Slibují nám bezpečnost a stabilitu, a ani neochrání naše hranice. Merkelová je asi mimozemšťan, obává se Marek Černoch

27.06.2016 4:42

ROZHOVOR Britské referendum, a zejména jeho výsledek podporující vystoupení země z EU, překvapilo všechny. O své dojmy se s ParlamentnímiListy.cz podělil Marek Černoch, šéf poslaneckého klubu hnutí Úsvit, který patří dlouhodobě ke kritikům evropské migrační politiky.

Slibují nám bezpečnost a stabilitu, a ani neochrání naše hranice. Merkelová je asi mimozemšťan, obává se Marek Černoch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Černoch

Anketa

Velká Británie odchází z Evropské unie. Co se teď stane s EU?

hlasovalo: 19710 lidí

Jaký je váš osobní názor na Brexit? Když se ráno počítaly hlasy, čekal jste, že by to vůbec mohlo takhle dopadnout?

Odhadoval jsem, že to tak dopadne, už delší dobu. I když se spekulovalo, že Britové nakonec zůstanou, já měl celou dobu pocit, že budou hlasovat pro vystoupení. Promítla se do toho i arogance, že „hlasovat pro Brexit by si přece Britové nemohli dovolit“. Najednou byli všichni překvapení. Do Evropy jezdím na jednání často a nálada směrem k Bruselu je dlouhodobě na bodu mrazu. Byla jen otázka času, kdy první země bude chtít EU opustit.

Dá se očekávat, že i další země teď budou chtít z EU také odejít, které soudíte, že budou mezi prvními? A ze stejných důvodů jako Británie?

Pokud se Brusel okamžitě nevzpamatuje a nezmění chování vůči členským státům, budou Británii brzy následovat další země. Vedení EU je dnes založeno na diktátu a lidé toho mají dost. Do členských zemí přicházejí stovky směrnic, nařízení a velice často se s tím nedá už nic dělat. Navíc jsou to kolikrát takové blbosti, že se člověk diví, koho to může jen napadnout. Následovat by mohly státy, jako jsou Francie, Maďarsko nebo Česká republika. Referendum je legitimní nástroj vyjádření názoru občanů. Je to přímá demokracie.

Kromě toho jsou pak potřeba diskuse s odborníky, ekonomy a modelování scénářů. Musíme být vůči občanům zodpovědní a mít jasnou představu o tom, jak by naše země bez EU fungovala. Základním prvkem Úsvitu národní koalice je přímá demokracie a jako jediná parlamentní strana předkládáme ve sněmovně návrh zákona o referendu setrvání nebo vystoupení ČR z EU. Na další schůzi Poslanecké sněmovny budeme žádat zařazení tohoto našeho zákona. I u nás se mají lidé právo vyjádřit. Hlasu našich občanů se ale Sobotkova vláda bojí.

Vy osobně byste byl pro odchod ČR z EU? A proč?

Pokud se nezmění systém centralizace nebo snahy o vytvoření jednoho superstátu, pak ano. EU v současné podobě požírá sama sebe a není schopna dlouhodobě přežít. Podívejte se na rozdíly v ekonomické síle jednotlivých států, na to, jak dopadlo Slovensko, když přijalo euro, na katastrofální situaci Řecka nebo jak se chová Brusel v otázce migrační krize. A teď si hypoteticky představme superstát, který má v čele například prezidentku Merkelovou nebo prezidenta Junckera. V té chvíli tady máme miliony migrantů, které by pozvali, teroristické útoky a museli bychom držet pusu a krok.

Tak to opravdu nechci. Jsme Češi a vždy budeme. Nenecháme si velet od několika elitářů. EU musí změnit své chování vůči jednotlivým státům, nezasahovat do jejich pravomocí a přestat nařizovat. Systém předlisabonské smlouvy. Naše geografická poloha je pro Evropu velice důležitá a vyjednání smluv by záleželo na dovednosti našich politiků. Nesměli by být ustrašení. EU tady nebyla vždy a fungovalo to.

Hlavním tématem momentálně je, jak to bude teď s EU dál, myslíte, že zůstane stejná, nebo se rozpadne?

EU se teď bude snažit Británii co nejvíc zkomplikovat život, aby zastrašila další státy. Bude Británii dusit. Britové ale i přes výhrůžky ukázali odvahu a uštědřili Bruselu pár facek. Všech 27 států by si teď mělo sednout, říct si „dámy a pánové, podělali jsme to a pojdme si říct, jak dál, aby to vyhovovalo všem státům“. Teď to úředníkům v Bruselu buď dojde, nebo se EU začne rozpadat. Nenalhávejme si, že dnešní svět je přátelský. Není. Jsou tady dominantní USA, nekompromisní Čína, Rusko a další mocnosti. Musíme být schopni jim ekonomicky čelit a konkurovat.

