Senát by o sobě měl dát více vědět, říká kandidát na senátora na Praze 6 Bedřich Danda

10.09.2016 18:50

ROZHOVOR „Pokud budu zvolen, navrhnu zrušit zákony, které obtěžují občany. Zasadil bych se o omezení administrativní zátěže a to nejen na podnikatele, ale i na občany. Když vidím formulář na vyplnění daňového přiznání např. za byt v osobním vlastnictví, tak si myslím, že by to měl stát občanům velmi zjednodušit,“ soudí Bedřich Danda.

Senát by o sobě měl dát více vědět, říká kandidát na senátora na Praze 6 Bedřich Danda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na senátora za Soukromníky Bedřich Danda

V senátních volbách se budete ucházet o post senátora na Praze 6, v čem tam vidíte její nedostatky? A co byste naopak vyzdvihl?
 
Podle mého názoru musí Senát mnohem více dát o sobě vědět. Jednotlivé návrhy zákonů prezentovat a zdůvodňovat a hlavně vše publikovat. V tom vidím slabou stránku Senátu.
 
Z jakého důvodu jste se rozhodl jít do voleb? A čím byste své voliče přesvědčil, aby volili právě vás?
 
Byl jsem osloven Stranou soukromníků, kterou jsem jako spoluzakladatel v roce 2008 založil, abych kandidoval. A co mohu nabídnout? Mohu nabídnout životní zkušenosti, solidnost, neúplatnost, otevřenost a ochotu naslouchat jiným. Navíc jsem za celou dobu od roku 1989 byl účastníkem privatizace s několika projekty a nikdy jsem se nedopustil privatizačního podvodu, ba naopak jsem všechny získané úvěry splatil a to s neuvěřitelnými 18% úroky. 

Pokud byste se stal senátorem, co byste řešil jako první a na jakou oblast byste se zaměřil?
 
Navrhnu zrušit zákony, které obtěžují občany. Zasadil bych se o omezení administrativní zátěže a to nejen na podnikatele, ale i na občany. Když vidím formulář na vyplnění daňového přiznání např. za byt v osobním vlastnictví, tak si myslím, že by to měl stát občanům velmi zjednodušit.

Ve volbách proti vám budou stát například Václav Bělohradský, Aleš Hušák nebo Vlastimil Harapes, kdo je pro vás největším soupeřem?
 
Je to smutné, ale vyhraje ten, kdo bude mít v kampani největší peníze, a odhad nechám na čtenářích…

V nedávné době jste působil ve funkci náměstka ministra průmyslu a obchodu, co vám ty 4 roky ve funkci daly kladného?
 
Po mých čtyřletých zkušenostech na ministerstvu průmyslu a obchodu jako náměstek ministra mohu klidně prohlásit, že činnost senátora se musí vykonávat naplno, nikoliv jako na „vedlejšák“. Já osobně jsem musel přerušit veškeré podnikatelské aktivity a věnovat se práci na ministerstvu naplno, jen tak se mohu podívat do očí svým voličům s klidným svědomím, že jsem  pro to udělal maximum. A co mi to dalo? Protože jsem nikdy v životě nebyl vysokým státním úředníkem, zjistil jem, že práce na takovém postu je velmi odlišná od práce podnikatele či živnostníka. Na všechno je relativně dost času, proto také schvalovací proces zákona trvá až 2 roky, zaměstnanec úřadu či jiného státního subjektu se nemusí starat zda má peníze na účtu pro své zaměstnance, zda mu někdo nezaplatil fakturu, či zda má peníze na odvod DPH z faktury kterou nemá zaplacenou.
 
A také jsem nahlédl do problému mezi jednotlivými resorty, tj. ministerstvy. Je až neuvěřitelná rivalita mezi nimi a můžete přijít s bezvadným návrhem na změnu zákona (a že jich je potřeba, sám jsem jich nasbíral 142) a narazíte na velký odpor na jiném ministerstvu, že to nejde, že by podnikatelé podváděli atd. Podle mě to je nepochopitelné, myslel jsem si, že to je zájem státu aby tady byla kvalitní legislativa.
 
Jste známý jako podnikatel v oblasti automobilismu, zakladatel společnosti Transcentrum, jak jste se k podnikaní v dopravě dostal?
 
To je dlouhá historie. Již v roce 1961 jsem „podnikal“ tzv. pod národním výborem, s nákladním 5tunovým chevroletem. Od roku 1965  jsem působil v osobní dopravě pod Pražským kulturním střediskem de facto až do roku 1989. Na popud starých autodopravců jsem 9. února 1990 obnovil činnost Společenství autodopravců Čech a Moravy, kde působím jako předseda dodnes.
 

Společnost jste zakládal v roce 1990, jak moc se od té doby změnily podmínky pro podnikatele?
 
Ano, to je pravda a to na základě informací od mých přátel ze Švédska, kteří nám dávali rady do podnikání. A podmínky? Ty se změnily zcela  zásadně. Nejen že vzrostla agenda u firem, ale stále přibývají další zákony a vyhlášky a info od daňových poradců mám, že se v tom přestávají i oni orientovat. A co nastane. Pokud nesplníte dle litery přesně zákon – nastupují sankce. A ted vám dám příklad jeden z mnohých. Řidič kamionu nedodrží přestávky v jízdě a je potrestám pokutou 2500 Kč. A autodopravce, vlastník kamionu, dostane za tento přestupek od krajského úřadu pokutu 220 000 Kč! Je to spravedlivé, když vlastník firmy to ani nemůže ovlivnit? A tak bych mohl pokračovat ve všech dalších resortech. Nebo si snad ministr financí myslí, že vybere od živnostníků díky EET 18 miliard? Směšná představa, jen by mě zajímalo, kdo ponese odpovědnost za to, že se nejen nevybraly tyto daně, ale kdo ponese odpovědnost za vyhozené peníze za zavedení systému a hlavně za reklamu v televizi na podporu EET...
 
V současné době působíte jako předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků, můžete nám přiblížit činnost tohoto sdružení??
 
Sdružení podnikatelů a živnostníků jako zaměstnavatelský svaz tady v různých podobách existuje od 16. prosince 1989. V letech 1990–1995  se nám velmi  podařilo nastavit některé podmínky zejména pro živnostníky tak, aby se dalo v ČR podnikat. Postupně se ale začaly přitahovat uzdy podnikání natolik, že v poslední době řada malých podnikatelů se rozhoduje ukončit své podnikání – a to zcela z důvodů, o kterých jsem mluvil výše. Ve Sdružení jsou právnické subjekty, cechy, spolky a celkem zastupujeme přes 22 000 subjektů z celé ČR. www.spzcr.cz. A co bude dál – jsem velmi rozladěn, protože takto jsem si to po 26 letech podnikání určitě nepředstavoval!
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…