Sleva pryč, vyšší daň, vyšší platby? „Takhle se zařídíme.“ Pomsta za vládní balíček

24.10.2023 11:41 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Vládní konsolidační balíček? Zařídíme se, sdělil jménem svým i svých sousedů moravský bloger a zemědělec Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Opatření, jako zrušení slevy na manželku, vyšší daň z nemovitosti nebo vyšší platby sociálního pojištění, dle něj způsobí nárůst evidovaných nezaměstnaných. „Pomstou“ za balíček totiž může být přesun některých občanů na „pracák“. Sterzik s ParlamentnímiListy.cz hovořil i o zveřejněných statistikách cen potravin či o slíbeném zlevnění cen energií. Došlo i na cenově dostupné brambory.

Sleva pryč, vyšší daň, vyšší platby? „Takhle se zařídíme.“ Pomsta za vládní balíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Minulý týden jsme se vás dotazovali, na kolik vás a vaši rodinu přijde vládní konsolidační balíček. Vám se do odpovědi moc nechtělo. Ale třeba už jste to spočítal?

Bohužel ano. Spočítal jsem to. Zjistil jsem, že jsem přesně v té kategorii, kterou oberou nejvíc. Hodně mě štve, že přijdu o slevu na manželku, to je docela dost peněz. Zároveň jsem manželce platil sociální pojištění, které vzroste. Zvednou mi daň z nemovitosti, což u mě samotného nebude taková pálka, já osobně žádný záhumenek nevlastním, ale většina mých sousedů to pocítí docela dost. Když platíte deset tisíc a najednou budete platit osmnáct, to už zabolí. Mě osobně se netýká ani zvýšení spotřební daně, protože si víno dělám sám doma pro sebe.

Nicméně se musím vrátit k tomu, co jsem napsal minulý týden. Popovídal jsem si s kamarády, kteří mají také velké rodiny a ukázalo se, že jsem nebyl daleko od pravdy s větší ochotou jít na pracák. Když máte vícečetnou rodinu, je poměrně běžné, že je žena v domácnosti, protože se má co ohánět. Když stát zruší daňovou slevu na manželku a zvýší sociální pojištění, není nic jednoduššího, než ji poslat na pracák.

Řekl bych, že první následky hentoho konsolidačního balíčku se projeví na počtech nezaměstnaných. Půjdou nahoru. A ne zrovna málo.

Skalní voliči SPOLU by vám řekli, že vláda zachraňuje naši budoucnost. Ostatně vláda si to myslí taky. Neceníte si toho?

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
S konsolidačním balíčkem bych se smířil mnohem snáze, kdybychom nekupovali předražené stíhačky, ale rozjížděli stavbu nových dvou jaderných bloků. Nebo nějaké pořádné přehrady. Ale takhle? O jaké budoucnosti mluvíme? Všechny peníze, které si z nás vláda vydře, půjdou okamžitě na nějaký obrněný šrot, či dluhovou službu. Budoucnost by vláda zachraňovala, kdyby za ty peníze postavila něco, co by zvýšilo naše HDP, ale o ničem podobném se vůbec neuvažuje. Navyšují se pouze vojenské výdaje a ve všem ostatním se škrtá. Včetně školství.  

Petr Fiala řekl, že nově sestavený státní rozpočet odráží priority jeho vlády. Je-li tomu tak, bude naše republika vypadat jako chmurná kasárna plná blbých dětí, nad kterými budou kroužit stíhačky páté generace.

ČSÚ vykázal zajímavá data: Za kolik dodávají potraviny výrobci a za kolik je pak prodávají obchodníci. Zběžným pohledem: Co z toho vyvodit?

Především je vidět, že obchodní řetězce jsou na delší straně páky. Navíc, statistika je přesné sčítání nepřesných čísel, takže v určitých chvílích mohou být marže hytlermarketů ještě větší. Víte ale, co by bylo zajímavé? Kdyby statistický úřad stejně porovnal nákupní a prodejní ceny ve vietnamských večerkách. Tam bychom zjistili, že ti žlutí pracovití kluci z Asie dokážou vyžít z normálních dvacetiprocentních marží a nikdo jim neplatí ani regálovné, ani poplatky za zalistování, ani nemají ve smlouvách stoprocentní vratky neprodaného zboží.

Když to mohou dělat Vietnamci na vsi, mohou to dělat i v Tescu Letňany. Proto jsem rád, že se strana PRO ujala mého návrhu, aby obchodníci kromě prodejních cen museli zveřejňovat i ty nákupní. Zřejmě by se velmi rychle zjistilo, kdo si tady nejvíc mastí kapsu a nastal by ohromný boom normálních obchůdků a úpadek velkých obchodních řetězců.



Ceny potravin ovšem celkově klesají. „Rapidně“, některé položky i o 20 % měsíčně. Šokující je však cena brambor. Ty rostou dokonce i v meziročním srovnání. Co se to děje?

Brambor se letos neurodilo... V době, kdy nasazují na hlízy, bylo poměrně velké sucho a vedro. To jim moc nesvědčilo. Bramborová sklizeň tak letos zůstala za očekáváními. Ceny stoupají. Tedy... když v tom umíte chodit, tak to není tak zlé. Například já pořád kupuju brambory za dvě koruny kilo... Nekecám a není to překlep. Jedná se o krmné brambory pro prasata, ale bez problémů se z nich dá vytřídit dost hlíz i pro nás. Ti, kdo pro brambory musejí do Kauflandu, ti mají smůlu.

