S každým prdem volá Babiš Merkelové. Liberální kapitalismus je v posledním tažení, tuší poslanec Ondráček

27.01.2021 20:39

ROZHOVOR „ČR by měla mít možnost jednat o vakcínách samostatně, maximálně v koordinaci s dalším členskými zeměmi EU. Když to dokáže Maďarsko a Orbán, proč ne ČR a Babiš? Já odpověď bohužel znám. Babiš by chtěl být jako Orbán, ale nemá na to. S každým prdem volá Merkelové a Macronovi a čeká co oni na to,“ myslí si poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). „Amerika a Evropa se svým pojetím tržního liberálního kapitalismu je v posledním tažení. Proto Amerika tak řinčí zbraněmi a snaží se vyvolat další válku na území Evropy. A někteří naši hlupáci jim v tom ještě podkuřují,“ domnívá se.

S každým prdem volá Babiš Merkelové. Liberální kapitalismus je v posledním tažení, tuší poslanec Ondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

Nikdy jsem si nemyslel, že budu chválit Maďarsko. To, že dokázalo pro své občany zajistit vakcíny i bez EU, mě k tomu však přinutilo, píšete na facebooku. Bylo by tedy lepší, aby každá země EU měla možnost o vakcínách vyjednávat sama?

Článek 1 Ústavy ČR: Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát... Nebo snad naše ústava již přestala platit? Pak má být tedy uvedeno: Česká republika je bezvýznamnou zemí protektorátu EU, která je vázána unijním právem a nemá žádná samostatná práva. Tak to totiž poslední dobou vypadá. Český parlament více než z poloviny pouze ratifikuje jeden euronesmysl za druhým.

A že to jsou nesmysly. Již brzy budeme čelit zákazu olova ve střelivu a rybářských potřebách. Na vaši otázku, ano, ČR by měla mít možnost jednat o vakcínách samostatně, maximálně v koordinaci s dalšími členskými zeměmi EU. Když to dokáže Maďarsko a Orbán, proč ne ČR a Babiš? Já odpověď bohužel znám. Babiš by chtěl být jako Orbán, ale nemá na to. S každým prdem volá Merkelové a Macronovi a čeká co oni na to.

Očkování vázne, navíc se blíží agresivnější britská mutace covidu. Co k tomu říci?

Je třeba říci, proč očkování vázne. No protože nám společnost Pfizer ukázala vztyčený prostředníček a snížila dodávky o 30 %. Do toho kolabují registry, protože před kolapsem je celá síť na přenosy dat, za které vláda platí desítky miliard. A reakce vlády? Budeme jednat sami a ve spolupráci s EU. Místo toho, aby zvedla telefon, tak se shrbí a bude prosit. To, že nezajistí slibované vakcíny těm, kteří na ně čekají a chtějí se očkovat, je jim zřejmě jedno. A britská mutace? Dnes je to britská nebo italská, zítra to bude jiná. Ten vir tu je a my se musíme s ním naučit žít, ale to neznamená živořit ani přežívat.

Půjdou (někteří) žáci od 1. února do školy? Otevřou se k tomuto datu skiareály?

To já nevím, to je na rozhodnutí vlády. Ta slyšela naše požadavky i argumenty a odůvodnění k tomu. Samozřejmě jsem již slyšel vyjádření pana ministra Blatného, ale zajímá mě až rozhodnutí vlády jako celku. Pak dám doporučení klubu, jak se dále postavit k případné žádosti vlády o další prodloužení. Řekněme to jasně. Pomyslný míček je na straně vlády. Ona potřebuje naše hlasy, ne my vládu chaosu.

Píšete, že figurka Navalnyj splnil svou úlohu, proč byl vyslán zpět do Moskvy. Jak tedy hodnotíte jeho případ?

Pan Navalnyj je smutná figurka. Prchá z Ruska, kde je údajně otráven, tedy svoji záchranu našel v Německu. Bez zjevné logiky (kdo má ale všech pět pohromadě, ví) po uzdravení zase odjíždí s mediální slávou do Ruska. Tam je na místě zadržen a umístěn do vazby. Nic jiného, vědom si svých problémů se zákony, snad ani nemohl čekat. Kde jinde ho mohou ruské úřady lépe ochránit než ve vězení.

