Senátor Kubera odhalil, co spojuje Andreje Babiše s Hitlerem

09.09.2016 11:38

ROZHOVOR O propadáku Merkelové v komunálních volbách, o chystaných volbách v Berlíně i o Evropské unii promluvil pro ParlamentníListy.cz senátor Jaroslav Kubera. „Zatím se ale zabývají opravdu tím, že zakazují další druhy žárovek. To je momentálně určitě nejdůležitější věc na světě,“ řekl senátor na adresu vedení EU. Řeč byla i o Rusku a sankcích proti němu.

Senátor Kubera odhalil, co spojuje Andreje Babiše s Hitlerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Co říkáte na propadák Angely Merkelové v komunálních volbách? O čem myslíte, že svědčí výsledek a to, že její stranu porazila opoziční AfD?

Tak pro ni to asi možná bylo překvapení. Ona samozřejmě to hraje tak, že řekla, že přebírá odpovědnost, ale okamžitě to zamlžila a řekla, že vlastně není co měnit; ve smyslu, že se z toho nemá dělat věda. Ono je to pravda do té míry, že teprve ty velké volby budou. Toto je signál asi jako u nás krajské volby pro parlamentní. Ale určitě je to pro ni šok.

V Berlíně se budou konat volby 18. září a ani tam to pro CDU, a tedy i politickou budoucnost Merkelové nevypadá příliš dobře. Podle jednoho z posledních průzkumů by v Berlíně mohla CDU předstihnout nejsilnější levicová strana v Bundestagu Die Linke, ale i Zelení. Bez šancí není ani AfD. Jaký přepokládáte další vývoj. Má šanci Merkelová zachránit kariéru?  A jak vidíte volby v Berlíně?

Tyto údaje, které říkáte, jsou více méně z různých výzkumů veřejného mínění a ty, jak známo, jsou buď zaplacené, nebo se mýlí. Takže z toho usuzovat, že to tak bude… Například takový výsledek, jaký měla AfD v regionálních volbách, nikdo nečekal. Je to taková loterie. Je to asi, jako kdybyste se ptali, jak dopadne ANO v krajských volbách. To se strašně těžko odhaduje. Ono určitě posílí, ale jde o to o kolik.

Anketa

Vadí vám, že Zeman přijme ještě před rakouskými volbami Norberta Hofera?

3%
97%
hlasovalo: 10530 lidí

Takže šance Merkelové v Berlíně odhadnout nemůžeme…

To strašně těžko a ona umí dokonale to, co umí i náš premiér – ten problém jaksi vysedět. Prostě dělat, jako že ona nic, ona muzikant. A když tomu vydrží odolávat dostatečně dlouho, tak to převálcují jiné velké události.

A co by podle vás měla teď dělat?

Tak ona by měla na rovinu říct, že se prostě spletla. Já si ale myslím, že ty důvody pro její chování pocházejí z rodiny. Ona je z rodiny faráře a ta výchova nepochybně měla tento charitativní vliv. A druhá věc je, že Němci mají pořád výčitky z války, z holocaustu. Ale velmi překvapivé je, že nejpopulárnější osobností současnosti je stále Adolf Hitler. Což je neskutečné! To ví jen ten, kdo sleduje intenzivně Spektrum, Discovery a všechny tyto kanály, kde on zabírá téměř třetinu času, což je naprosto šílené. Tak jsme si s několika lidmi říkali, že čím on mohl vlastně třeba ty ženy fascinovat, když nebyl žádný hezoun. Ale on měl charisma. To není o tom, jak kdo vypadá. Babiš také není žádný Jean Marais, a má obrovské charisma. To teď nemyslím špatně. Jen chci prostě říct, že opravdu to není o tom, jak kdo vypadá. Ale ta fascinace Hitlerem je neskutečná. Pořád znovu na těchto kanálech dávají ty jeho architekty a Braunovou… A to jede donekonečna, dokola. A diváci se na to dívají, to znamená, že je to fascinuje i dneska.

Myslíte si, že proto přece jen v některých směrech posílil neonacismus, právě i s ohledem na problémy s uprchlickou krizí?

To myslím, že ne. Ti lidé, co se na to dívají, nemají vliv na to, co který satelitní kanál zařadí. To jsou úplně jiní, kteří o tom rozhodují. To, že oni třeba takto uvažují, že to bude sledované, to je možné, to já nevím. Ale že zabírá enormní místo, to je prostě pravda. No, a když se vrátím k Merkelové, tak ta Angela má zatím výhodu, že tam není nikdo, kdo by ji porazil. Jako třeba v Rakousku to bude zajímavé, jak dopadnou ty prezidentské volby.

Když zmiňujete prezidentské volby v Rakousku, které jsou příští měsíc, jak myslíte, že se v nich promítne právě ta migrační krize?

Tak tento týden zazněla zpráva, že došlo ke konfliktu Rakousko vs. Maďarsko na téma, že Maďarsko nechce přebírat ilegální uprchlíky, kteří přejdou z Maďarska do Rakouska, byť by je správně přebírat měli. Francouzi staví 4 metry vysokou kilometrovou zeď v Calais, což je zase jenom na uklidnění veřejnosti. Oni samozřejmě tu zeď obejdou a budou naskakovat do kamionů o kilometr dál. Takže budou muset stavět další a další kilometry. Oni nejsou fyzicky schopní je od toho kanálu odstěhovat. A chtějí peníze na Angličanech, aby na to také přispěli, jinak že je tam tudy pustí. Takže i mezi Francií a Anglií je tak trošku napětí.

