Senátor řekl děsivý příběh o postiženém dítěti a Cikánce se zlatými prsteny

24.11.2013 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ústecký senátor Jaroslav Doubrava se v rozhovoru vyjádřil k vraždě vlivného sociálního demokrata Romana Housky i povolební situaci. Řekl také zajímavý příběh o mamince s postiženým dítětem a Romce se zlatými prsteny a mobilem za dvacet tisíc, která si šla pro sociální dávky. Romové by podle něho měli za sociální dávky pracovat. A neměli bychom ustupovat muslimům.

Senátor řekl děsivý příběh o postiženém dítěti a Cikánce se zlatými prsteny
Foto: hns
Popisek: Jaroslav Doubrava v půlnočním rozhovoru

Co děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Tentokrát to bude především odpočinek, protože mě čeká dokončení repase turbíny na mé malé vodní elektrárně, a to mi dá zabrat. Takže ten přelom mezi sobotou a nedělí asi ani nebudu vnímat.

DALŠÍ exkluzivní Půlnoční rozhovory ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

A jaký míváte program v sobotu večer? Díváte se na televizi?

Patřím k těm, kteří nedokáží sedět a jen se dívat na televizi. Ta kvůli ostatním členům rodiny puštěná je, ale já si většinou dělám nějakou přípravu na jednání Senátu nebo si čtu. Koukat na televizi považuji za ztracený čas už jen proto, že ty stupidity, které nám tam ukazují, si nezaslouží, aby tomu člověk obětoval svůj čas.

A zajdete někdy s přáteli na sklenku?

Samozřejmě, že ano. Čas od času. Buď jdeme k přátelům, nebo oni navštíví nás. Sklenka a pokec osvěží duši. Občas také zajdeme do divadla.

A jste spíše pivař, nebo vinař?

Radši červené. Dám si sklenku, dvě, neboť červené víno je mléko starců. (smích)

Teď už k politice. Co říkáte výsledku voleb? Je to překvapení?

Překvapení to až tak velké není. Takového výsledku jsem se docela obával. Překvapilo mě to, kolik hlasů získaly ty nové strany a především ANO. Vůbec nejsem nadšen z toho, že se do sněmovny vrací KDU-ČSL, protože to byla strana, která v minulosti šla s kýmkoli jen proto, aby vždy ve vládě byli.

Co jste říkal povolebnímu boji v ČSSD?

Štěpení ČSSD je známá věc, ale nečekal jsem, že se to stane hned po volbách. Považuji to za krajně neseriózní. Hašek Sobotkovi před tím poklepával na rameno, že jsou nerozluční přátelé, a pak mu vrazí kudlu do zad. Za většího prašivku považuji ale Milana Chovance, který, ač byl s někým domluvený – a je jedno, zda to byla myšárna, nebo nebyla myšárna – a podal na něco ruku, tak to má dodržet, i když to pro něj v tu chvíli není výhodné. Co udělal Chovanec hned po té schůzce v Lánech, považuji za prašivinu.

Nebylo by ale po volebním Pyrrhově vítězství ČSSD logické, že by předseda odstoupil?

Důsledky vyvodit měl, ale to si musí rozhodnout sám či ČSSD. Vykřikování, že získají přes třicet procent, se ukázalo jako kontraproduktivní. Kampaň byla postavená na Sobotkovi a myslím si, že on není mezi lidmi zrovna vnímán jako nejlepší lídr ČSSD.

Nyní Ústeckem otřásla vražda vlivného sociálního demokrata Romana Housky. Co si o tom myslíte?

Když se člověk zamyslí, čím se zabýval, tak je možná s podivem, že se to stalo až teď. Na severu neměl dobrou pověst, mluvilo se o něm jako o mafiánovi. Někteří sociální demokraté z něj nadšeni nebyli. Tu vraždu bych nespojoval s politikou. Spíše si myslím, že to je věc jeho aktivit mimo politiku a jeho podvodného podnikání.

Znal jste ho osobně. Měl jste s ním nějakou osobní zkušenost?

Nikdy jsem s ním nejednal a nikdy jsem o to ani nestál.

Co se na Ústecku o tom povídá?

Říká se, že za řadou věcí tam stál on. Že si dosadil Vaňhovou do hejtmanského křesla, aby to měl pod kontrolou. Mluví se o řadě podivností kolem zakázek, kolem regionální operačního programu a podobně. Ale nic z těch řečí nemohu potvrdit. Nebyl jsem u toho.

Vy se dlouhodobě zabýváte romskou problematikou. Co říkáte tomu, jak se nyní slovenští Romové nastěhovali do Velké Británie a místní obyvatelé z nich nejsou zrovna dvakrát odvázaní?

