Šéf Svobodných Mach: Jsme upadající Říše římská. EU upevňuje Putinovu moc a čeká ji postupný rozpad. Čína je v tomto svobodnější než my

31.12.2014 4:55

ROZHOVOR Podle europoslance a předsedy Svobodných Petra Macha je Andrej Babiš jen velkohubý. Sliboval vyrovnaný státní rozpočet, ale schodek roste. Sankce EU můžou paradoxně vést k upevnění pozice Vladimira Putina v Rusku. Dle Macha jsme novodobá upadající Říše římská a EU čeká postupný rozpad. Ekonomika je v Číně svobodnější než v EU, a proto tam roste prosperita a mzdy.

Šéf Svobodných Mach: Jsme upadající Říše římská. EU upevňuje Putinovu moc a čeká ji postupný rozpad. Čína je v tomto svobodnější než my
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Jak hodnotíte rok 2014 z hlediska České republiky. Byla dle vašeho názoru politická situace lepší nebo horší než jindy?

V roce 2013 si lidé zvolili politiky na další čtyři roky. Dali šanci zcela nové straně miliardáře Andreje Babiše v naději, že tentokrát nová strana něco zlepší. Takže někteří lidé prožili po politické stránce rok 2014 v naději.

Pracovala podle vás vláda dobře? Co kteří důležité činitelé ve vládě udělali dobrého a čím naší zemi uškodili?

Nemůžeme čekat, že by politici stihli udělat nějaké zásadní změny hned po volbách. Smutné ale je, že se ani žádné zásadní změny k lepšímu nechystají. Vláda prosadila rozpočet na rok 2015 opět s vyšším deficitem – 100 miliard korun a žádná reforma, která by zlepšila náš daňový, sociální, školský či zdravotní systém, se nechystá. Jsem rád, že se vláda aspoň na konci roku pod tlakem veřejnosti a parlamentu rozhoupala a začala se zajímat o případ paní Michalákové, které byly v Norsku odebrány za podivných okolností její děti.

Někteří žurnalisté varují před ohrožením svobody v České republice - kumulací moci u Andreje Babiše, zneužitím jeho moci díky vlastnictví médií a podobně...

Andreje Babiše beru jako normálního soupeře. Má sice média, má peníze, má obrovskou politickou moc, ale je to stále jen jeden z mnoha politiků. Náklad jeho novin upadá a stále více lidí hledá informace na internetu. My, kteří máme jiné recepty na české problémy než pan Babiš, máme stále kde své názory říkat. A když se nám nelíbí koncentrace moci v rukou pana Babiše, je to výzva, abychom se snažili být úspěšnější. Máme svobodu a jsem přesvědčen, že lidé pošlou ANO na smetiště dějin, pokud pan Babiš nic dobrého neudělá.

Jak hodnotíte Andreje Babiše? Slibuje, co splnil? Co udělal dobrého a špatného? Věříte mu? Co říkáte zákonům, které Andrej Babiš připravuje?

Pan Babiš sliboval, že zabrání daňovým únikům a vyrovná státní rozpočet. To se nestalo, deficit na příští rok má být vyšší než v roce 2014. Pan Babiš je podle mě jen velkohubý. Tvrdí „prostě to zařídíme“, ale jsou to jen slova. Když chtěl uvalit na drobné živnostníky ve jménu boje s daňovými úniky povinnost posílat nová měsíční byrokratická hlášení, musel nakonec vzít zpátečku. Chtěl dostat více peněz z drobných živnostníků, jeho vlastní firmy přitom daně neplatí, když si užívají štědrých investičních pobídek. To není fér.

Jak hodnotíte prezidenta Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničně-politické postoje? Má být dle vás Zeman prezidentem i příště? Pokud ne, koho chcete raději na Hrad?

Připadá mi nepřiměřené, když tak strašně moc hodnotíme výroky jednoho člověka. S Havlem a Klausem to bylo podobné. Podle mě vůbec takovouto funkci prezidenta nepotřebujeme. Zahraniční návštěvy může přijímat předseda parlamentu nebo premiér. Zákony by mohl vetovat místo prezidenta přímo lid formou referenda. Pojďme z naší ústavy prezidenta klidně škrtnout. Ušetříme si zbytečné hádky o slova jednoho člověka.

Vydrží podle vás vláda příští rok? Čekají nás příští rok předčasné volby? Nebo něco jiného převratného?

U nás málokdy vydržela vláda celé období. Pokud bude Babiš cítit, že může posílit svoji moc v nových volbách, může vláda padnout.

