Sexuolog z ODS: Zbohatlíci vystavují nakradený majetek. Je to vina komunistů

09.10.2012 14:54

ROZHOVOR Jaroslav Zvěřina je psychiatr, sexuolog, ale také politik, bývalý europoslanec, dnes první náhradník za ODS do EP. Jak on vidí současnou situaci nejen v EU, ale i v ČR, na to se ho ParlamentníListy.cz zeptaly.

Sexuolog z ODS: Zbohatlíci vystavují nakradený majetek. Je to vina komunistů
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jaroslav Zvěřina

Pane docente, co říkáte jako člen ODS na současnou vládu?

Ke spokojenosti s vládou mají členové ODS jistě daleko. Nicméně u nás to žádná vláda nemá lehké, zejména když se ocitne koalice v takové krizi, jako ta současná. Možná si vláda vzala příliš velké sousto s tím obsáhlým seznamem reformních kroků. Všichni jsme napjati, jak to ustojí.

Jak vnímáte „protikorupční“ řeči s tím, že čím víc se o korupci mluví, tím více je podezřelých zatčených?

Jisté je, že stávající vláda je první, za které se policejní a justiční orgány ke zřetelným akcím proti korupci odhodlávají. O korupci se dříve hovořilo stejně jako teď, tedy hodně, nicméně konkrétních akcí nepřibývalo.  Dnes se zdá, že se ledy konečně hnuly. Držme si palce, aby to nebylo nakonec jen to zdání.

Co myslíte, že je nejdůležitější, aby se skutečně dalo zabránit korupci?

Opravdu nejdůležitější je vnitřní přesvědčení každého z nás, že nelegální příjmy jsou naprosto nepřijatelné.  Zdá se, že tato společnost v takové základní věci nemá jasno. Jinak by nejrůznější zbohatlíci sotva mohli okázale vystavovat svá podezřelá bohatství.  Zdá se, že více než padesát let morálního relativismu pod vládou komunistů zanechalo v duši národa hlubší stopu, než jsme byli ochotni si připustit.

Co říkáte jako lékař na proběhlou „metylovou“ katastrofu?

O otravách metylalkoholem jsme se učili na lékařské fakultě. V praxi jsem nic takového neviděl. Že se zločincům podařilo otrávit tolik lidí, je jistě smutné. Doufám, že se státní instituce poučí a podaří se jim výrazně potlačit černý trh s lihovými nápoji. V debatě však postrádám silnější motivaci k omezení dostupnosti alkoholických nápojů. Opravdu nevím, proč je u nás povoleno „čepovat“ koncentráty a prodávat lahve destilátů v každé trafice, každém stánku a na každém tržišti. Ono to příliš s otravami metylalkoholem nesouvisí, nicméně výrazná redukce míst, kde lze alkohol non-stop zakoupit, by nepochybně snížila konzumaci zejména u dětí a mládeže.

Jaká vládne nyní v ODS nálada?

Řekl bych, že „blbá“. Vedení ODS se se svými řadovými členy dnes příliš nebaví. Zdá se, že vnitrostranická diskuse je zmrazená a prakticky neprobíhá. Lidé čekají na výsledek voleb do krajů a do Senátu. Pak se snad začne s debatou před kongresem na konci roku.

Myslíte, že Petr Nečas udrží současnou vládu?

Já myslím, že nakonec se vláda udrží, protože poslanci nebudou spěchat na rozpuštění sněmovny.

Dopadají politické šarvátky „shora“ na regionální, speciálně jihočeskou politiku?

My jsme na jihu dnes, po odchodu nespokojených sólistů do jiných formací, vcelku konsolidovaní.  Centrální konflikty se zatím na regionální úrovni řeší jen zcela okrajově. Jihočeská ODS dodala do vlády kompetentního ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu a má výrazné a schopné kandidáty na senátora i na hejtmana (Jan Zahradník a Tomáš Jirsa). Ti lidé mají v kraji u členů ODS spolehlivou většinovou podporu. Máme všechny důvody se domnívat, že ji získají také u voličů.

Jak vnímáte fakt, že Jihočeský kraj, strategický v Česku pro tranzit směrem na jih, stále nemá dálnici a jak se ukazuje, ještě dlouho kompletní tah Praha – České Budějovice – hranice s Rakouskem nebude?

V situaci, kdy se po páteřní dálnici D1 drncáme z Prahy do Brna a zpět po katastrofálním povrchu, je zřejmé, že česká cesta budování dálniční sítě je dlouhodobě špatná a nekoncepční.  Podíváte-li se na mapu republiky, jsou různé kousky „dálnic“, které často vedou odnikud nikam, jasným dokladem toho, jak se naši politici po celá dvě desetiletí nedokázali dohodnout tak, aby respektovali racionální priority. Naše dálnice D3 je toho jen součástí. Doufám, že napojení na rakouskou dálniční síť se dočkají aspoň mí vnuci. Dobudování rozestavěného úseku, který přivede dálnici z Prahy až za Veselí nad Lužnicí, bude brzy výrazným pozitivním posunem.

Jak dostatečně si myslíte, že Jihočeši ve vrcholné politice hájí zájmy tohoto kraje – ministři Kuba, Kalousek?

Pan ministr Kuba se myslím snaží kompetentně a rozumně. O aktivitách ministra Kalouska tolik neslyším, ale vím, že on byl vždy také jihočeským patriotem. Doufám, že jím zůstal.

Jak vidíte budoucnost EU? Hovoří se o jejím oslabování, nebo i o zániku.