Samozřejmě chápu, že zahraničí by daleko lépe posloužil jako mrtvý, a to jen několik dní po svém návratu. To by bylo sousto pro média. Už vidím ty palcové titulky: Putin nechal zavraždit Navalného! A poskok ze Zamini jede do Bruselu vyhlásit Rusku válku. Hloupý je na to dost. Spíše by mne zajímala úloha a role velvyslanectví USA v Rusku. Osobně jsem přesvědčen, že soudruzi ze CIA použijí běloruský model. Navalnyj posloužil a teď postaví do čela pomyslné protiputinovské opozice jeho manželku. Samozřejmě výměnou, že se „postarají“ o jejich děti.

V posledních dnech se také řeší navrácení deseti miliard pro armádu. Co si o tom myslíte vy?

Tady přece nejde o hloupých 10 mld., které jsou v celém rozpočtu jen pomyslnou kapkou. Jde o to, k čemu budou sloužit a jak budou využity. Od armádních velitelů, ale i řady politiků slyšíme, že nutně potřebujeme ta francouzská děla, BVP a izraelské protiletadlové systémy a někteří z nich to odůvodňují konfliktem na Náhorním Karabachu. Může nám občanům ČR někdo říci, který soused nás vojensky ohrožuje? Tají něco před námi vláda nebo ministerstvo obrany? Opravdu očekáváme válku, která se povede konvenčními zbraněmi, tedy děly a tanky?

Já jsem si se zájmem vyslechl vrchního volitele, tedy pana prezidenta Zemana, který na setkání špiček armády na konci minulého roku o ničem takovém nemluvil. Naopak, řekl, že můžeme očekávat teroristické útoky. A já se opakovaně vlády a pana ministra ptám, jsme na ně připraveni? Kdo, jak rychle a efektivně zasáhne v případě teroristického úroku na nákupní středisko plné lidí nebo na most přes řeku Labe. Povoláme jako vždy hasiče?

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí

No jinak by to ani nešlo. A má armáda kapacitu postavit pontonový most přes Labe? Odpověď z obrany zní, v této době ne, ale chystáme nákupy už na rok 2023 nebo 2024. Super, tak snad to teroristé do té doby vydrží nebo proti nim zahájíme dělostřeleckou přehradnou palbu všemi 14 děly. Takže nejde o miliardy, ale o jejich využití. Nekupujte zelený šrot, ale to, co může sloužit občanům této země. Bude-li tak vláda konat, budu mezi prvními, který pro to bude hlasovat včetně třeba obnovy pluků civilní obrany a je jedno, jak by se to nově jmenovalo. Většina víme, o čem je řeč.

Miroslav Kalousek opustil po 22 letech Sněmovnu. Budete ho postrádat?

Proč bych ho měl postrádat? (smích) Já vím, že každý je nahraditelný. Pan Kalousek se rozhodl odejít a já to beru na vědomí. V podstatě mi to je ale úplně jedno.

Joe Biden má za sebou první dny ve funkci amerického prezidenta. Co se od něj dá čekat?

Nic dobrého, stejně tak jako od žádného amerického prezidenta. Podle všeho ale bude mít dost svých problémů doma a nebude tak mít dost času a sil vraždit po celém světě, s cílem šířit jejich pojetí demokracie.

Evropa i Amerika má vážné problémy s koronavirovou nákazou, zatímco Čína ji zvládla lépe a její ekonomika tolik neutrpěla. Čím si to vysvětlujete?

Znovu se jasně ukazuje, že státem řízená ekonomika je pevnější a stabilnější a dokáže lépe reagovat na případné problémy. Je to také o stavu společnosti a ochotě občanů podílet se na řešení krizí. Amerika a Evropa se svým pojetím tržního liberálního kapitalismu je v posledním tažení. Proto Amerika tak řinčí zbraněmi a snaží se vyvolat další válku na území Evropy. A někteří naši hlupáci jim v tom ještě podkuřují.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…