S demokracií neumíme zacházet, domnívá se kandidátka do senátu Sýkorová

16.09.2016 15:44

Politika v Česku se mění k horšímu, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dlouholetá starostka obce Zátor Salome Sýkorová (SNK-ED s podporou SZ). Co ji irituje nejvíce? Svými znalostmi a zkušenostmi by chtěla z pozice senátorky pomoci nejen při dobudování či modernizaci venkovské infrastruktury s důrazem na rozvoj malého a středního podnikání, pomoci rozvoji cestovního ruchu, propagaci regionálních výrobků, potravin, ale také upevnění tradic a pospolitosti.

S demokracií neumíme zacházet, domnívá se kandidátka do senátu Sýkorová
Foto: archiv starostky
Popisek: Starostka obce Zátor Salome Sýkorová (SNK-ED)

V komunální politice působíte již od roku 1998, z toho od roku 2002 jako starostka. V čem se podle vás za tu dobu proměnila politika k lepšímu či horšímu?

Já vidím proměnu spíše k horšímu, přehršel informací útočících na naše smysly, záměrná a účelová manipulace v mediální sféře a samozřejmě vytrácející se slušnost. A navíc, přidaná hodnota „demokracie“, se kterou mnozí neumějí zacházet a někteří si osobují právo mluvit vždy a do všeho, i když k tomu nejsou kompetentní a chybějí jim znalosti. Vadí mi vytrácející se profesionalita.

Co vás nejvíce irituje při pohledu na českou politickou scénu?

Nejvíc? Určitě neprofesionalita, nedostatek vzdělání, vulgarita. Politik by měl mít hlavně na mysli všeobecné blaho a pak to svoje. Ne obráceně.

Co považujete za svůj největší úspěch, kterého jste během působení v politice dosáhla?

Víte, funkce starosty v malé obci není ani tak o politice, jako o práci. Jde o konkrétní činnosti, jejichž výsledkem je pečování o majetek obce (komunikace, budovy, infrastruktura) a také péče o duševní rozvoj občanů – podpora školství, kultury, sportu, práce se seniory apod. Největší úspěch je pro mě ten, že jsme dokázali konkrétně obec Zátor zvelebit a popostrčit na pomyslném žebříčku velký kus kupředu.

V senátu se chcete především věnovat rozvoji venkova. Můžete být konkrétnější? Co český venkov nejvíce potřebuje?

Svými znalostmi a zkušenostmi bych chtěla pomoci při dobudování či modernizaci venkovské infrastruktury s důrazem na rozvoj malého a středního podnikání, pomoci rozvoji cestovního ruchu, propagaci regionálních výrobků, potravin. Upevnění tradic a pospolitosti.

Jak byste hodnotila přístup státu k venkovu a zemědělství?

V globále vidím, že některým odvětvím se docela dobře daří, u jiných je potlačena produkce státní politikou, která konkrétně v naší oblasti způsobila útlum produkce mléka a pěstování obilovin i pícnin na státem podporovanou produkci masných plemen. Tyto státem regulované zásahy mají pak vliv na rovnoměrnost nebo nerovnoměrnost produkce. Příliš masného skotu, obrovské plochy zaseté řepkou. 

Hodně se ozývají hlasy, že před revolucí jsme byli v produkci potravin soběstační, následně ale vlády naše zemědělství potopily. Mají pravdu?

Nejsem odborníkem na zemědělství a nechci se pouštět do vysoce odborných diskusí, ale v momentě, kdy nizozemský sýr stejné gramáže i složení je levnější i po započtení drahé dopravy a manipulace včetně obchodních marží než náš srovnatelný výrobek, je něco špatně. A možná bychom takových paradoxů našli více. Pokud je výkupní cena produktu tak nízká, že neuhradí nezbytné náklady na výrobu, nutně to vede k omezení nebo zrušení produkce, což je zásadní regulativ.  Záleží na tom, co má být cílovým efektem opatření… 

Jak byste z pozice senátorky chtěla pomoci Bruntálsku?

Chci náš kraj (region) zviditelnit. Upozornit na potenciál, který tato oblast má. Chci se zaměřit na rozvoj turistického ruchu, podpořit regionální produkt, potravinu. Rozvoj turistiky je v úzké souvislosti s rozvojem a kvalitou služeb. Ve službách je předpoklad pro vytvoření nových pracovních míst. Navrátit prestiž učňovským povoláním, šikovným „českým ručičkám“. 

Ačkoliv na Bruntálsku kandiduje do senátu vysoký počet uchazečů, pokud se nemýlím, jste jedinou ženou. Vnímáte to jako svou výhodu, či naopak?

Vnímám to samozřejmě jako výhodu. Nejhezčí baba mezi chlapy. Myslím si, že ženský šarm, píle a intuice by neměly v senátu a ostatních vrcholných orgánech a institucích chybět. Na gymnáziu jsem chodila do dívčí třídy a ukázalo se, že to nebylo šťastné řešení. Takže pokud sbor poradní či vrcholný, jsem vždy pro smíšený.

Jak byste hodnotila postavení žen ve společnosti?

Pokud mám hodnotit naši českou, tak myslím, že si nemáme nač stěžovat. Přílišná emancipace ženám také nesluší. Rozdíl vidím v přijímání mladých žen do zaměstnání. Tam dávají firmy přednost mužům. Nepůjdou na mateřskou. Ale to také již není pravidlem. Samozřejmě jsou země, ve kterých je postavení žen téměř hanebné, ale to je dáno historickým a náboženským vývojem. V rámci střední Evropy bych zásadní problémy neviděla. Záleží pak na řešení jednotlivých konkrétních případů.

Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?

Chtěla bych poděkovat vám všem, kteří mi dáte hlas. Chci pracovat jako doposud, prohloubit své znalosti a dovednosti, tak abych mohla být prospěšná nejen obci Zátor, ale celému regionu. Chtěla bych pomoci dosáhnout toho, aby naše děti neutíkaly z regionu, ať je náš region místem příjemným pro život.

Je na vás, jak se rozhodnete. Tato práce mě baví a mám ji ráda. Nebojte se jít do toho se mnou!    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…