Sobotka, Babiš a Bělobrádek si rozdělili koryta. Garantuji vám, že po volbách se domluví znovu. Tomio Okamura k tomu upozornil na věc, o které všichni mlčí

13.05.2017 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „V chaotickém prostředí, které vytvořil Bohuslav Sobotka jako mimořádně neschopný a zmatečný člověk, je očekávání prezidenta Zemana logické,“ tvrdí předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Podle něj není současná vláda schopna pracovat, pokračuje rozkrádání veřejných financí a obyvatelé by měli ve volbách rozhodnout o nové politické mapě České republiky. Miloši Zemanovi by prý pomohlo odstranit Sobotku z vedení sociální demokracie, byl by tak blíže cíli znovuzvolení prezidentem.

Sobotka, Babiš a Bělobrádek si rozdělili koryta. Garantuji vám, že po volbách se domluví znovu. Tomio Okamura k tomu upozornil na věc, o které všichni mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jaký je váš názor na současnou vládní krizi? Jak vnímáte skutečnost, že prezident Miloš Zeman ještě ministra financí Andreje Babiše na návrh premiéra Bohuslava Sobotky neodvolal?

Co se týká krize, tak je zcela jasné a vidíme to všichni, že vláda přestala úplně pracovat pro občany. Svědčí o tom také uplynulý vývoj posledních dní, protože ho sleduji podrobně i v kuloárech Sněmovny, již není v podstatě možné, aby vládní koalice ještě společně pracovala. Skutečnou přínosnou pracovní atmosféru, která by směřovala k něčemu pozitivnímu pro Českou republiku a občany, nelze nastolit v tomto složení. Ve vládě panuje neuvěřitelná averze a jedinou variantou je demise celé vlády, aby občané rozhodli ve volbách, rozdali nové politické karty a aby se politické strany domluvily na nové vládě.

Velice příznačné je, a na to bych rád upozornil, že všechny věci, o kterých vláda nyní vzájemně mluví – tedy Babiš o Sobotkovi, Sobotka o Babišovi, Bělobrádek o Babišovi – všechny věděli od začátku. Během téměř čtyř let si rozdělili koryta, a to doslova. Řeknu vám jednu informaci, která není příliš známá, ale ve Sněmovně je podle analytika více příplatkových funkcí poslanců, než za vlády Kalouska s Nečasem. To znamená, že každý poslanec má nějakou příplatkovou funkci, máme rekordní počet místopředsedů i výborů, aby každý dostal příplatek. Já jsem jedním ze dvou nebo tří poslanců, který nemá žádnou příplatkovou funkci. Doslova si rozdělili koryta, kde to všude šlo, Sobotka, Bělobrádek, Babiš a jejich poslanci za souhlasu a s podporou Andreje Babiše. A když se blíží volební období, tak předvádějí neuvěřitelně tristní představení, jehož cílem je se sociální demokracii ukázat, že jsou vlastně proti sobě a voliči by měli opět vybírat mezi nimi.

Anketa

Doporučujete Zemanovi, aby nakonec odvolal Babiše?

28%
72%
hlasovalo: 9251 lidí

Z hlediska prezidenta považuji jeho konání za legitimní postoj a udělal bych to podobně v tom smyslu, že bych jako prezident chtěl od premiéra vědět, jaký má připravený krok B. Jestliže premiér navrhuje demisi vlády, pak ji zase stahuje a navrhuje odvolání Andreje Babiše, pomalu jsme ztratili přehled, čí demisi podává. Myslím, že je legitimní, pakliže se prezident ptá premiéra, kam směřuje, zda k předčasným volbám, nebo ke zvolení náhrady. Kdo povede klíčový resort v době příprav rozpočtu na příští rok. V pozici, kterou má prezident, bych chtěl od premiéra slyšet, jaký je krok B.

V chaotickém prostředí, které vytvořil Sobotka jako mimořádně neschopný a zmatečný člověk, je očekávání prezidenta na odpověď logické. Sobotka připravené varianty nepředvedl. Se svými výkřiky mi připadá jako kluk na pískovišti, ale tohle není pískoviště, jde o deset milionů občanů samostatné republiky. Tedy samostatná kvůli Evropské unii bohužel není, ale nejde o hračku, o hru, jde o mimořádně vážnou věc. Ostražitost prezidenta hodnotím logicky.

