na pravou míru.

Jak to zde v Malinovce vůbec vypadá s národnostně smíšenými manželstvími?

Nyní žije více Čechů v Malíně než v Malinovce. Je to kousek přes koleje. Malinovka byla čistě českou vesnicí, ale po havárii v Černobylu se hodně lidí vystěhovalo do Česka. V Malinovce zůstalo tak patnáct až dvacet procent českého obyvatelstva. Mladí navíc chtějí žít ve městě. Do osmdesátých let se zde většinou Češi ženili s Češkami. Potom už to bylo jiné. Já se vdávala později a mám manžela Ukrajince.

Jak tady v Malinovce vypadaly prezidentské volby?

Jsem už několik let ve volební komisi obce Malinovka. Žije tady asi sedm set voličů a k prezidentským volbám jich přišlo pět set. Takovou účast nepamatuji. Dívala jsem se na ně. Přišli svátečně oblečení, plní naděje a usmívali se.

Myslíte si, že nastupující prezident Petro Poroščenko může zemi pomoci z problémů?

Nový prezident je pro nás naděje, že se něco změní. Možná toho ještě hodně protrpíme, ale když to povede ke změně, bylo by to dobře. U nás se nyní bude zdražovat elektrika, plyn a lidé se hodně bojí. Přijde zima a asi to tvrdě pocítíme. Do duše se mi proto vkrádá pocit, že to bude trvat hodně dlouho, než Ukrajina vyjde ze všech hlavních problémů. Prostí lidé nechtějí války, chtějí spokojeně žít. Jsme na hranici občanské války a lidé nedokáží pochopit, za koho a proti komu bojovat. V Rusku máme dost příbuzných. Hitler byl vrah, ale ruský národ vrah není, to by měl být přítel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…