Senátor Kubera: Nečas má zřejmě informace a ví, že vláda nepadne

04.11.2012 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Na kongresu Občanské demokratické strany v Brně ParlamentníListy.cz do tradiční sobotní „půlnoční“ rubriky oslovily senátora Jaroslava Kuberu. Teplický primátor je podle svých vlastních slov zvyklý chodit spát velmi pozdě a o dvanácté jeho večer obvykle teprve začíná.

Senátor Kubera: Nečas má zřejmě informace a ví, že vláda nepadne
Foto: hns
Popisek: Senátor Kubera v půlnočním rozhovoru

Pane senátore, kdybychom Vás tady na kongresu chtěli vyzpovídat o půlnoci, při čem bychom Vás vyrušili?

Asi bych četl maily, díval se na internet, nebo sledoval na ČT24 zpravodajský souhrn, ke kterému jsem se přes den kvůli sněmování nedostal. Já chodím spát opravdu velmi pozdě, takže pro mě je půlnoc teprve začátkem večera. A čtyřiadvacítku mívám zapnutou skutečně téměř dvacet čtyři hodin denně, klidně i v autě, takže mi běží i v noci ze soboty na neděli.

Co říkáte sjezdovým projevům Petra Nečase a Mirka Topolánka?

Projev Petra Nečase byl na dnešní poměry mimořádně dobrý. Konečně se ukázalo, že to není jenom necharismatický technokrat, a zřejmě i pod tíhou situace mluvil velmi dobře. Byly z něj cítit přirozené emoce, takže jeho projev hodnotím velmi dobře.

Výrazně jsem s ním nesouhlasil v tom, že za sebe máme nechat kandidovat nezávislé osobnosti. To je cesta do pekel, protože v České republice máme politický systém založený na politických stranách. Dát na kandidátku známou vědkyni nebo umělce jen proto, že je známý a získává hlasy, to je špatně. Jsou samozřejmě čestné výjimky, třeba Tomáš Töpfer, který je i dobrým politikem. Třeba lékaři tradičně v komunálních volbách jsou pro strany oblíbenými kandidáty, protože jsou populární. Ne vždy ale mají talent pro politiku. Kdo chce dělat politiku, nemůže ji mít jen jako prostředek k něčemu jinému.

Co jste říkal v projevu Mirka Topolánka těm přirovnáním k Titanicu?

To tam bylo jenom okrajové, ale jinak byl ten projev o tom, jak by to mělo být. Jediná chyba byla, že Mirek nepřipomněl, že on sám byl předsedou a tyhle věci neudělal. On měl ten samý úmysl, už když vedl ODS, ale nikdy se mu to nepodařilo zrealizovat. Ale jinak ten projev byl velmi dobrý.

A je podle Vás ODS Titanicem?

ODS není Titanicem. Náš kongres se koná na dušičky, památku zesnulých, a měli bychom se postarat, abychom za rok nevzpomínali na zesnulou ODS. Ale já jsem přesvědčen, že se to nestane, že se ta značka ještě dá vyleštit. Ale čeká nás s tím spousta práce.

Jak se díváte na to, že by se do ODS vrátil Václav Klaus a stal se třeba znovu čestným předsedou?

S návratem Václava Klause do ODS nemám vůbec žádný problém. Myslím si, že on jako velký šachista má svou budoucnost jasně naplánovanou, ale nemá nejmenší důvod to nyní komukoliv říkat. Proto si myslím, že se zachoval správně, když řekl, že nechce před kongresem poskytovat žádné knížecí rady, protože by to z jeho strany nebylo vnímáno pozitivně. Jako zkušený a chytrý politik nechává věcem volný průběh a nezasahuje do nich.

Abychom to odlehčili. Vy jste také kdysi měl ambici kandidovat na čestného předsedu ODS. Ještě pořád se Vás tato aspirace drží?

Ne, to jsem řekl jen jednou v žertu na jednom kongresu, abych trochu odlehčil dusno. Nyní jsem členem grémia a mám jediný cíl- aktivně přispět k tomu, aby se ODS vrátila na výsluní, protože ona si tu situaci tak úplně nezaslouží. Nezpůsobili jsme si to jen sami, byť samozřejmě z devadesáti procent je to naše vina.

