Šílený Sorosův fond, říká poslankyně Majerová. A varuje: Babišovy firmy jsou zřejmě připraveny lépe než my

26.02.2019 13:32

ROZHOVOR Podle poslankyně ODS Zuzany Majerové Zahradníkové dnes proti devadesátým letům štvou hlavně některá média a zhrzení expolitici ze sklonku tisíciletí: „ANO se jen veze na této populární vlně nenávisti, boj s fiktivním, neviditelným, neexistujícím nepřítelem je pohodlný a nenáročný.“ Poslankyně je navíc přesvědčena, že firmy premiéra Andreje Babiše jsou na krizi připraveny už dávno a mnohem lépe, na rozdíl od českého státu.

Šílený Sorosův fond, říká poslankyně Majerová. A varuje: Babišovy firmy jsou zřejmě připraveny lépe než my
Foto: Archiv Zuzany Majerové Zahradníkové
Popisek: Zuzana Majerová Zahradníková je kandidátka ODS č. 3 v Olomouckém kraji

„Visegrádská čtyřka spolu s Rakouskem už může být slyšet, pokud někdo z nás pěti ty ostatní nezradí,“ prohlásila jste minule. Jak v této souvislosti vnímáte smluvní spojení mezi Francií a Německem?

Jde o zcela logický a očekávatelný krok. Francie se snaží jednotu Visegrádské čtyřky dlouhodobě prolomit – všichni si pamatujeme Macronovy letní „námluvy“ v Rakousku. Německo a Francie spolu sice historicky vzato nevycházejí dobře, ale pokud si chtějí udržet moc, pak se jim krátkodobý kartel vyplatí.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí

Miliardář a filantrop George Soros si postěžoval, že Evropská unie se hroutí jako SSSR v roce 1991 a že „politbyro“ jen vydává zbytečné příkazy. Je jeho hodnocení trefné? Nebo za to mohou právě lidé, jako je on?

To si přece vůbec neodporuje! Sorosovi samozřejmě Unie velmi vyhovuje, nicméně on sám ji potřebuje slabou a ovladatelnou. Za dnešní stav Unie, která zpochybňuje základní hodnoty – národ, rodinu a jednotlivce – pak samozřejmě může také – možná hlavně – on. Vždyť genderové šílenství, boj proti rodině a tak dále rozpoutávají jeho organizace: šílený Open Society Fond či rádoby univerzita CEU.

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhl, aby matky se čtyřmi a více dětmi byly doživotně osvobozeny od daně z příjmu. Uvítala byste podobný krok u nás? Byl by alespoň částečným řešením nízké porodnosti? Jak podle vás motivovat mladé k tomu, aby měli více dětí?

Krok je to jistě zajímavý. Na druhou stranu jedinou cestou k posílení rodiny je důraz na vzájemnou solidaritu a odpovědnost mezi rodiči a dětmi. Pokud se budou o děti starat rodiče, a ne stát v jeslích, pokud se o staré rodiče budou starat děti, a ne penzijní fondy a domovy důchodců, pak bude tlak na populační růst zcela přirozený i bez daňových pobídek.

Premiér Andrej Babiš i Ministerstvo financí tvrdí, že elektronická evidence tržeb pomohla zvýšit částku vybranou na daních. Podle Pirátů je však metodika vlády k výnosu asi tak spolehlivá jako cucání informací z prstu. Jak se na uváděné 5,4 miliardy korun zisku díváte vy?

Oba výroky jsou stejně nesmyslné. Statisticky prokázat vliv elektronické evidence tržeb na výběr daní není snadné, nečetla jsem jedinou nezávislou analýzu, která by to potvrzovala. Vyšší výběr daní souvisí zejména s růstem ekonomiky a samozřejmě i růstem cen. Výrok pirátstva je však dětinsky hloupý, takové pubertální výrazy nejsou hodné vážně míněné diskuse.

Zároveň se ukazuje, že zpomalující ekonomika nutí vládu začít šetřit. Ministerstva mají přijít o vysoké procento svých financí, bude se škrtat. Premiér začal navrhovat zvýšení některých daní, odmítl zvýšení daňové slevy na poplatníka a už nechce obědy zdarma pro děti. Je už na dostatečná opatření pozdě?

Pan premiér na to měl čas od roku 2014, to se ovšem naše peníze používaly na tupé volební úplatky. Obecně jsou jeho kroky působivé, nicméně odhaduji, že jeho firmy se na krizi začaly připravovat mnohem dříve a mnohem lépe.

V minulém rozhovoru jste mi směrem k hnutí ANO řekla: „ANO 2011 není nic jiného než takové protestní Občanské fórum pro všechny. Kdo chce jenom protestovat, může se sdružovat v hnutí. Kdo chce zemi sloužit, musí si najít politickou stranu a zamazat si holínky děláním politiky. Osobně jsem spíše pro politickou práci než pro tohle fórové žvanění.“ Jak dlouho podle vás fórové žvanění Andreji Babišovi vydrží?

Do nejbližší ekonomické krize. Jeho hnutí nemá pevnou strukturu, což je na jednu stranu výhodné – nečelí vnitrostranickým hádkám, na druhou stranu tragické – neumí vychovávat budoucí politickou elitu.

Babiš obsáhle kritizoval 90. léta. Šlo podle jeho slov o dobu, kdy naší zemi vznikly nevratné škody, kdy si ODS nakradla miliardy a ničila celý demokratický systém. Podobná prohlášení slýcháme znovu a znovu, nejen směrem k ODS. Proč to Babiš stále opakuje? Funguje to na voliče?

Proti devadesátkám dnes štvou hlavně některá média a zhrzení expolitici ze sklonku tisíciletí. ANO se tedy jen veze na této populární vlně nenávisti, boj s fiktivním, neviditelným, neexistujícím nepřítelem je pohodlný a nenáročný. Samozřejmě právě v těch zlých devadesátkách se z Agrofertu stalo impérium, nicméně nechce se mi věřit, že by pan Babiš popisoval vlastní zkušenosti.

Česko má nový fenomén – televizní seriál Most! Herec Zdeněk Godla, který hraje jednu z hlavních rolí v seriálu, byl donucen se omluvit za svůj výrok, že je cikán. Prý se poučil a raději se bude označovat za Roma. Je namístě, aby se člověk omlouval za to, jak se označuje? Je termín „cikán“ urážlivý? Nebo je to celé důsledkem přehnané korektnosti? Je dobře, že téma Romů přináší seriál České televize?

Most! nesleduji, nezajímá mě, nechápu, proč se tento typ seriálů financuje z našich daní. Nemám ani chuť, ani čas řešit pokleslé pořady a následně ještě ubohé poučení se, prozření a omluvy herce, který si měl stát za svým. Po zhlédnutí části jediného dílu pouze vím, že bych nechtěla, aby se na takovou ptákovinu dívali moji synové. Sama na to rozhodně nehodlám plýtvat časem.


 

reklama

autor: Zuzana Koulová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…