Schwarzenberg je Kalouskův Pepek Vyskoč, rozjel se zemanovský senátor

02.02.2013 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě minulou sobotu v jeho volebním štábu slavil i senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava. Ten nyní v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz komentuje situaci po volbách, především hysterické reakce řady „Karlových“ příznivců.

Schwarzenberg je Kalouskův Pepek Vyskoč, rozjel se zemanovský senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Doubrava

Co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Nejpravdivější by asi bylo, že spím u televize (smích), ale často se snažím něco dělat u počítače, právě proto, abych u té televize nespal. Nebo když mám nějaké zajímavé hodiny, tak se věnuji tomu, protože v týdnu na to čas není. O mně se ví, že se rád v hodinách šťourám, takže to je moje nejčastější činnost.

Máte teď rozečtenou nějakou zajímavou knihu?

Přiznám se, že v poslední době toho z literatury moc nenačtu, protože když se člověk musí prokousávat horami návrhů zákonů, tak už ani nemáte do čtení moc chuti. Když už ale, tak si vezmu něco z literatury faktu, anebo se také moc rád vracím k Černým baronům.

Teď už k politice. Vy jste Miloše Zemana v jeho kandidatuře dlouhou dobu podporoval. Myslíte, že má šanci ty své zásadní programové body (majetková přiznání s možností zabavení majetku, investice a změnu volebního systému) prosadit už ve stávajícím složení parlamentu?

Za tohoto stavu, jaký teď ve sněmovně panuje, se obávám, že to nebude mít zrovna lehké. Nicméně pevně doufám, že přijdou volby a poměry se tam změní. Pak by přišla doba, kdy by skutečně úspěch mohl aspoň v některých věcech zaznamenat.

Média a někteří politici se před volbami snažili přesvědčit, že se Zeman coby prezident bude chtít pomstít oněm zrádcům v ČSSD, kteří ho před deseti lety při prezidentské volbě potopili. Co si o tom myslíte?

Určitě v sociální demokracii existuje proud, který by na Hradě raději viděl Schwarzenberga. Dost nepochopitelné je pro mě vyjádření třeba Špidly a dalších tímto směrem. Jenže, co by ze Špidly bylo, kdyby nebylo Zemana? Jak ale Miloše Zeman znám, tak bych řekl, že se přes to dokáže přenést, a že prospěch republiky mu bude podstatně bližší a nebude se mstít.

Nemyslím si ani, že by naopak nastal nějaký výrazný přechod od ČSSD k SPOZ. Té straně budou určitě narůstat počty členů, ale spíš to budou lidé úplně zvenku.

Během volební kampaně, zvláště pak před druhým kolem, se řada velkých médií otevřeně přidala na stranu Schwarzenberga a naopak na Zemana se snažili hledat špínu. Dá se podle vás očekávat, že během následujících pěti let budou média na prezidenta útočit ještě více, než tomu bylo za Václava Klause?

Obávám se, že ano. Stačí se podívat, v čích rukách „naše“ sdělovací prostředky jsou. Myslím, že se budou snažit mu jeho prezidentské období co nejvíc ztěžovat a určitě to bude horší než za Klause. Přiznám se ale, že před volbou jsem byl docela skeptik. Obával jsem se zvolení Schwarzenberga. Ale výsledek voleb je pro mě pohlazením duše a důkazem, že náš národ na tom není tak špatně, aby nedokázal rozlišit dobré od zlého. Prezidentské volby ukázaly, že to národ dovede a věřím, že to tak lidé budou brát i v budoucnu.

V tomhle směru zcela podepisuji výrok prezidenta Klause, že se český národ nenechal zmanipulovat a skutečně teď zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí. Jinak o té špinavé hře médií proti Zemanovi moc nemá cenu mluvit. Média si myslela, že národ zvolí toho, koho budou chtít oni. Ukázalo se ale, že i přes jejich velký vliv na ně národ kašle. Médiím se teď můžeme jen vysmát.

Horší je ale stav České televize, která by jako veřejnoprávní médium měla být nestranná za každou cenu. Přitom chrlila vůči Zemanovi jen negativa a naopak vyzdvihovala Schwarzenberga. Ale i oni přece museli vidět, že Schwarzenberg je nemocný člověk, který by měl užívat klidu svých 75 let. Stačí mi vidět ho tady v Senátu, když sem přijde. Ještě nesedí a už spí. A to nemluvím o ostudě, kterou se proslavil ve světě, když jeho fotografie spícího na mezinárodní konferenci plnily světová média.

Přitom sám Schwarzenberg v červenci v rozhovoru pro HN řekl, že když se nedostane na Hrad, v politice skončí. Teď se k tomu nemá a naopak by ho TOP 09 chtěla jako příštího premiéra…

Ukazuje to Kalouskovu touhu po moci a také právě to, že si zřejmě sám Schwarzenberg neuvědomuje, že je loutkou, kterou ovládá Kalousek. Je mi podivné, že mu nevadí skákat tak, jak Kalousek chce, nevadí mu hrát hru, kterou někdo režíruje. Schwarzenberg je takový Kalouskův Pepek Vyskoč… Měl by projevit alespoň nějakou sebeúctu a říct si, že už sebou takhle nemusí nechat orat.

V dost „zajímavém“ světle se ukázala kulturní fronta, která ho často až fanaticky podporovala…

Ze strany těch rádoby umělců to byla snaha, aby se zapomnělo, že byli prodejní za každého systému. Hrály nacistům, komunistům, hrají i teď. Ať se starají o svoji profesi a uměleckou dráhu a nepletou se do politiky. Třeba vyjádření režiséra Menzela považuji za drzost a sprosťárnu. Z druhé strany je ale dobře, že se takhle projevili. Ukázali se v pravém světle, řekli nám tím, co jsou zač.

Korunu tomu nasadili, když po vyhlášení výsledků začali prohlašovat, že Miloš Zeman není jejich prezidentem. Když se to hodí, mají plnou hubu demokracie a teď nejsou schopni skousnout výsledek demokratických voleb a vůli většiny. Nebo se podívejte na případ Martina Dejdara… veřejně řekl, že podporuje Zemana a prásk, přišel o práci. Tak, jak je to s tou demokracií? Z toho je člověku na zvracení. Teď naše kulturní fronta leze skoro po kolenou před „knížetem“, kdyby tu byl Hitler, tak se obávám, že by se stejným fanatismem zvedali pravice.

Nebo se podívejme na případ Českých Budějovic a radní Vítězslavy Baborové. Šlo o svobodné volby a ty dopadly tak, jak si voliči přáli. Přesto se tam najde hajzlík, který zburcuje davy, a tu radní naprosto psychicky utýrali. Valná část těchto lidí si asi pod pojmem demokracie představuje anarchii, což po dvaceti letech existence samostatné České republiky není moc dobrá zpráva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…