Celé je to o tom, že je musíme přimět, aby pracovali, aby nedostávali sociální dávky za nic. I kdyby měli stokrát nebo po sto prvé zametat chodník, tak ho budou zametat a ty peníze dostanou za práci. Ať se učí, že peníze jim nebudou kynout z toho, že natáhnou ruku a dostanou sociální dávku. Čili, kdo by nepracoval, dávky by nedostal. Vedlo by je to k tomu, aby se naučili pracovat a vyřešilo by to problém, který je s večerním hlukem, který dělají a kdy ruší ostatní, kteří musí ráno vstávat do práce. Jich se vstávání netýká, oni mohou ráno klidně spinkat, a tak mohou do noci řádit.

Jen se podívejte na to, jak devastují byty. V Předlicích vyřezali i trámy ve střeše a zdevastovali byty tak, že se baráky musí bourat. Radnice je přestěhovala do ubytovny. Po půl ruce jejich pobytu v ubytovně je ubytovna zdevastovaná, ukradli i vodovodní kohoutky. Oprava ubytovny bude stát v nejlevnějším případě deset milionů korun. Proč bychom neměli přistoupit k řešení, které je například ve Švýcarsku, že když někdo poškodí byt, tak ho musí zaplatit, a když to nezaplatí, tak jde do lochu a tam tvrdě pracuje, dokud tu škodu neodpracuje. Proč má vlastník trpět to, že mu někdo zdevastuje byt, pak odejde a je v podstatě nepostižitelný? Já vám řeknu ještě jeden příběh, můžu?

Jasně.

U nás jedna paní má jedenáctiletého syna po těžké mozkové operaci. Potřeboval 24hodinovou péči, jeho maminka už vyčerpala veškeré prostředky, které měla, tak šla požádat o sociální podporu. Já jsem šel s ní, abych to viděl na vlastní oči. První věc, kterou se dozvěděla, že se k ní půjdou podívat, jestli má nějaké zbytné věci, které by mohla prodat. Já jsem okamžitě vystartoval a těm úředníkům jsem řekl: „Prosím vás pěkně, takhle jednáte i s Cikánama?“ Podívali se na mě jak na dementního.

Pak zjistili, že ač si tady platí sociální, sehnala si ve Švýcarsku nějakou brigádu, takže prý nemá nárok na sociální podporu, protože Švýcaři nejsou v EU. Tak ji pak poslali naproti na hmotnou nouzi a tam jsme seděli, než si na nás úřednice udělala čas. Přišla tam Cikánka a sedla si vedla nás. První, co udělala, bylo, že sundala zlaté prsteny z ruky a dala je do kapsy. Za chvíli jí zazvonil telefon a ona vytáhla moderní mobil za řádově nějakých 20 tisíc korun. A dostává dávky v hmotné nouzi. Chápete, proč je člověk kvůli tomu dožranej? Tady jsou nepracující Cikáni, na které peníze jsou, a maminka s těžce nemocným děckem musí prosit pomalu na kolenou, aby si ji někdo všiml. Mně je jedno, jestli mě bude někdo označovat za rasistu. Pokud Cikáni kradou technické zařízení k železničním tratím a hrozí, že zemřou lidé, tak na to budu upozorňovat. Jestli, když říkám, že mají lidé pracovat, nemají krást a nemají ohrožovat lidi na životech je rasismus, tak jsem rasista. Klidně, prosím, poslužte si rádoby-humanisti.

Co říkáte kauze, kdy si dvě muslimky u nás stěžovaly, že nemohou nosit šátek ve škole. I když je to proti školnímu řádu? Tvrdily, že to je diskriminace.

To je další věc, kdy se mně zpění krev. Já si vzpomínám, že když ministryně zahraničí USA Clintonová přijela do Saudské Arábie, tak ji nedovolili vystoupit z letadla, dokud se nezahalila, protože tam ženy bez pokrývky chodit nesmějí. Tak proč bychom neměli postupovat vůči nim stejně? Proč ji máme povolovat stavbu mešit? Ať si tu postaví mešitu v okamžiku, kdy v Saudské Arábii bude postaven první katolický kostel. Dokud se to nestane, tak proč my jim máme ustupovat? Žádné burky, žádné mešity, protože naše kultura je jiná než jejich a jestli zde chtějí žít, ať se přizpůsobí. Správný postoj je: My zde máme takovou kulturu, takový jazyk, takové zákony a to respektujte. Pokud se vám to nelíbí, máte úžasnou příležitost naprosto svobodně z naší země odejít. To je přesně to, co by mělo platit u nás. Jestli tu chtějí žít, musí se podřídit našim zákonům, našim zvyklostem, naší civilizaci.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…