Sociálnědemokratický senátor: ČSSD musí prohrát volby. Pak bude lépe

25.07.2012 6:10

ROZHOVOR Kandidát na prezidentský úřad Miloš Zeman, kandidující za Stranu práv občanů – Zemanovci (SPOZ), je už jen na pouhý tříbodový „dostřel“ za Janem Fischerem. Za jednoho z mužů v pozadí je označován také senátor za ČSSD Vladimír Dryml, který přímo v Senátu získal 10 podpisů ve prospěch bývalého předsedy ČSSD.

Sociálnědemokratický senátor: ČSSD musí prohrát volby. Pak bude lépe
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Podle některých médií varuje v interním prohlášení vedení ČSSD před nástupem Miloše Zemana, bývalého lídra ČSSD. Na to, jak vidí šance Miloše Zemana a jaká je současná nálada v ČSSD se zeptaly ParlamentníListy.cz senátora Drymla.

Pane senátore, co říkáte vzestupu preferencí Miloše Zemana? Od Jana Fischera ho nyní dělí pouhá tři procenta.

Do prezidentských voleb je přece jen ještě daleko a nakonec o tom či onom kandidátovi rozhodnou voliči. Osobně mám zato, že Miloš Zeman nepotřebuje ani vystupovat v televizi, stejně jako to nepotřebují voliči, kteří si i bez toho dokáží na něj vytvořit vlastní názor. Rozhodně je podle mne Miloš Zeman čitelnější pro lidi než Jan Fischer.

Jak vnímáte ostatní kandidáty? Přece jen, znáte je z jiného úhlu pohledu než běžný občan.

Pro mne je jedničkou zcela určitě Miloš Zeman. Je to kandidát levice a myslím, že ve chvíli, kdy sociální demokracie delegovala na tento post Jiřího Dienstbiera mladšího, udělala skutečně obrovskou chybu. Není tajemstvím, že Dienstbierova kandidatura byla dílem tehdejšího hejtmana Davida Ratha. Možná i ty peníze byly na prezidentskou kampaň. No, a sociální demokracie nemá tak silnou finanční situaci, aby mohla dávat tolik desítek milionů na prezidentskou kampaň.

A ti ostatní?

Pan Dlouhý tu zřejmě dlouho nežil, takže mám zato, že jeho šance jsou minimální. Osobně mám ale velmi rád kandidáta ODS, doktora Přemysla Sobotku. Obávám se ale, že situace ve společnosti je taková, že politika ODS, kterou dělá vláda v čele s Petrem Nečasem, ho do značné míry může v očích voličů diskvalifikovat.

Co Vám říká v souvislosti s vedením ČSSD výraz „Kindermanagement“?

Tak tento výraz jsem použil jako první, a dokonce veřejně na zasedání Ústředního výkonného výboru (ÚVV). Moc se jim to nelíbilo, ale jak je vidět, ujalo se to.

Má podle Vás v současné době ČSSD skutečně výrazného lídra? A v čem vůbec spočívá největší problém ČSSD?

Problém podle mne spočívá v tom, že mladí sociální demokraté, ti současní i ti dřívější, si ČSSD privatizovali. A do čela se dostali lidé, ať už je to Sobotka nebo Hašek, bez jakýchkoliv jiných zkušeností, než s kabinetní politikou. Šplhali po zádech bývalých předsedů ČSSD, a to je samozřejmě vidět.

Myslíte, že může dojít ke změně tohoto trendu?

Sociální demokracie musí propadnout ve volbách, aby ti řadoví členové pochopili, že k té změně musí dojít. Takto se nedá vládnout. Na krajích jsou vzpoury, a není to jenom Pardubický, Královohradecký nebo Olomoucký. Jsou to i jiné kraje a domnívám se, že teprve až policie začne skutečně pracovat jak má, protože by podle mne měla obvinit minimálně šest hejtmanů, pak teprve dojde k radikální změně.

Myslíte, že v tom takzvaně „pojedou“ i oranžoví hejtmani?

Podívejte, otázka Davida Ratha není otázkou jednotlivce, ale celého systému. A takřka všechny kraje, kromě Prahy, mají pod palcem sociální demokraté. Ti, kteří si udělali například z evropských dotací penězovod do stranické pokladny, anebo i do svých kapes.

Myslíte, že Evropa na základě získaných zkušeností také přitvrdí?

Evropa bude muset přitvrdit, protože jenom ty důkazy, které jsou k dispozici na Ústecku, na Plzeňsku, v Jihomoravském kraji, na Pardubicku, v Královohradeckém kraji, jsou naprosto alarmující.

Budete nyní kandidovat? A za koho?

Nechte se překvapit, uvidíte. (smích)

Dobře, necháme se tedy překvapit. Myslíte, že se dočkáme i jiných překvapení? Kam se přesunou hlasy, které ztratí sociální demokracie?

Myslím, že to bude k bývalým sociálním demokratům, ať už je to Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek a určitě také hodně hlasů dostanou komunisté.


MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …