Schwarzenberg je nespokojen se Zemanem: Znesvářené tábory neusmířil. Vnímání ČR ve světě nezlepšil. Štve proti uprchlíkům. A ta Čína...

06.09.2015 17:05

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Jedna návštěva prezidenta Miloše Zemana v Číně za rok by měla stačit, řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenber v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Podle něj diplomatické i obchodní vztahy mezi našimi zeměmi fungují stále, i bez přičinění Zemana. A co podle něho vedlo mimo jiné Zemana do Číny? Prý prezidentova ješitnost postavit se vedle nejmocnějších lidí na světě. Lidé si ho podle šéfa TOP 09 mohou v budoucnu pamatovat s rozporuplnými pocity.

Schwarzenberg je nespokojen se Zemanem: Znesvářené tábory neusmířil. Vnímání ČR ve světě nezlepšil. Štve proti uprchlíkům. A ta Čína...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jak celkově vnímáte návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Číně?

Je to trochu přehnané, jedna návštěva během jednoho roku stačí a měl by dodržovat solidaritu se státy Evropské unie a státy Severoatlantické aliance. Koneckonců u těchto spolků není dobré vybočovat na truc.

Domníváte se, že jeho přítomnost v Číně může změnit obrázek o České republice v Evropské unii, nebo ve světě?

Nezlepší se. Samozřejmě jde o to, co se děje v soukromém životě. Vidíme, že lidé nás posuzují na vesnici, malém městě, v Praze i ve světě podle toho, s kým se stýkáme. U koho jsme zvaní, s kým sedíme v hospodě, koho zveme k sobě. Podle toho lidé posuzují. Taktéž je to v politice.

Je známo, že se prezident snaží navázat, ale i obnovit kontakty mezi naší republikou a Čínou, jedná s investory a podobně. Jak se na to díváte v tomto kontextu?

Jaké obnovování? Tyto vztahy stále existovaly, s Čínou máme diplomatické i obchodní vztahy a obchod s Čínou během posledních let vzrostl. Nevidím, kde by se měl zvlášť změnit výsledek, k čemu to vede. Odůvodnění obchodní diplomacií mi přijde poněkud prázdné, jde o snahu se porovnávat s nejmocnějšími muži na světě jako je Putin a dalšími podobnými politiky. Každý si zvolí svoji společnost, jak se mu to hodí.

Může být tohle jediný motivátor prezidenta, nejde zároveň o něco jiného?

I hospodářství možná hraje jistou roli, ale podívejte se na výsledky jeho politiky. Stačí se podívat na čísla a pak o tom můžeme diskutovat, když začneme předkládat fakta.

Proč to tedy Miloš Zeman dělá? Co ho vede k takovým návštěvám?

Ješitnost, ješitnost, ješitnost. Ješitnost jako u spousty politiků, chtějí vládnout a prosadit se. On bude ten jedinečný ze Západu, kdo bude stát mezi těmito mocnými pány. Je to ješitnost.

Jak hodnotíte prezidenta Miloše Zeman v polovině jeho volebního období?

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Velice nadšený nejsem. Nepodařila se mu řada věcí, nepodařilo se mu zlepšit obraz České republiky venku a ukazují to i průzkumy. Nepodařilo se mu, řekněme, dosáhnout smíření různých táborů v Čechách.

Co tedy mohl udělat lépe?

Primární úkol hlavy státu je, aby byl nad stranickými půtkami, aby se snažil o smíření, nikoliv aby k něčemu podněcoval jako například teď v té štvanici proti uprchlíkům. Mohl by to zhoršit.

Václava Havla si pamatujeme jako revolučního prezidenta, Václava Klause zase jako kritika a ekonoma, jak si budeme, podle vás, pamatovat Miloše Zemana?

Jeho volební období ještě neskončilo, ale obávám se, že to bude rozporuplné.

Jak mohou prospět či uškodit prezidentovi lidé kolem něj? Jako jsou Vratislav Mynář, Jiří Ovčáček, Hynek Kmoníček, Jan Veleba a další?

To je různé podle jednotlivce. Podle tvrzení, že Mynář nemá osvědčení, což by v jeho pozici měl mít, to je jedna kapitola. Kmoníček je vysoce inteligentní a zkušený diplomat, má svérázné názory a spousta kolegů na něj žárlí. O tom, že patří k inteligentním diplomatům, není pochyb. O Ovčáčkovi, protože jsem svého času byl mluvčím a něco o té profesi vím, raději nebudeme diskutovat.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře. Někdo tvrdí, že zase novináři nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně tvrdí?

S odpuštěním řečeno, když svědčí sto lidí proti jednomu, tak já předpokládám, že má pravdu oněch sto. Samozřejmě kdyby nesnášel jen některé novináře, prosím, ale on nadává všem a i tím nejsprostším způsobem. To je také zajímavé, protože novinář takhle nemůže nadávat hlavě státu. Je to divné.

Co si myslíte o posledních krocích Andreje Babiše? Evidentně chce mít podnikání v republice pod kontrolou. Pomůžou mu tyto kroky, nebo budou pro Čechy spíše ztrátové?

Mám dojem, že je nervózní. Překročil vrchol kariéry a lidé přicházejí na to, že se z mnoha slibů prozatím nic nerealizovalo. Přichazejí na řadu ty pitomé pokladny, což směřuje k omezování jejich svobody. Tedy on je už právem nervózní.

Myslíte, že má pocit, že se pod ním klepe židle?

Ne, on zůstane ve vládě až do konce, o tom není pochyb. Má své poslance v Parlamentu a nepředpokládám, že v příštích volbách bude mít úspěch takový, jako měl dosud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…