Předčasné volby jsou mimořádně drahou záležitostí, ale až posledním řešením. Když to jinak nejde, nic jiného nezbývá. Pakliže vláda se takto rozhádala, premiér nenabídl řešení a pět měsíců nejsou schopni pracovat, nejlepší by bylo, aby voliči rozhodli ve volbách a aby se napsala nová politická mapa.

Na náměstích po celé republice se ve středu scházely tisíce lidí. Prezident Zeman tvrdí, že v demokratickém státě bychom demonstrace neměli přeceňovat. Co vy na to?

Jsem ve veřejném prostoru tak dlouho, že vím o potřebě znát, kdo je organizuje. Už bylo řečeno, že šlo o spontánní demonstrace, ale přímo na nich byl viděn připravený petiční stánek prezidentského kandidáta Horáčka. To mě překvapilo a je zajímavé, že na spontánní akci jsou prezentování jiní kandidáti. Týkalo se to ještě jednoho, takže to asi nebylo úplně nepřipravené. Jinak obecně by samozřejmě občané měli mít právo vyjádřit svůj názor veřejně, na demonstraci nebo na shromáždění.

Nevím, jestli demonstrující správně pochopili kroky prezidenta Zemana. Nejde asi tolik o to, že prezident chce udržet v pozici Andreje Babiše. Zkusme se empaticky vžít do pozice prezidenta, který má za půl roku a něco klíčové prezidentské volby, co je jeho zájmem? Jsou zde dvě silné politické strany – ANO a ČSSD. ANO posilovalo a má nejvyšší preference a ČSSD oslabuje, podle posledních průzkumů má kolem deseti až jedenácti procent. Cílem prezidenta je, aby ani sociální demokracie, ani hnutí ANO nepostavilo svého prezidentského kandidáta. Zemanův cíl je znovuzvolení prezidentem a být na jeho místě, tak by Zeman měl chtít, aby obě strany podpořily jeho. Takže potřebuje posílit sociální demokracii a nejenom kvůli tomu, že ji sám postavil na nohy, ale také chápe, že dokud v jejím čele bude Sobotka, tak v podstatě posílit nemůže. A to je správné uvažování. On by potřeboval odstranit především Sobotku, aby ČSSD vedl někdo jiný, kdo by dokázal – byť o pár procent – zvýšit její šance do voleb. Žádnému prezidentovi by se nelíbila dominance jedné strany, nedocházelo by k dohadování. Demonstrující možná Zemana trochu podceňovali a já ho tedy nepodceňuji.

Ve Sněmovně se už sbírají podpisy o vyjádření nedůvěry vládě, k čemuž je třeba padesát podpisů. K hlasování o nedůvěře vládě může příští týden skutečně dojít a hnutí Svoboda a přímá demokracie se podpisy pod tento návrh připojí. Pokud k hlasování dojde, jsou dvě možnosti. Vládě nedůvěra vyjádřena nebude a tím pádem skončí diskuse kolem Andreje Babiše a vláda bude pokračovat v tomto složení. Pro Sobotku by to znamenalo totální blamáž.

Jestliže bude nedůvěra vládě vyjádřena a já si dokáži představit, že ČSSD a lidovci by hlasovali pro, protože nechtějí s ANO ve vládě zůstat, tak bude nakonec vládnout Zeman. Dojde k výměně Sobotky a tím se mu podaří tah, který možná zamýšlí. Zemanovi by vyhovovalo, aby ministři byli vyměněni a vítězem krize by byl on sám. Jestli to má takto promyšlené, tak by to mělo logiku, jež není daleko od realizace.

Sněmovna odhlasovala, že Andrej Babiš lhal a ovlivňoval média. Je takové usnesení k něčemu?

