Sobotka je legrační, směje se Martin Komárek. Vyznal se nám, že je zastáncem slušných slov, a pak spustil: Pitomost, sviňárna...

15.02.2017 19:33

ROZHOVOR „Je legrační, jak se pan premiér Sobotka snaží používat hrubé výrazy, aby se zalíbil lidu,“ konstatuje poslanec hnutí Ano a bývalý novinář Martin Komárek k už okřídlenému výrazu předsedy ČSSD, že Andrej Babiš „ojebal stát“. K tomu pak ještě upřesňuje: „Nezalíbí se, protože mu to nejde, a nehodí se to k němu. Chvojkovi to jde pak ještě míň, ten možná hrubší je, ale také to neumí. Já jsem samozřejmě zastáncem nejen slušných slov, ale i slušných činů, nemůžu však někomu předepisovat, jak se má chovat.“

Sobotka je legrační, směje se Martin Komárek. Vyznal se nám, že je zastáncem slušných slov, a pak spustil: Pitomost, sviňárna...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Určitě mnoho lidí nyní překvapila kauza se zamýšleným odvoláním olomouckého hejtmana Oty Košty, který na svém postu vydržel jen pár měsíců. Jedná se přitom o zkušeného lékaře, publicistu i vysokoškolského pedagoga. Vedení ANO mu vytýká špatnou komunikaci a manažerské chyby. Hejtman Košta to ale rezolutně odmítá a poukazuje naopak na nevhodné chování špiček hnutí, které z něho dokonce udělalo alkoholika. Ze sportovce, který publikuje o zdravém způsobu života. Tvrdí také, že není sám, koho potkal takový překvapivý „odstřel“ bez relevantních důvodů. Kde má běžný občan hledat pravdu? Co si o tomto případu myslíte vy sám?

Já o této kauze detaily neznám, mám jen informace z našeho předsednictva a především vím o tom, co se objevilo v tisku. Ale že by to byla cílená akce, tak to je pitomost. Pana Koštu přece chtějí odvolat zastupitelé za ANO z Olomouckého kraje, možná i jiní koaliční zastupitelé z dalších stran, to s vedením hnutí ANO přece nemá nic společného...  

Vyšetřovací komise při Parlamentu ČR prověřovala nedávno zánik známého Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) reprezentovaného především Robertem Šlachtou. Zjišťovala, zda se nejednalo o politický motivovaný úmysl a potom také prošetřovala řadů incidentů okolo policejní reformy, která málem skončila rozpadem současné vlády. Mimo jiné se zabývala i nařčením policejního prezidenta z úniku informací v kauze vyšetřovaných olomouckých podnikatelů. Komise nakonec došla k názoru, že o žádný politický záměr nešlo a že udání na generála Tuhého je prý holým výmyslem. Dalším z jejich závěrů bude zřejmě trestní oznámení směřující na jednoho z olomouckých žalobců a také na důstojníka policejní inspekce. Jinými slovy, Robert Šlachta z vyšetřování určitě nevyšel jako vítěz, spíše naopak. Jak vy sám hodnotíte verdikt zmíněné parlamentní komise?

Nechci vůbec hodnotit rozhodnutí parlamentní komise. My jsme proti reorganizaci policie protestovali a na tom trvám, jelikož ministr Chovanec o svých plánech neinformoval své koaliční partnery. Provedl jí narychlo a bez vědomí státních zástupců, což vzbudilo podezření, že se jedná o politicky motivovanou věc. My jsme s tím prostě nadále velmi nespokojeni. Ta komise dospěla k názoru, že nebyl spáchán zločin, což asi skutečně nebyl, ale politická sviňárna nemusí být zrovna i zločinem.  

Co říkáte na nedávné prohlášení vašeho předsedy Adreje Babiše, že podá stížnost k Evropské komisi ohledně zákona o střetu zájmů, který schválil nedávno Parlament ČR. Podle rozhodnutí našich zákonodárců podnikatelé-politici nesmějí nyní získávat státní dotace ani se účastnit veřejných zakázek, jež zadává stát. Měl by takto uvažovat místopředseda české vlády? Někteří politikové ho za to tvrdě kritizovali, že prý chce nechat lustrovat český stát jen proto, že mu někdo „stoupl na kuří oko“, tedy, že se upozornilo na údajný střet zájmů ministra financí a zároveň vlivného podnikatele…

