Šéfka Trikolóry v ráži: Koronavirové přešlapy! Máme v rukou právní materiál a některým lidem bude horko

09.09.2021 0:00 | Rozhovor

Třetiřadí doktůrci okupují poradenské fleky na ministerstvu zdravotnictví a užívají si měsíce své pochybné nezasloužené mediální slávy. Jiní si z pandemie udělali výnosný kšeft. Právě to podle Zuzany Majerové Zahradníkové stojí za udržováním vládních opatření a často zcela nesmyslným přístupem k pandemii.

Šéfka Trikolóry v ráži: Koronavirové přešlapy! Máme v rukou právní materiál a některým lidem bude horko
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková, lídryně Trikolóry

Spojenectví Trikolora Svobodní Soukromníci před pár dny představilo další bod společného volebního programu, nazvaný Dostupné a důstojné bydlení. Toto téma bývá spíše výsadou levice, pravicové strany spíše musejí poslouchat, že by lidi nejraději nechaly spát pod mostem. Jaký je tedy váš přístup k oblasti bydlení?
 
Příčinou nedostupného bydlení v ČR je kombinace několika faktorů ovlivňující pozitivně poptávku a zároveň negativně nabídku, a v důsledku toho dlouhodobá nerovnováha na trhu s bydlením. Je nutností, aby v následujícím období přišla vláda, která napraví chyby a liknavost všech dosavadních vlád. Většina politických stran ale mylně předpokládá, že dosáhnou snížení cen bytů prostřednictvím dodatečného zdanění či jiných restrikcí (snížení poptávky) a dalším zjednodušováním stavební legislativy (zvýšení nabídky).
 
Ve skutečnosti na zdravém trhu ve stabilní ekonomice cena bytů vždy roste a k poklesu cen bytů dochází jen v důsledku velkých ekonomických krizí nebo válek. Nehledě na fakt, že skutečné snížení cen nemovitostí by znehodnotilo úspory a majetek obyvatel ČR. 
 
První cestou ke zvýšení dostupnosti je dosáhnout vyššího organického růstu čistých příjmů domácností, čehož chceme dosáhnout snížením daní a byrokracie, a naopak zvýšením produktivity práce. Zároveň chceme usnadnit výstavbu bytů a snížit stavební náklady zrušením nesystémových regulací. Nedovolíme další byrokratická opatření zvyšující náklady na bydlení a už vůbec ne zvyšování daní z nemovitostí. Klíčový je rovněž náš plán na renesanci družstevního i nájemního bydlení ve spolupráci s obcemi. 
 
 
Tyhle věci obvykle řeší Ministerstvo pro místní rozvoj. Váš stínový ministr v tomto portfoliu Michal Dvouletý ale hovoří o tom, že by se jeho ministerstvo mělo nejlépe zrušit. Co si myslíte o tomto nápadu? A neukazuje se právě v otázce bydlení, že MMR, ač vnímané hlavně jako distributor bruselských dotací, má nějaký smysl?
 
Přesně tak, ministerstvo pro místní rozvoj bude první, které bez náhrady zrušíme, stejně jako několik desítek další úřadů a institucí. Státní aparát totiž potřebuje přísnou redukční dietu a my jsme na rozdíl od politických dinosaurů připraveni provést skutečnou antibyrokratickou revoluci.
 
A jak je zřejmé, právě ministryně Dostálová dokonala rozklad tohoto zcela zbytečného ministerstva, které i přes nemalé výdaje na „bytovou politiku“ dohnalo Českou republiku do situace, ve které jsou byty zejména pro mladé rodiny naprosto nedostupné, popřípadě pouze za cenu celoživotního zadlužení. V rámci Evropy je ČR na smutném druhém místě nedostupnosti bytů, nový byt nás vyjde na 12,2 průměrných hrubých ročních platů.
 
 
Když už jsme u té pravicové a levicové kampaně, co říkáte na předvolební jízdy duo ČSSD Jana Maláčová - Matěj Stropnický po továrnách, kde spolu s úředníky podřízenými paní ministryni provádějí kontrolu dodržování zákoníku práce a v podstatě využívají státní službu ke kampani?
 
Ono ani tak nejde o to, co tomu říkám já, já si o tom samozřejmě myslím své, ale co tomu říká ten úřad pro dohled nad politickými stranami, když už ho teda máme.
 
Matěj Stropnický říká, že tradiční dělení na pravici a levici především podle ekonomických témat není mrtvé, jak někteří tvrdí. Souhlasíte s ním?
 
Naprosto. Pravolevé dělení nezmizí nikdy. To ale neznamená, že neexistují i další kritéria a škály, podle kterých se politické strany dělí a liší. Kupříkladu konzervativní versus liberální nebo globalistické versus národní. 
 
 
V neděli jste na Staroměstském náměstí s TSS pořádali demonstraci za zrušení koronavirových omezení pro žáky ve školách. Jaký měla akce podle vás úspěch? A co chcete dělat dále, aby se podařilo dosáhnout změny? 
 
Někteří lidé si myslí, že v mimořádných situacích se zákony nemusejí dodržovat nebo že se mohou libovolně ohýbat. Přesně to v časech své covidové diktatury dělá Babišova vláda a speciálně ministerstvo zdravotnictví. Má to ale být přesně naopak. Zvláště v mimořádných situacích je třeba na dodržování zákonů lpět dvojnásob.
 
Proto naši právníci vládu za její koronavirové přešlapy žalují. A úspěšně. Nejvyšší správní soud už několik desítek vládních opatření zrušil pro jejich nezákonnost. Zatím se nic neděje, ale přijde čas, kdy tenhle právní materiál, který máme v rukou, bude aktuální a některým lidem bude horko.
 
 
Váš právní expert Zdeněk Koudelka na demonstraci hovořil o tom, že hlavní snahou vládních orgánů je vyočkovat co nejvíce z 23 milionů dávek, které byly objednány. To jsou hodně silná slova. Věříte i vy, že očkovací kampaň je motivována primárně ekonomickými zájmy některých skupin? 
 
Nejenom očkovací kampaň. Skvělý kšeft si z covidu udělala také řada podnikavců s předraženým zdravotnickým materiálem či třetiřadých doktůrků, kteří okupují poradenské fleky na ministerstvu zdravotnictví a užívají si měsíce své pochybné nezasloužené mediální slávy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…