Ale současná EU už ztrácí tuto schopnost. Jestliže něco pracuje na systému nařízení, je uměle drženo a nereflektuje možnosti jednotlivých států, stačí malá jiskra a bublina splaskne. V Bruselu se schvalují euroblbosti, směrnice na směrnice, eurodotace křiví konkurenceschopnost, ekonomika je uměle držena a i sebemenší krize se pak šíří jako tsunami do všech států. A kdo si dovolí protestovat, dostane lidově řečeno přes čumák. To nejde. Rozvíjí se jen to, co je zdravé a efektivní. Současná EU ale zdravá není.

SLEDOVALI JSME VŠE KOLEM BRITSKÉHO REFERENDA.

Poslední možností je, že by se její stav zlepšil, je tato varianta vůbec reálná?

Ke změně by muselo dojít okamžitě a lidé by museli změnu pocítit velice rychle. Tomu ale bohužel moc nevěřím. Vlády přestávají naslouchat občanům a prosazují si své zájmy bez ohledu na ně. Jen pár příkladů, předseda Evropské komise Juncker ještě pár dnů před Brexitem Britům vyhrožoval, že i když zůstanou v EU, budou to mít těžké. Takhle jedná evropský politik? Ne. Je to jen arogance a zastrašování. Nebo smlouva TTIP. Neví se o ní téměř nic, jednání jsou přísně tajná a z Bruselu jen slyšíme, jak je pro nás tato smlouva výhodná. Jak tomu mají pak lidé věřit? Nemluvě o chování eurolídrů v rámci migrační krize, kdy přivedli Evropu téměř do propasti. Opět neschopnost eurolídrů.

Místo, aby jednali jasně a efektivně, dodnes nejsou schopni se dohodnout, jak to řešit. Přitom to jde, jen chtít. Říkám v europarlamentu nebo na radě Evropy své názory bez obalu a politické korektnosti, hádám se s tureckým premiérem kvůli bezvízovému styku s Tureckem a myslím, že se Úsvitu povedlo zabránit pár „zvěrstvům“, které by si jinak naše vláda v čele s premiérem Sobotkou v Bruselu dohodla. Nesmíme se bát a pak se může stav Evropy zlepšit. Ustupováním Bruselu se nic nezlepší.

„EU je garancí stability a míru. Pouze společně dokážeme zachovat demokracii a svobodu. Společně dokážeme hájit své zájmy,“ prohlásila Angela Merkerová. Souhlasíte s ní?

No, zní to hezky a kéž by to byla pravda. Demokracie a svoboda bohužel pod vedením paní Merkelové pláčou. Manipulace médií, cenzura, zastrašování, terorismus v evropských městech atd. To je ta demokracie, o které mluví? Dovoluje si mluvit o evropských hodnotách, které ale ona a další evropští politici s klidným srdcem pošlapávají? Byla to právě paní Merkelová, která svými výroky zaplavila Evropu nelegálními migranty, kteří dnes v evropských městech ohrožují občany. Kteří islamizují Evropu, kteří střílejí lidi v Paříži.

Kde je ta bezpečnost a stabilita, když si EU nedokáže ochránit ani své vnější hranice a jednotlivé státy musejí stavět ploty? Proč slibuje za sekundování premiéra Sobotky a dalších pseudopolitiků bezvízový styk Turecku? Paní Merkelová je asi mimozemšťan E.T.. Podílela se na destabilizaci Evropy velkou měrou. Ano, stabilitu, mír, demokracii a svobodu chceme všichni. Ale za tyto hodnoty je třeba bojovat a EU už garantem těchto hodnot není.

Objevují se hlasy, že to bylo referendum, ve kterém byla liberální Británie přehlasovaná sociálně konzervativními částmi země, kterým dělá starosti imigrace. Je to pravda?

Je jedno, která část země měla navrch, protože pouze konzervativní hlasy by nestačily. Se současnou EU už ztratili trpělivost i lidé, kteří tomu dříve fandili. EU má nejnižší podporu v historii ve všech členských zemích. Oprávněně. A migrace na rozhodování určitě vliv měla. O Británii se říkalo, že pokud neudělá nějaký razantní krok, bude do roku 2050 muslimskou zemí. Tak třeba toto ten krok byl a Británie zůstane evropskou zemí. Vezměme si z odvahy Britů příklad a začněme se chovat jako suverénní stát. Římská říše zanikla z neschopnosti akceptovat realitu. Poučme se z historie a nenechme se zničit byrokratickým impériem řízeným bruselskými úředníky.

Jak předpokládáte, že se bude dění v Británii vyvíjet dál? A jaký to bude mít vliv na ostatní země Evropy?

Britové teď začnou vyjednávat obchodní podmínky a myslím, že se jim bude dařit to vyjednat lépe než dosud. Je to takový restart. Brexit nebyl pochybný průzkum na zakázku Bruselu, byla to realita a vlády dalších evropských zemí si teď, doufám, uvědomí, že podobné nálady jsou i u nich doma. A buď tyto vlády probudí a začnou se chovat rozumně a zodpovědně vůči svým občanům, nebo EU skončí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…