Šéf sněmovní vyšetřovací komise k OKD vypustil jasný vzkaz. Adresován je Zdeňku Bakalovi, který odmítl předstoupit

10.08.2018 16:14

ROZHOVOR Bakalova reakce mě nepřekvapila. Jeho argumenty považuji za nerelevantní, využiji veškeré zákonné prostředky, aby před komisi musel předstoupit, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda poslanecké vyšetřovací komise ke kauze OKD Pirát Lukáš Černohorský. Bakala je podle Černohorského „mistrem kliček“, který je „schopen najít cestu i tam, kde ji jiný hledá obtížně“. „Zdaleka jsme ještě nevyčerpali veškeré způsoby, jak pana Bakalu přimět svědčit. Pokud bude dále všechny snahy o korektní přístup sabotovat, můžeme ho nechat předvést policií,“ dodává Černohorský. „Skepse“ a „rezignace“, popsal ParlamentnímListům.cz Černohorský atmosféru, jaká teď podle něj panuje v souvislosti s kauzou OKD v hornické Ostravě.

Šéf sněmovní vyšetřovací komise k OKD vypustil jasný vzkaz. Adresován je Zdeňku Bakalovi, který odmítl předstoupit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Co říkáte na odpověď Zdeňka Bakaly, kterou prostřednictvím svého tiskového mluvčího Bystrova adresoval vyšetřovací sněmovní komisi?

Nijak výrazně mě nepřekvapila. Spíše by mě překvapilo, kdyby se Zdeněk Bakala k výslechu bez vytáček dostavil. Jeho argumenty považuji za nerelevantní a využiji veškeré zákonné prostředky, aby před komisi předstoupit musel. Bohužel o jeho způsobu jednání leccos napovídá i fakt, že svou odpověď nejdříve rozeslal novinářům, takže jsem se o odmítnutí svědectví dozvěděl v pátek večer po smršti telefonátů. Já takto nejednám a jednat nebudu, odpověď tedy nejdříve adresuji jemu a až poté o tom budu informovat v médiích, jak se sluší.

Je Bakalova obava z možné podjatosti oprávněná?

Anketa

Chcete, aby Jiří Paroubek zasedl v Senátu?

44%
56%
hlasovalo: 8795 lidí
Výslechy svědků jsou neveřejné. Mimo jiné i proto, aby se nikdo nemohl vymlouvat na to, že se komise snaží svědky pouze mediálně i veřejně pranýřovat a ovlivňovat tak rozhodování soudů. Přítomna jim nebyla ani Hana Marvanová, kterou pan Bakala zmiňuje jako jednu z osob vůči němu zaujatých. My jsme si samozřejmě velmi dobře vědomi toho, že komise není soud a my nerozhodujeme o vině a trestu. Jelikož má ale komise jiné pravomoci než policie, můžeme pomoci podat ucelený obraz o celé kauze. A to se nám i daří.

První kolo výslechů již proběhlo a podrobnosti ohledně jejich obsahu jsme nikde nezveřejňovali. Pokud by se pan Bakala dostavil, bylo by tomu tak i v jeho případě. On sám svými vytáčkami a mediálními útoky kauzu medializuje a přitahuje k sobě pozornost. Mým cílem je pouze celou věc důsledně prošetřit a dodat veškerá relevantní svědectví, která následně předáme policii.

Je vůbec reálná představa, že by se někdy Bakalu komisi vyslechnout podařilo?

Zdaleka jsme ještě nevyčerpali veškeré způsoby, jak pana Bakalu přimět svědčit. Pokud bude dále všechny snahy o korektní přístup sabotovat, můžeme ho nechat předvést policií. Zdeněk Bakala má tým právníků a mediálních odborníků, takže jako mistr kliček je schopen najít cestu i tam, kde ji jiný hledá obtížně, ale věřím, že se to podaří. Ostatně by mělo být v jeho zájmu, pokud se cítí nevinen, sdělit komisi svou verzi příběhu. V odpovědi například zmiňuje, že by měl být před komisi předveden také prezident Miloš Zeman. Ten však dosud s kauzou příliš spojován nebyl, protože jako předseda vlády neučinil v tomto ohledu žádná důležitá rozhodnutí. Pokud ovšem Zdeněk Bakala ví více, měl by to sdělit.

Pocházíte z Ostravy. Jaká je ve městě v souvislosti s kauzou OKD nálada, myšleno mezi běžnými lidmi i těmi, kterých se kauza bytů OKD bezprostředně dotýká (jsou nájemci)?

Nejvýstižnější by bylo asi označení skepse nebo rezignace. Lidé v našem kraji už zažili v souvislosti s OKD tolik podrazů a selhání ze strany státu i soukromých vlastníků, že nevěří ve zdárný konec. Samozřejmě o to víc usilovně pracuji na tom, aby práce komise měla viditelné výsledky.

Vzbudil mezi dotčenými vznik vyšetřovací komise nějakou naději v tom smyslu, že by se svých bytů či nějakého odškodnění někdy dočkali?

Těžko říci. Dostávám velmi kladnou odezvu od spousty lidí, kteří mi drží palce a doufají. A pak také řadu reakcí v tom smyslu, že je to plýtvání energií. Já si myslím, že kauza doteď naším krajem výrazně rezonuje a jakákoliv upřímná snaha dopídit se spravedlnosti nikdy není marná. Většina mých kolegů si užívá poslaneckých prázdnin, zatímco já většinu léta věnuji výslechům svědků a kompletaci podkladů. Vůbec mě to ale nemrzí, protože věřím, že to přinese ovoce.

Novým majitelem bytového fondu OKD a bytů, ve kterých lidé bydlí, je společnost investiční fond Round Hill Capital. Zjišťovali jste, kdo za touto společností stojí, kdo ji ovládá?

Ano, zjišťovali, ovšem při pátrání po skutečných vlastnících se dostanete mimo EU. Koneční vlastníci sídlí tuším na Kajmanských ostrovech.

Mají investoři Round Hill Capital informaci o tom, v jaké kauze majetek jejich fondu v České republice figuruje?

Vzhledem k tomu, že jsou skuteční koneční vlastníci společnosti v podstatě nedohledatelní, o jejich znalostech kauzy OKD nic nevíme.

Co nového jste zatím zjistili? Jsou to věci zásadního charakteru, nebo jde spíše o informace, které jsou již známé a zasazené do nových souvislostí?

Zjistili jsme obojí. Tedy jak věci zásadního charakteru, tak podrobnosti, které nám pomohly doplnit mozaiku pokrývající celou kauzu OKD. Detaily ale v tuto chvíli sdělovat nebudu. Počkejte si na závěrečnou zprávu, která by měla být hotova do zimy letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…