Ta otázka není postavená vůbec dobře. Především jde o to, že ústavní stížnost na tento zákon podal pan prezident s veškerou vážností a s pádnými argumenty, ústavní stížnost na ten zákon podá i hnutí ANO. To je právo všech subjektů, které mají k tomu co říct. Já osobně, a to jsem řekl i do řady médií, si myslím, že to je porušení Listiny základních práv a svobod i naši Ústavy, a je úplně jedno, zda se týká Babiše či Rumcajse. A o tom, že by někdo podával stížnost k Evropské komisi nevím, nemám k tomu žádné informace. Považuji za správné, že se zmíněným zákonem bude zabývat Ústavní soud, a to už je v současné době v běhu.

Českou mediální scénou teď hýbe případ s nákupem dluhopisů vašeho předsedy. Nechme teď všechny ekonomické aspekty této kauzy stranou, měl by ji snad blíže osvětlit nezávislý audit, a spíše se zaměřme na atmosféru, ve které probíhá. Řadě koaličních i opozičních politiků vadí, že Andrej Babiš hned transparentně nevysvětlil celou záležitost a v souvislosti s tím nazval i redaktory ČT „pakáží“, když se touto problematikou zabývali. Překvapivě bez skrupulí se zachovali i český premiér a ministr pro lidská práva. Bohuslav Sobotka napsal, že podnikatel Babiš tímto způsobem „ojebal stát“ a ministr Chvojka nazval místopředsedu vlády „ojebem“. Nechtělo by to více slušnosti do naší politiky?   

Už jsem napsal, že je legrační, jak se pan premiér Sobotka snaží používat hrubé výrazy, aby se zalíbil lidu. Nezalíbí se, protože mu to nejde a nehodí se to k němu. Chvojkovi to pak jde ještě míň, ten možná hrubší je, ale také to neumí. Já jsem samozřejmě zastáncem nejen slušných slov, ale i slušných činů, nemůžu však někomu předepisovat, jak se má chovat.

Lidovci a hnutí Starostů a nezávislých (STAN) si nakonec spolu „plácli“ a půjdou společně do parlamentních voleb. Co na toto spojení říkáte? Domníváte se, že má nová dvojkoalice šanci získat dost hlasů na to, aby se dostala do Parlamentu a aby byla zajímavá i pro některého z vítězů letošních voleb? 

Do Parlamentu se tato koalice může dostat, ale řekl bych, že její uzavření svědčí o nízkém sebevědomí pana Gazdíka, jelikož já na jeho místě bych věřil silnému potenciálu hnutí Starostů a kandidoval bych sám.

Jak tento nový politický subjekt vůbec vnímáte? Je to, podle vašeho čistě osobního názoru, spíše soupeř, anebo potenciální partner ke spolupráci? Například místopředseda KDU-ČSL Bartošek v Českém rozhlase spolupráci s ANO po parlamentních volbách nevyloučil, vůbec by mu prý nevadila… 

Všechny strany před volbami jsou soupeři a na druhé straně také potenciálními partnery. Z tohoto hlediska dnes křesťanské demokraty, tedy i našeho současného koaličního partnera, nemůžeme vynechat z úvah o případné povolební spolupráci při určitém výsledku voleb. 

Za několik týdnů by se měl Miloš Zeman konkrétně vyjádřit, jestli se bude znovu ucházet o prezidentský post, či nikoli. Podpořil byste ho jako kandidáta, kdyby se rozhodl jít znovu do „boje“ o Hrad? Anebo máte jinou alternativu na schopnou a pracovitou hlavu českého státu? V souvislosti s kandidátem hnutí ANO na prezidentský post se například hovoří i o Martinu Stropnickém… Co vy na to?

My jsme zatím nerozhodli, nehlasovali jsme o této záležitosti. Uvažujeme, že bychom o tom mezi členy hnutí ANO připravili referendum. Pokud by z toho vzešel náš kandidát, tak ho samozřejmě podpořím, jestliže ne, tak budu uvažovat o navržených kandidátech, koho bych volil, až mnohem později, určitě ne dnes. Prezidentská kampaň ještě nezačala, neznáme názory jednotlivých kandidátů, nemůžeme posuzovat jejich vstoupení, nevíme, s čím ti lidé chtějí do toho jít. Bylo by to velmi předčasné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…