Všiml jsem si, že různá usnesení Sněmovny nejsou vládou respektována. Když odsouhlasili bezvízový styk Turkům, Sněmovna se usnesla, že je proti. Takové usnesení nebude mít na nic vliv, protože Babiš se nařčení bude bránit. Souhlasím s tím, že média ovlivňována jsou a Mladá fronta Dnes a Lidové noviny jsou média, která manipulují s fakty, s tím mám osobní zkušenosti. Nevím, zda je to práce redaktorů, nebo příkazy vedení. Naše hnutí má podle výzkumů přes pět procent, jsme v zastupitelstvu v deseti krajských městech a média nás systémově vynechávají z článků, názorů, dotazů na program. Manipulace je zde úplně jasná, někteří jsou protežování a političtí konkurenti hnutí ANO jsou umírněni.

V jednom z našich rozhovorů jste řekl, že ČSSD by potřebovala nového předsedu a Sobotka potřebuje vystřídat. Jak vnímáte jeho odhodlání odvolat ministra financí? A proč právě teď? Jde o předvolební boj?

Určitě. Je to předvolební marketing a říkal jsem to už před dvěma týdny, když krize začala. Fakta, která na sebe koaliční partneři vzájemně vytahují, tak znali už v době, kdy koalici skládali. Dá se říci, že v drtivé většině těchto věcí se nestalo nic nového. Kdyby s tím sociální demokraté měli problém, tak proč uzavírali koalici s Babišem? Nebo Bělobrádek? Protože jde o osobní zájmy, které jsou od počátku nadsazeny nad zájmy občanů. Všechny funkce a kšefty si rozdělili, podle Nejvyššího kontrolního úřadu jsou předražené zakázky i na úklid na ministerstvech. Rozkrádání veřejných prostředků a neúčelné vyhazování peněz pokračuje. Kdyby platil můj zákon o hmotné odpovědnosti politiků, který před dvěma lety koalice zamítla, tak by předražené zakázky ministerstva platila sama. Proto nechtějí hmotnou odpovědnost, chtějí dál neúčelně vyhazovat veřejné peníze. Předvolební marketing by tak skončit neměl. Strany vytvářejí dojem, že lidé by měli vybírat mezi nimi, protože jsou proti sobě, ale opak je pravdou. Garantuji vám, že pokud bude po volbách dobrá konstelace, tak se ČSSD a hnutí ANO klidně znovu domluví na spolupráci.

Jaký je váš názor na výsledek prezidentských voleb ve Francii?

Myslím si, že ve Francii bohužel zvítězil kandidát, který je v podstatě multikulturní globalista. Emmanuel Macron otevřeně řekl, že je potřeba přijímat více migrantů, protože jsou přínosem. Tím pánem získala Angela Merkelová významného spojence. Otevřeně podpořil čtyřmilionovou muslimskou enklávu ve Francii a muslimové vyzvali své souvěrce, aby své hlasy dali Macronovi, kterého veřejně po celou dobu podporovali Babiš, Sobotka, Bělobrádek, Fiala i Kalousek. Tady bylo přesně vidět, kdo má jaké politické preference. Marine Le Penovou zaznamenala třetina voličů. Marine je předsedkyní naší evropské frakce, takže jí fandím.

Francouzský parlamentní systém kopíruje v podstatě ten prezidentský, takže proti stranám, jež prosazují přímou demokracii, se spojí levice s pravicí, aby se takový kandidát nedostal do voleb. Francouzi to budou mít obtížné, navíc Marine byla poškozována mainstreamovými médii, média lhala o jejím programu, psala o ultrapravici, přitom ona je nacionalistka, která prosazuje referenda a demokracii. Marine má program pro obyčejné pracující, sociální program, proto ji volí dělnická třída, a proto ji odmítaly elity. V každém případě tím kladem, který bych na tom mohl hledat je, že se zviditelnily myšlenky patriotismu, euroskeptická myšlenka, neschopnost Evropské unie pokračovat, přesvědčovat voliče a tak dále.

Výsledek voleb je pro mě zklamáním, protože jsem příznivcem Marine a Francie bude mít velké problémy, protože mají obrovskou nezaměstnanost, která u mladých tvoří přes dvacet procent. Jsem zvědavý, jak Macron problém vyřeší přijetím dalších migrantů. To budou ještě velké potíže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…