Škromach natřel Dienstbiera: Neposlouchá a v ČSSD vede vlastní kampaň

17.02.2013 16:40

NA HRANĚ S XAVEREM Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach předpokládá, že z březnového volebního sjezdu vyjde strana se staronovým vedením v tandemu Sobotka-Hašek. Zda ale bude do vedení zvolen i neúspěšný prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, ponechává Škromach na delegátech. Nicméně přiznal, že Dienstbier v ČSSD vede vlastní kampaň a zrovna týmovým hráčem není.

Škromach natřel Dienstbiera: Neposlouchá a v ČSSD vede vlastní kampaň
Foto: rep
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Rozhovor se Zdeňkem Škromachem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.
 

Jak se těšíte na sjezd sociální demokracie?

Já se těším na každý sjezd. Myslím, že sjezd sociální demokracie bývá vždycky takovým milníkem v životě a já očekávám, že z něj sociální demokracie vyjde silná, jednotná a nažhavená do volební kampaně supervolebního roku 2014, kdy budou volby do sněmovny, Evropského parlamentnu, Senátu a nakonec to ještě dorazí volby do komunálu.

A co očekáváte, že ten sjezd přinese? Jaké bude rozložení sil?

Já doufám, že se potvrdí současný vedoucí tandem Sobotka-Hašek. A pokud jde o další členy vedení, že tam bude zastoupená, tak jak to bývá v sociální demokracii, paleta různých názorových proudů, které v rámci programu sociální demokracie existují a hlavně přijmeme výchozí materiál pro nastartování volebního období, které nás čeká.

Ale zvenku to vypadá, že se momentálně sociální demokracie dělí na příznivce Miloše Zemana a nepříznivce. Nemůže to hrát nějakou roli na sjezdu? Nemůže se sociální demokracie takzvaně štípnout?

Nevidím to tak. Všichni jsme sociální demokraté, takže tohle nálepkování je trochu zástupný problém a hlavně bude na jednotlivcích, aby zvážili, zda chtějí společně stranu sjednocovat, nebo ji chtějí vnitřně rozkládat. To se ostatně ukáže už teď v předvolebních týdnech, zda se například objeví nějací protikandidáti Sobotkovi či Haškovi. A zároveň i v tom, jestli ten boj o vedení strany bude pozitivní, čili jestli každý bude prodávat svoji práci a bude čekat, zda strana projeví zájem, nebo jestli to bude nějaké vzájemné napadání. Já jsem spíš pro tu první variantu, aby to bylo pozitivní a aby to byli delegáti, kdo projeví zájem o toho či onoho kandidáta.

A kde byste rád viděl pana Dienstbiera po sjezdu?

Já myslím, že o tom rozhodne členská základna a že se to dotkne i jeho, protože on nedá, tak trochu, na dobré rady, které se mu snaží člověk dát, jede si svoji vlastní kampaň, takže záleží na něm a bude záležet také na delegátech. Neřeším ani jiné kandidáty a očekávám vůli a přání sociální demokracie.

A vy sám jako Zdeněk Škromach byste ho rád viděl ve vedení ČSSD nebo máte pocit, že s ohledem na to, co proběhlo v posledních týdnech, do vedení strany nepatří?

Já bych to řekl trochu obecněji - já jsem příznivec loajality vůči sociální demokracii i na úkor osobních zájmů a i v minulosti jsem se toho vždy držel, například při prezidentské volbě. A kdyby se toho drželi všichni v minulosti, tak bychom dnes řešili, že Zeman ve funkci prezidenta končí a ne začíná. Jinak vycházím z tohoto pohledu na věc a nechci hodnotit své protikandidáty.

Jasně. Vy jste před pár dny navštívil Davida Ratha ve věznici, jaký jste měl pocit z té návštěvy?

