Šéf komunistů Filip: Vládne tu oligarchie, mocnější než jakákoliv vláda. Toto proti tomu chystáme...

25.01.2015 20:42

NA HRANĚ S XAVEREM Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip nevěří, že by premiér Sobotka dokončil se svou vládou volební období. Jako mnohem zásadnější ale vnímá to, co se dnes děje ve světě. Podle něj je současné dění důsledkem dlouhodobého zneužívání světových surovinových zdrojů ze strany západních zemí.

Šéf komunistů Filip: Vládne tu oligarchie, mocnější než jakákoliv vláda. Toto proti tomu chystáme...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

S jakým pocitem prožíváte, s odstupem několika dnů, ty události, které se staly ve Francii? Co to podle vás může znamenat pro Českou republiku?

Já jsem k tomu napsal takový článek, který se týká nárůstu xenofobie a neochoty naslouchat. Jsem přesvědčen, že nic takového, co se tam odehrálo, by nemělo mít nejen v Evropě, ale i ve světě místo. Přičítám to k tomu, že lidé možná mají víc komunikačních možností, ale o to méně spolu mluví a jsou schopni vnímat toho druhého. A pokud jde o samotný útok na Charlie Hebdo, tak bych k tomu snad jen řekl, že je mi líto, že vůbec k něčemu takovému došlo, protože nejde jen o svobodu slova, ale jde také o respekt názoru druhých.

Máte sám pro sebe nějaké vysvětlení, čím to je, že se tyto věci ve světě v poslední době dějí?

Těch vysvětlení je několik. Za prvé je to důsledek toho, že bohatý Sever zneužíval znovu surovinové zdroje na Jihu, že státy G8, G20 svým způsobem hleděly na své zisky více než na to, aby se ve světě rozšiřovaly možnosti důstojného života pro všechny. A mně to připadá, jako kdyby nastala místo toho kroku k prosperitě nová vlna kolonialismu. Nakonec se to projevilo v tom, že už vlastně jedno procento obyvatel celé zeměkoule vlastní stejně majetku jako zbylých 99 %, to je nesmyslné. Takový výsledek ukazuje na to, že je něco v ekonomickém rozdělování špatně, že je chyba u těch, kteří rozhodují o něčem takovém. Je to v hrubém rozporu s článkem 1 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, tj. že každý národ má právo na využívání svých přírodních zdrojů. Tady je evidentní, že ty přírodní zdroje využívají ke svému prospěchu jiní než ti, kteří by je měli využívat.

Máte pocit, že bychom se my občané měli bát, že jednoho dne ty teroristické útoky mohou zasáhnout ČR, nebo se nás to netýká?

V každém případě se nás to týká. A myslím si, že bychom se bát nemuseli, kdybychom byli schopni přispět víc k dialogu než k vysílání vojáků do cizích zemí, kde se musí cítit jako okupanti.

Z pohledu člověka, který smýšlí levicově, jako komunista, byla Evropská unie dobrý nápad, nebo ne? Co ukazují dějiny?

Evropská unie je spíš špatná realizace dobrého nápadu. V době globalizace, když to hodně zjednoduším, tak vnímáme, že ten integrační proces ve světě je objektivním procesem, protože obyvatel zeměkoule přibývá, jejich interakce je čím dál intezivnější, to znamená, že ty integrační procesy skutečně objektivně musely nastat. Teď jde o to, jestli ten integrační proces slouží lidem, nebo jenom úředníkům, případně několika jednotlivcům nebo několika vládám. V tomto ohledu si myslím, že samotná integrace není nic špatného, jen jsme nezvládli její realizaci.

Co to znamená? Připouštíte, že se Evropská unie rozpadne?

To nelze vyloučit, přitom ale bude dál fungovat ten objektivní proces integrace, tzn. povinnosti vlád a lidí jednotlivých zemí, aby spolu komunikovali, obchodovali, aby spolu v každém případě nějak žili, ale je třeba najít ten způsob, kdy se nebudou jedni cítit vazaly těch druhých a aby ta důstojnost lidského života byla zachována pro všechny a ne jen pro některé.

Vsadil byste si na to, že vláda Bohuslava Sobotky dovládne do konce svého volebního období?