A že ceny potravin klesají? Samozřejmě že klesají. Obchodní řetězce mají z čeho slevovat a lidem docházejí peníze. Tržby v maloobchodě trvale klesají a obor za oborem se dostává do krize.

Ať nám někdo nevyčítá, že nás zajímá jen žrádlo. Ale i jiné životní náklady. STAN se hrdí, jak by řekli Slováci, výbornou prací ministra Síkely, díky které dodavatelé energií budou nabízet smlouvy nižší o 10, třeba i 20 %. A to u elektřiny i plynu. Je to světlo na konci tunelu?

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Třikrát sláva Hýkelovi. Ceny energií loni vzrostly klidně i pětinásobně a teď mu budeme líbat ruce za to, že ceny klesly, jsou proti předválečným časům už jen dvojnásobné. Jak nejsnáze ulovit lva? Chytnete dva a jednoho pustíte. Jak nejsnáze zdražit energie? Zdražit je víc a pak je trochu zlevnit.

Světlo na konci tunelu vysvitne, až budeme mít novou smlouvu s Ruskem, plyn poteče trubkami, které jsme pro tento účel kdysi postavili a nikde po cestě nám z nich nebudou krást plyn Ukrajinci. Pak začnou lepší časy.

Ale vzhledem k tomu, co se teď děje na Blízkém východě a vzhledem k ynteligenci našeho kinderministra zahraničí se obávám, že se spíš ocitneme bez dodavatelů úplně, než že by nastalo světlo na konci tunelu.

Profesor Petr Drulák zatím nepravomocně vyhrál soud proti Ústavu mezinárodních vztahů, který patří pod MZV. Ten ho vyhodil, když si Drulák začal otvírat pusu kolem Ukrajiny. Miroslav Kalousek k tomu sdělil, že se stát musí naučit vyhazovat prokremelské aktivisty legálně, jinak prohrajeme. Co z té věty vyčíst?

Přesně to, co Kalousek řekl. Napříště si naše líbodémo vláda dá větší pozor a než Druláka vyhodí za nevymáchanou hubu, zadá si „externí nezávislý audit“, který nade vší pochybnost prokáže, že Drulákovo místo je zbytečné a naší společnosti nepřináší žádnou přidanou hodnotu. A pak ho teprve vyhodí. Stejný audit doporučí, aby vzniklo úplně jiné pracovní místo, které naopak naší liberálně demokratické společnosti chybí, a to bude obsazeno nějakým libtardím kamarádem. Drulák se nebude mít o co soudit a kdyby to zkusil, tak prohraje, protože audit od Deloitte je vždycky platný a spravedlivý.

A co z toho plyne pro nás? Potřebujeme vlastní občanskou společnost. Vlastní instituce, vlastní podpůrné struktury, vlastní média i vlastní ústavy mezinárodních vztahů. A potřebujeme vlastní elity, které to budou ochotny zaplatit.



Greta Thunbergová si to celkem pohnojila svou propalestinskou agitací. V Izraeli už si neškrtne, jinde jí také nadávají. Čím to, že tak rychle zhasl kult svaté Grety? Nezdá se vám, že nám ty svaté symboly, které jsou nedotknutelné, nějak rotují? Taková Nadia Savčenko by mohla vyprávět.

Jo, to je šoubyznys... Jen málo hvězd zůstane na obloze zářit skutečně dlouho. Většina jen tak zablikotá, na chvíli se rozzáří a zase zmizí. Světská sláva je pomíjivá a člověk musí mít mimořádné kvality, aby se na výsluní udržel dlouho. Většinou jsou to takové nemoderní vlastnosti jako pracovitost, dochvilnost, spolehlivost, střídmost, ochota k tvrdé práci, odříkání, inteligence, znalosti, vědomosti, odbornost... a nic z toho ani Greta, ani Nadia Savčenko neměly. Prostě se jen hodily, aby ve správný čas říkaly správné věci a bohužel robotky ještě nejsou tak na úrovni, aby to lidi neprokoukli.

Greta se prostě nezorientovala... Ale třeba jí brzy uvidíme v hidžábu jako třetí manželku nějakého samozvaného švédského emíra... K tomu tam mají docela nakročeno. Přiznám se, že bych to bral jako zadostiučinění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidé by pochopili,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 24.10.2023 11:52:07
nutnost se uskromnit, kdyby ty peníze pak šly na umořování státního dluhu, do zdravotnictví nebo na výstavbu třeba těch jaderných elektráren či odkup zbytku akcií ČEZu. S čím ale zásadně nesouhlasí je, že najednou zrovna teď v největším srabu a zadlužení musíme zvyšovat výdaje pro NATO na 2% HDP. Když i mnohem větší a bohatší státy, jako třeba Německo zdaleka ty 2% HDP neplatí. Že musíme cpát peníze na zbytečné stíhačky, že se neredukují počty ministerstev a státních úředníků. Že se ve školství nešetří redukcí humanitních vysokých škol a tím, že se nebude přispívat na neziskovky.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…