Sleva pryč, vyšší daň, vyšší platby? „Takhle se zařídíme.“ Pomsta za vládní balíček

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
24.10.2023 11:41 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Vládní konsolidační balíček? Zařídíme se, sdělil jménem svým i svých sousedů moravský bloger a zemědělec Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Opatření, jako zrušení slevy na manželku, vyšší daň z nemovitosti nebo vyšší platby sociálního pojištění, dle něj způsobí nárůst evidovaných nezaměstnaných. „Pomstou“ za balíček totiž může být přesun některých občanů na „pracák“. Sterzik s ParlamentnímiListy.cz hovořil i o zveřejněných statistikách cen potravin či o slíbeném zlevnění cen energií. Došlo i na cenově dostupné brambory.

Sleva pryč, vyšší daň, vyšší platby? „Takhle se zařídíme.“ Pomsta za vládní balíček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura

Minulý týden jsme se vás dotazovali, na kolik vás a vaši rodinu přijde vládní konsolidační balíček. Vám se do odpovědi moc nechtělo. Ale třeba už jste to spočítal?

Bohužel ano. Spočítal jsem to. Zjistil jsem, že jsem přesně v té kategorii, kterou oberou nejvíc. Hodně mě štve, že přijdu o slevu na manželku, to je docela dost peněz. Zároveň jsem manželce platil sociální pojištění, které vzroste. Zvednou mi daň z nemovitosti, což u mě samotného nebude taková pálka, já osobně žádný záhumenek nevlastním, ale většina mých sousedů to pocítí docela dost. Když platíte deset tisíc a najednou budete platit osmnáct, to už zabolí. Mě osobně se netýká ani zvýšení spotřební daně, protože si víno dělám sám doma pro sebe.

Nicméně se musím vrátit k tomu, co jsem napsal minulý týden. Popovídal jsem si s kamarády, kteří mají také velké rodiny a ukázalo se, že jsem nebyl daleko od pravdy s větší ochotou jít na pracák. Když máte vícečetnou rodinu, je poměrně běžné, že je žena v domácnosti, protože se má co ohánět. Když stát zruší daňovou slevu na manželku a zvýší sociální pojištění, není nic jednoduššího, než ji poslat na pracák.

Řekl bych, že první následky hentoho konsolidačního balíčku se projeví na počtech nezaměstnaných. Půjdou nahoru. A ne zrovna málo.

Skalní voliči SPOLU by vám řekli, že vláda zachraňuje naši budoucnost. Ostatně vláda si to myslí taky. Neceníte si toho?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidé by pochopili,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseD , 24.10.2023 11:52:07
nutnost se uskromnit, kdyby ty peníze pak šly na umořování státního dluhu, do zdravotnictví nebo na výstavbu třeba těch jaderných elektráren či odkup zbytku akcií ČEZu. S čím ale zásadně nesouhlasí je, že najednou zrovna teď v největším srabu a zadlužení musíme zvyšovat výdaje pro NATO na 2% HDP. Když i mnohem větší a bohatší státy, jako třeba Německo zdaleka ty 2% HDP neplatí. Že musíme cpát peníze na zbytečné stíhačky, že se neredukují počty ministerstev a státních úředníků. Že se ve školství nešetří redukcí humanitních vysokých škol a tím, že se nebude přispívat na neziskovky.

|  23 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…