Nevsadil.

A proč?

Ze dvou důvodů. Za prvé se nevsázím. A ten druhý důvod je ten, že ty vztahy v té koalici se ukazují jako velmi napjaté, a to nejméně ze třech základních důvodů. První důvod je ten, že existují ne zcela kompatibilní volební programy tří politických stran a z nich je udělaný kompromis, druhým důvodem je vnitřní pnutí zejména v hnutí ANO a v sociální demokracii, které může, ale nemusí být uklidněno sjezdem – a za třetí je tam velký problém v tom, že vládní koalice nebude schopna dostát svému slovu, které dala ve volebních programech a nakonec i v koaliční smlouvě, a to je v té oblasti naplnění těch slibů, např. v řešení církevních restitucí a jejich postavení na reálných základech. A teď bych mohl jmenovat jednotlivé části programů těch stran, jež jsou u moci, které se neřeší. A mohl bych to i dokazovat na jednotlivých krocích vládní koalice – včerejšek například ukázal, že koalice není schopna zvládnout dluhopisový program.

Kdo je podle vás nejmocnější muž v této zemi?

Myslím, že nejde o jednotlivce, ale že se tady tvoří nová skupina oligarchie, která je mocnější než vláda.

Kdo ji vede?

Dovolte mi, abych si tu úvahu nechal až na jednání našich stranických orgánů, nejpozději to řeknu po stranickém sjezdu.

Máte tedy připraven nějaký zásadní projev, který na vašem stranickém sjezdu zazní?

V každém případě se chci vyjádřit k mezinárodní situaci, a to na konferenci v květnu letošního roku v Praze pro naše partnery z komunistických a radikálně levicových stran, kterou budeme pořádat. Chceme se dotknout tématu, jak dál v Evropě, jak dál v těch krocích ohledně budování socialismu 21. století, jaké kroky je třeba učinit, s kým je potřeba spolupracovat apod. A pokud jde o samotný postup KSČM k situaci v ČR, tu skutečně chci komentovat až na příštím sjezdu.

Vy si myslíte, že v této chvíli má socialismus, o kterém jste mluvil, ještě šanci?

Samozřejmě, protože my se nechceme vracet k tomu, co tady bylo, ale v každém případě chceme jít dopředu mnohem sociálně spravedlivější společnosti, a myslím si, že třeba výsledek toho průzkumu veřejného mínění, že jenom 45 % občanů ČR si myslí, že je tady lepší situace než před rokem 1989, ukazuje na to, že zklamání u českých občanů je velké. To nepřipomínám zklamání slovenských občanů, kterých je 77 %. Takže když si vezmu bývalé Československo, jeho ekonomické výsledky, jeho spokojenost s životem a současný stav, tak si myslím, že to, co se tady odehrává, není ku prospěchu většiny občanů, jejich spokojeného a důstojného života.

Jsem přesvědčen, že tak jak dlouhou dobu trval ten přechod z jednoho systému, z toho feudálního k tomu kapitalistickému a po tom prvním pokusu o sociálně spravedlivou společnost, se ta společnost vyvíjela na 40 let, tak zase nevidím důvod, proč by ve stejném časovém horizontu při výměně těch generací lidé nezačali hledat skutečně ten systém, který by jim umožňoval důstojný život a důstojné životy jejich potomků.

Vy jste politický praktik, mimořádně zkušený. Co se může stát po sjezdu ČSSD? Může to vést až k pádu vlády?

Myslím si, že sjezd ČSSD, případně jednání nebudou impulsem k pádu vlády, ale spory uvnitř koalice takovým impulsem být mohou. A vzhledem k tomu, že nás čeká zásadní jednání o daňovém systému, neboť zatím jsme stále v daňovém systému, který tady nastavil Miroslav Kalousek a Petr Nečas a jenom ty nejhorší věci byly odstraněny a v daních jsme sáhli jenom na malou část DPH, čeká nás samozřejmě rozhodnutí o tom, jestli zavedeme spravedlivé daně, tedy daňovou progresi, tak aby ti, co jsou největšími 'využívači' daňového systému, také do něj poctivě odváděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…