Já jsem s Davidem Rathem nikdy nebyl v přátelských vztazích, spíš obráceně. Pamatuji ještě na minulém sjezdu, jak mě držel za klopy a cloumal se mnou (smích). ...v šíleně emotivních volbách, které probíhaly. No, na podzim jsem od něj dostal dva dopisy, ve kterých se vyjadřoval i k věcem, které jsem považoval za nutné si i osobně ověřit. A myslím si, že i David Rath si zaslouží spravedlivý proces. Zaráží mě naopak přístup k některým představitelům vládních stran, kteří tu vesele pobíhají a ještě dostávají funkce. A myslím, že celý ten proces může být nakonec politicky zneužit. A samozřejmě devět měsíců vazby se musí podepsat na každém, ale David Rath je, myslím, silná povaha, takže to snáší dobře.

A o čem jste si povídali při té návštěvě? Bylo to zdvořilostní nebo spíš takové kamarádské povídání?

Hovořili jsme o tom, zda má pocit, že celý ten proces probíhá skutečně nezávisle a spravedlivě, pak jsem zaregistroval nějaké pochybnosti kolem úplnosti odposlechů, ale samozřejmě si netroufám řešit věc orgánů činných v trestním řízení. A druhá věc, když už jsem s ním hovořil, tak o některých jeho návrzích zákonů s tím, že je samozřejmě nemůže předložit. Něco je inspirativní, něco by sociální demokracie asi těžko mohla prosazovat, jako je například prezidentský systém. A mluvili jsme také o tom, že pokud jde třeba o vězeňskou službu, že se k němu chová velmi korektně, a že jak v Litoměřích, tak tady v Ruzyni žádné problémy nebyly, ale myslím, že určitá pochynost tady z toho může vyplývat z toho, řekněme, nerovného přístupu k němu a některým jiným kauzám, které jsou mnohem závěžnější. Samozřejmě tím neomlouvám to, pokud by se prokázalo, že David Rath něco udělal.

A jaký jste měl celkově pocit z toho prostředí věznice? Umíte si představit, že by se vám stalo něco podobného jako panu Rathovi, tím nechci nic přivolávat?

Myslím, že každý, nejen politik, kdo má co do činění s nějakým rozhodováními v privátní sféře a podobně, by veřejně měl projít takovou exkurzí věznice, aby přestal věřit těm představám o fešáckém kriminále a jak se tam dobře žije. A ten stres, který tam na člověka působí... Už jenom ten způsob, jakým to vězení na člověka působí, je dostatečně odrazující. A každý, kdo se s tím prostředím seznámí, to bude prevence proti tomu, aby si dal pozor, aby se tam skutečně nedostal.

Kdybyste se tam dostal, přežil byste to, podle toho, co jste viděl?

Já věřím, že se tam nedostanu (smích).

Spousta lidí si totiž říká „kdybych tady měl být, já bych to nepřežil“, tak se ptám, co jste si říkal vy?

Určitě. Sice projev bez osobního prožitku může člověk těžko posuzovat, ale slabší povahy – a nakonec je to i z praxe – se třeba snaží spáchat sebevraždu. Je to skutečně velký tlak na psychiku člověka a vazba je samozřejmě ještě silnější než samotný výkon trestu.

Co říkáte vyjádření prezidenta Václava Klause v posledních dnech k bývalému panu prezidentu Havlovi? S jakým pocitem slyšíte ty věci, jak on se o něm vyjadřuje? Jak hodnotíte třeba PEN klub, který zaslal dopis Klausovi. Co o tom soudíte?

Myslím, že je to odraz atmosféry posledních několika let, kdy se vnáší do veřejných vyjádření, do politiky, ale nejen do politiky, agresivita, nenávist a různá podobná sdělení. To není dobré a taková napadání, i těžko prokazatelná, byla ukázkou i negativní kampaně ze strany všech kandidátů....

A nemyslíte si, že to prezident Klaus trochu přehání vůči Havlovi?

Já to nejsem schopen posoudit, nevím, jaké informace má pan prezident. Může se mi to nelíbit, ale beru to jako jeho osobní vyjádření.

jte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…