Kdo je podle vás politický vítěz a politický lůzr roku- kdo nejvíc získal, kdo nejvíc ztratil?

Měli jsme volby do Evropského parlamentu a do obecních zastupitelstev. Pohořelo hnutí Úsvit a paní Bobošíková. Naopak comeback potvrdili lidovci a první mandát v Evropském parlamentu znamenal průlomový úspěch pro Svobodné.

Co vidíte jako hlavní úkol pro Svobodné pro příští rok?

Čeká nás rok bez voleb. Pro Svobodné to ale bude rok intenzivních příprav, abychom měli kvalitní kandidátní listiny, kvalitní program a dobrou kampaň v dalších letech.

Jak hodnotíte mezinárodní situaci v roce 2014? Čím je pro vás svět jiný než na začátku roku? Koho a čeho se bojíte v roce 2015? Je nebezpečím Rusko? Nebo islám?

Svět se změnil. Skončilo období dvaceti let relativního mezinárodního klidu. Na pomezí Sýrie a Iráku vzniká Islámský stát a Rusko rozšiřuje své území. Bojím se, že bude pokračovat úpadek naší západní civilizace a budeme dál dávat prostor k růstu a k expanzi jiným. Jsme novodobá upadající Říše římská. Tento trend musíme zastavit a dát naší zemi opět svobodu, dynamiku a hrdost. To je ale úkol na desetiletí.

Vydrží Putinův režim, nebo padne pod tíhou sankcí a negativních zpráv v hospodářství?

Putin má smůlu, že klesá světová cena ropy. Ale pokles ceny ropy a následný pád rublu znamená nové příležitosti. Rubl byl silný jen kvůli drahé ropě, která je hlavním ruským vývozním artiklem. Rusko si projde recesí, na jejím konci ale může být konkurenceschopná ekonomika, která bude méně závislá na dovozu technologií. Podle mě Putin tuto recesi ustojí.

Jaký je podle vás výsledek sankcí vůči Rusku, vedli k něčemu pozitivnímu?

Sankce takřka neměly reálný dopad na obchod. Umožňují ale Putinovi svádět ekonomické problémy, které plynou hlavně z poklesu cen ropy, na západní obchodní sankce. Rusové považují tyto sankce za nespravedlivé. Sankce tak paradoxně upevňují v Rusku Putinovu moc.

Je dle vašeho mínění udržitelná eurozóna a Evropská unie? Dojde k centralizaci, či naopak postupnému rozpadu EU?

Velkou Británii čekají volby a po nich nejspíš referendum o vystoupení Británie z EU. Když Velká Británie Evropskou unii opustí, bude to rána pro EU a povzbuzení pro euroskeptiky v Nizozemí, v Dánsku i u nás. Evropskou unii čeká neodvratně stagnace a postupný rozpad. A je to dobře. Když se jednotlivé státy opět stanou nezávislými a budou si dělat zákony podle svého, obnoví se potřebná konkurence a do Evropy se vrátí hospodářský růst.

V Evropě přibývají imigranti ve Francii, Španělsku, Řecku či Británii. Je možné, že vyhrají politici, kteří stojí napravo či nalevo od evropského mainstreamu... Máme se toho bát, nebo to je spíše naděje? Jsou zde jména jako Le Penová, Tsipras, Farage...

Čím více budou politici hlavního proudu ignorovat problémy spojené s EU nebo s chybnou imigrační politikou, tím více budou sílit strany považované donedávna za okrajové. Jsem rád, že v Británii je to UKIP a u nás Svobodní – že to nejsou strany typu Dělnická strana.

Lze vlastně vůbec udržet prosperitu nás, „Evropanů“? Co máme dělat proti Číňanům, kteří pracují skoro za ,,misku rýže"? Navíc jsme zadlužení...

Číňané už dávno nepracují za misku rýže. Mzdy tam prudce rostou. Za posledních šest let se mzdy v Číně – na rozdíl od našich – prakticky zdvojnásobily. Politický monopol tam sice drží komunistická strana, ale ekonomika je tam stále svobodnější. Je snadné věřit, že Čína roste, protože dělníci pracují za misku rýže. Je těžší připustit, že jejich ekonomika je svobodnější a že my děláme něco špatně. Nevidím pro Českou republiku – a obecně Evropu – jiný recept na obnovení prosperity, než zastavení zadlužování, odstranění nespravedlivých dotací a radikální snížení daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…