A jak se zpátky na výsluní vrátit?

Už to říkám dlouhá léta. Vést levné volební kampaně, neutrácet zbytečně peníze, komunikovat s lidmi. Zazněla tu dnes pravdivá slova, že volič je ten král, ač to tak nevypadá. On rozhoduje, i když toho svého rozhodnutí potom často lituje, třeba proto, že se nechal ovlivnit nějakým povrchním vjemem. Ale ODS musí komunikovat s veřejností a ona to nedělá. Zčásti proto, že na to pro samé problémy a starosti nemá čas. Proto navrhuji změnu stanov, aby vedení mohlo rychleji reagovat na dění. Výkonná rada má dnes asi padesát členů a taková jednotka objektivně nemůže rychle a operativně rozhodovat.

A nemáte pocit, že pravicovým voličům - živnostníkům a podnikatelům - vadí i to zvyšování daní, jak tvrdí straničtí rebelové?

Je těžké, když strana, která má na svém štítě, že člověk je svéprávná osobnost, která se o svůj život z velké části stará sama, a pomáhat se má jen těm, kteří to potřebují, už kvůli koaličnímu kompromisu ze svých principů dost ustoupila. To naši voliči vnímají dost úporně. Pokud jde o pravicovou politiku, tak tu si můžeme dovolit my v Teplicích. Tam máme takové volební výsledky, že si to můžeme dovolit. Ale to, že ty volební výsledky dokážeme obhájit, ukazuje, že tu pravicovou politiku snad zase tak špatně neděláme. Lidé nás můžou kritizovat, ale já vždycky říkám, že na konci naší snahy je volič. Volič v tom městě žije a vnímá to. Ale nám to pravidlo „nepodnikat a nepřekážet“ už dvacet dva let funguje.

Stal jste se členem stranického grémia, do kterého patří i předseda a místopředsedové, kteří se budou volit zítra tady na sjezdu. S kým byste v grémiu rád spolupracoval?   

Moje ideální představa je, aby byl místopředseda jen jeden, ale to je nereálné. Budu se snažit, aby ten počet místopředsedů byl alespoň snížen, protože s tím by se snížil i počet kuloárových dohod. A tyto obchody samozřejmě ODS neprospívají.

A nějaká konkrétní jména?

Kolikrát už jsme se přesvědčili, že není dobré chtít někoho nového v naivním domnění, že nás spasí, a pak se ukázalo, že tomu tak není. Podle mě postoupí Mirka Němcová a Jirka Pospíšil, o ty další dvě to bude velmi tuhý boj.

A co říkáte spekulacím, které také zaznívaly mezi delegáty, že tento kongres stejně nic nevyřeší, protože stejně ve středu padne vláda a bude třeba najít nového kandidáta na premiéra?

Za těchto okolností není jiná možnost, než volit Petra Nečase, protože on nyní je premiérem. Proč svolával kongres zrovna teď, když v dohledné budoucnosti možná bude muset svolávat další, do toho nevidím. Ale třeba má úžasné informace a ví, že vláda nepadne. Ostatně-já si myslím, že předčasné volby nebudou. Ty leasingy a hypotéky jsou pro poslance silnou přesvědčovací metodou.

Myslíte si tedy, že když Nečasova vláda padne, je možné sestavit novou vládu na současném půdorysu, třeba ještě s podporou Věcí veřejných?

Možné to je, ale nevím, jestli by to fungovalo. Už jednou to k ničemu nevedlo. Může zase dojít k tomu, že bude vláda závislá na jednom poslanci, kterému se bude plnit každé přání. Řešení samozřejmě je v jiném volebním systému, kde by byla jasná odpovědnost vládní strany.

Souhlasíte s námitkami, že mělo být na svolání kongresu necháno více času, aby se lépe připravil a mohla proběhnout širší a delší debata?

Netajil jsem se názorem, že kongres měl být v prosinci, kdy bychom věděli, jak to vlastně dopadlo ve sněmovně. Teď jsme opět v nejistotě, co se bude dít v Poslanecké sněmovně. Pokud vláda padne, tak nepochybně bude další kongres.

  • Další exkluzivní Půlnoční rozhovory ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…