Evropská unie je obrovský projekt, který se nyní z různých důvodů dostal do úzkých. My jsme členskou zemí EU a měli bychom se tedy snažit o překonání problémů. Domnívám se, že řešení by nemělo být, že se členské země rozutečou. Není to ostatně ani dobře možné.  Měli bychom hledat způsoby, jak EU reformovat. Třeba podstatným omezením evropské unijní byrokracie a důslednou decentralizací všeho, co může být na národní úrovni kompetentně řešeno. O tak zvané „subsidiaritě“ se v EU zatím spíše žvaní, než aby se skutečně realizovala.  Za hlavní úkol české unijní politiky považuji hledání politických spojenců pro prosazování nezbytných reformních kroků. Na zánik Evropské unie nevěřím. Ten projekt je příliš veliký a vlivný, jeho vývoj je určován velikými státy, nikoliv ekonomickými krizemi několika členů.

V české politice je myslím kontrole unijní politiky věnována zcela nedostatečná pozornost. Náš dvoukomorový parlament je nepružný a málo akční. Většinou se zabývá prostou implementací různých direktiv a rozhodnutí EU. Do diskusí nad připravovanými legislativními akty Unie se náš národní parlament téměř nezapojuje. Myslím, že by prospělo, kdybychom měli parlament jednokomorový, méně početný a opravdu akční. Byl by pak i pro občany srozumitelnější.

Vy sám jste prvním náhradníkem do EU za ODS. Kdyby ta možnost přišla, vrátil byste se zpět?

Nepředpokládám, že by taková situace nastala. Není k takové úvaze žádný důvod.

Co si myslíte o odměnách europoslanců? Nejsou přemrštěné?

Výše odměn europoslanců je dána v tomto volebním období jednotně, a to rozhodnutím Komise i Rady. Je to relativní. Někteří europoslanci považují stávající platy za nízké, a proto jejich vlády vyjednaly výjimku a platí jim vyšší národní odměny ze svých zdrojů.  Nezabývám se tím detailně, ale bylo to myslím tak u Italů, Němců, Britů a Francouzů. Pro nás z postsovětské zóny je tomu samozřejmě naopak. Europoslanecké platy jsou hodnoceny jako „ulítlé“. To ovšem platí také pro naše eurokomisaře a celou řadu úředníků v institucích EU.

Hovoří se nejen v jižních Čechách, ale napříč ČR o redukci lůžek či rušení některých nemocnic. Váš názor na tuto problematiku?

Více než dvacet roků všichni víme, že Česko má příliš mnoho akutních nemocničních lůžek. Zatím žádná vláda nedokázala v této oblasti učinit zásadní rozhodnutí.  Zvláště „přelůžkovaná“ jsou veliká města s Prahou v čele. Přesto jsem zatím nezaznamenal, a to za žádné vlády, že by se uvažovalo o zrušení některé veliké nemocnice.  V této otázce by měly dostat plnou moc zdravotní pojišťovny a skutečná grémia odborníků. Že by se tento bolavý problém vyřešil v parlamentu, tomu moc nevěřím. Rušení malých nemocnic v periferních oblastech země není ani plánováno. Jen některá specializovaná oddělení je zcela jistě užitečnější provozovat ve velkých nemocnicích, které mají k dispozici dostatek odborníků i špičkové zdravotnické techniky. Malé periferní nemocnice by měly poskytovat neodkladnou péči a zejména péči následnou, se sociální složkou.

Od řady lidí slýcháme, proč nejsou lidé jako vy, s mnohaletými zkušenostmi, reálným uvažováním a selským rozumem ve vysoké politice a jsou tam lidé, kteří nevědí, která bije. Nejste „vpouštěni“ na místa, kde by odbornost mohla někomu „kazit“ jejich zájmy a plány?

O mne osobně dnes již opravdu nejde. Nicméně na vaší otázce obecně nepochybně něco je.  Problém je, že politické strany, a to napříč politickým spektrem, provádějí jakési podivné kádrování. Do čela se posunují profesionální političtí aktivisté. Lidské kvality kandidátů, úroveň vzdělání, znalosti jazyků, zkušenosti s působením v zahraničí a na odpovědných místech, tyto věci nejsou vůbec brány do úvahy. Nebo mají spíš negativní vliv na vnitrostranickou kariéru. Ostatně, podívejte se na dlouhý seznam kandidátů na prezidenta – kolik je tam lidí z akademických kruhů, vědců a opravdových top manažerů?  Stejně pochodíte při hodnocení centrálních grémií českých politických stran. Dokud se nebude respektovat skutečná kvalita lidí, naše politická scéna nemá jak se zlepšovat. Já jsem se vždy považoval za politického amatéra. Představoval jsem si, že po nás přijde nová generace vzdělanějších a všestranně dokonalejších politických profesionálů. Marně je, alespoň zatím, na naší politické scéně hledám.

Jak vidíte budoucnost ČR, ať už po právní, sociální, zdravotní – lidské stránce?

Země naší geopolitické situace, země s naší historií, s naší kulturní a ekonomickou úrovní, taková země je odsouzena k úspěchu. Jen bychom se myslím měli zbavit představy, že ten úspěch zařídí nějaká geniální politická garnitura.  Po zkušenostech z politiky myslím, že občané by po politicích měli očekávat nikoliv ekonomické a sociální zázraky, nýbrž především snahu nepřekážet lidské tvořivosti a iniciativě. Česko mělo a má jedinečný kapitál zejména v hlavách a srdcích svých občanů. S naší tvořivostí a iniciativou se zcela jistě v Evropě, ani ve světě neztratíme. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…