A tohle všechno se podle vás v těch rakouských prezidentských volbách tedy promítne jak?

Já si myslím, že to vyhraje ten pravicový kandidát.

Když se vrátíme k Angele Merkelové, tak i její návštěva a nás byla docela také „propadák“. Jak ale hodnotíte, jakým způsobem se k její návštěvě postavili naši politici?

Tak oni se k tomu neměli jak postavit. To je otázka na premiéra, na kterou samozřejmě před volbami neodpoví, a sice, co slíbil paní kancléřce. To nikdo neví. On navenek říká, že nic, ale je důvodné podezření, že něco jo. Ale to nikdo nemůže dokázat, to je jenom spekulace. Protože u toho rozhovoru kromě tlumočníka s nimi nikdo nebyl. Vláda se bojí, aby nenásledovaly sankce nebo uvalení nějakých plateb za každého migranta, kterého nepřijmeme. A ta suma, o které se mluvilo, ta je velmi citelná. Ono teď záleží na tom, zda ta vlna bude pokračovat. Už se zase nachází nové cesty. A kdyby, nedej bože, Turecko vypovědělo tu dohodu, tak to bude velký problém.

Někdejší diplomat Petr Kolář se v pořadu Luboše Xavera Veselého vyjádřil také k Angele Merkelové. Řekl, že se nedomnívá, že by docházelo k nějakému „vydírání“ zemi EU v souvislosti s migrační krizí, a tvrdí, že Merkelová spíš jen vytváří nátlak. Její pozvání uprchlíků považuje za nerozumné. Zda to byla fatální chyba, ukáže až prý čas. Co si o tom myslíte?

Já ho mám velmi rád. Ale zaznamenal jsem jiné vyjádření, kdy hodnotil Jakuba Jandu. A on ho tam hodnotil, že to dělá správně, tak to mne trošku překvapilo. Ale ona ta Merkelová úzce souvisí s tím, co bude s Unií. Pokud se jí povede – a ona zase tohle umí – udělat šikovně Brexit, tak by se jí mohly odpustit zase tyhle věci s imigrací. Ona má dobré téma, kdy by mohla zabodovat, kdyby zpacifikovala tu partu těch, co to tam řídí. Měl by jim někdo už vážně říct, že pokud něco neudělají, tak se ta Unie rozpadne. Oni si pořád myslí, že jedeme dál, ale my nikam dál nejedeme. Teď stojíme a rozhodne se, jestli pojedeme z kopce zpátky, nebo pojedeme dál. Zatím se ale zabývají opravdu tím, že zakazují další druhy žárovek. To je momentálně určitě nejdůležitější věc na světě.

Rakousko nejdřív souznělo s politikou Německa, co se týče právě té migrační krize, teď už to tak ale není. „Rakouská vláda hodlá přijmout příští týden mimořádné opatření. V souvislosti s přílivem přistěhovalců a žadatelů o azyl hodlá vyhlásit dekretem výjimečný stav, neboť jsou kvůli množství imigrantů ohroženy bezpečnost, pořádek i školství a zdravotnictví Rakouska. Do země nevpustí žádného migranta,“ píše server Česká justice. Hrozí tam prý kolaps státu. Co tato situace může způsobit a ovlivnit?

Ona by mohla ovlivnit to, že takoví ti méně odvážní, jako je třeba český premiér, se přidají k těm odvážnějším, jako je Maďarsko, Polsko… a vytvoří silnější skupinu. A když se k tomu Rakousku přidá ještě několik zemí, tak už je to tlak, který ta Evropská komise nemůže přejít jen tak. Takže pro nás z toho plyne – vzít si v tomto smyslu Rakušany za spojence. Přizvat je jako partnera Visegrádské čtyřky a získat ještě nějaké další státy, které by se k tomu přidaly.

V Evropě začínají sílit hlasy, které volají po zrušení sankcí vůči Rusku. Jak vy to vidíte a měly sankce vůbec nějaký smysl?

To je strašně těžká otázka, protože ony se nedaly neudělat, neboť by to politicky bylo neúnosné. Co se ale asi nevzalo v úvahu, že ta samá sankce proti Rusku má na Rusko menší dopad než na Evropu. Ruský člověk je zvyklý na tvrdší zacházení, nemá takovou životní úroveň, není mu v podstatě co sebrat. Ale nějaké sankce museli udělat, ona Evropa jinou variantu nemá.

A máte pocit, že v současnosti pořád existuje snaha Rusko izolovat, nebo už je jasné, že tato politika selhává?

Ono izolovat je vždycky špatně, protože když třeba izolujete krysu do rohu, tak vám skočí na ruku. To Rusko je potřeba vnímat, že to není stát, na který se můžete dívat naším pohledem... stejně jako Čína, nebo dokonce jako Spojené státy. Jak říkal správně pan ministr, když jsem protestoval proti jistému zákonu, kdy byly nerovné podmínky mezi námi a Spojenými státy – že to je jiná kategorie. Prostě tyhle velké země se nedají dokonce ani řídit stejně jako ty malé země.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…